Előfizetés

Patthelyzet a tragikus ráckevei ügyben

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.03.03. 06:19
Ráckevén – épületeken belül és kívül – nagy visszhangot keltett az ügy FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
A ráckevei térség fideszes országgyűlési képviselője betekintést kért annak a pernek az irataiba, amely tragikus halállal végződött a ráckevei bíróságon. Mint megírtuk, Pataki József egykori vállalkozó a február 18-i tárgyaláson holtan esett össze. A kölcsönadási ügyben alperesként Bukriné Gyengési Erzsébet, Ráckeve fideszes alpolgármestere az érintett. 

Keddi számunkban az elhunyt vállalkozó unokája, Tóth Csaba nyilatkozata alapján megírtuk, hogy Pataki József két részletben összesen 18 millió forintot adott kölcsön unokaöccsének, Bukri Józsefnek, aki két éve meghalt.

Özvegye, Bukriné Gyengési Erzsébet, Ráckeve fideszes alpolgármestere (egyúttal a Fidesz helyi alapszervezetének elnöke) Tóth Csaba szerint mintegy 6 millió forintot törlesztett, ám utóbb nem akarta elismerni, hogy a kölcsönszerződéseken az ő neve szerepelne. Ezért Pataki József beperelte, ám a 73 éves férfi a február 18-i tárgyalás közben szívinfarktust kapott és meghalt.

Bukriné lapunknak nem nyilatkozott. Azt mondta, csak helyreigazítási kérelemben hajlandó kifejteni álláspontját. Ezzel szemben Ráckeve fideszes alpolgármestere a Ráckevei Újság legfrissebb márciusi számában az esettel kapcsolatban azt mondta: "A Ráckevei Járásbíróságon február 18-án egy polgári eljárás tárgyalása közben történt sajnálatos halálesettel kapcsolatban különböző mendemondák és téves információk láttak napvilágot, melyek szerint a tárgyaláson tett nyilatkozatom és magatartásom volt a közvetlen oka a felperes halálának.

Pánczél Károly

Pánczél Károly

Az állításokkal szemben a tárgyaláson nem nyilatkoztam, a felperessel sem közvetve, sem közvetlenül nem beszéltem. A valóság és a tény az, hogy a felperes halálát közvetlenül megelőzően a felperes saját jogi képviselője olyan, általa beterjesztett hangfelvétel, mint bizonyíték - tárgyalási szünet elrendelése nélkül - azonnali és rögtöni ismertetéshez ragaszkodott, amelynek lejátszása ellen maga a felperes kifejezetten tiltakozott.

A felvétel lejátszása közben pedig a tragédia bekövetkezett. Tájékoztatom Önöket arról is, hogy 2014. március 3-án az önkormányzati közmeghallgatáson nem veszek részt, elkerülve, hogy az alkalmat egyesek oda nem illően, személyes sérelmeik nyilvános fórumaként használják fel" - tartalmazza Bukriné nyilatkozata.

Szepesi Éva, az MSZP ráckevei alapszervezetének elnöke lapunknak elmondta, a mai lakossági közmeghallgatáson lemondásra szólítják fel Bukriné Gyengési Erzsébet alpolgármestert, a kölcsönadási ügyben pedig - nagy felháborodást váltott ki Ráckevén - kérdéseket fognak feltenni neki.

Szadai József, Ráckeve polgármestere szintén a helyi lapban megerősítette: a február 21-i képviselő-testületi ülésen kezdeményezte Bukriné alpolgármesteri megbízásának visszavonását, ám a többség a javaslatot elutasította, így az nem került az ülés napirendjére. Ugyanakkor az Integrált Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottság megüresedett helyére többségi szavazattal Bukriné Gyengési Erzsébetet választották.

Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője lapunk érdeklődésére közölte: kellemetlen és fájdalmasan tragikus ügy Pataki József halála, és a vitás kölcsönadási ügy. "12 éve ismerem az elhunytat és családját, mivel támogatóim voltak.Valóban találkoztam Tóth Csabával az elhunyt unokájával, akinek elsősorban a részvétemet fejeztem ki.

Ő mutatott nekem iratokat, de én nem vagyok bíró, így nem tudok a folyamatban lévő ügyben állást foglalni. Az pedig, hogy a ráckevei képviselő-testület nem mozdította el az alpolgármestert, az a testület belső ügye, amibe nem szólhatok bele" - mondta a fideszes parlamenti képviselő.

Tóth Csaba lapunknak megerősítette: nem politikai ügyet kívánnak kreálni nagyapja halálából, csupán igazságot szolgáltatni és elégtételt szerezni a tragikusan elhunyt, Ráckevén köztiszteletben álló egykori vállalkozónak. Ezt támasztja alá az is, hogy Tóth Csaba elmondása szerint, ő, szülei, és a bírósági tárgyaláson tragikusan elhunyt Pataki József valamennyien a jobboldal hűséges szavazói.

Magyar segély szír menekülteknek

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.03.03. 06:18
Csillik Dilara gyógyszereket is vitt Törökországba FOTÓ: NÉPSZAVA
A szír polgárháború miatt millióknak kellett elhagyniuk otthonukat. Megélhetésük, egészségük, ellátásuk szinte teljes egészében a nemzetközi segélyszervezetektől, donoroktól függ. Ebből a munkából a hazai civil szervezetek is kiveszik a részüket. 

A Törökországban élő menekültek egyik legnagyobb problémája a gyógyszerek, kötszerek hiánya. A határtól alig néhány kilométerre folynak a harcok, így sérültek szinte minden nap érkeznek a menekülttáborok kórházaiba. Számukra a túlélést jelentheti az a gyógyszeradomány is, amelyet a Magyar Ázsia Társaság és az Afrikai Magyar Egyesület juttatott el Hatayba.

Csillik Dilara, a Magyar Ázsia Társaság elnöke látogatásán elmondta, hogy leginkább a gyerekekre koncentráltak: "Hiszen ők azok az ártatlan áldozatok, akik ezt az egész háborút a legjobban megsínylik. Családok szakadtak szét, félárva, árva gyerekek maradtak támasz nélkül, sokan közülük az iskolákban estek áldozatul a golyózáporoknak, vagy a bombázásoknak”.

A kórházakban beszámoltak róla, hogy tömegesen érkeznek hozzájuk olyanok, akik rakétatámadásokban és bombázásokban sérültek meg. "Naponta 70-80-an jönnek. Volt olyan kisgyerek, akiből 20 repeszt kellett kioperálni. Rengeteg civil áldozatot szednek a kormánykatonák úgynevezett hordós bombái, amiket helikopterekből dobnak le" – mondta az egyik önkéntesként dolgozó doktor.

Nem hivatalos adatok szerint a három éve tartó háború alatt már csaknem 6 millió szíriai menekült hagyta el az otthonát, és kényszerült táborokba. A nemzetközi szervezetek jó ideje már humanitárius katasztrófáról beszélnek, a helyzet pedig csak egyre rosszabb. A nemzetközi közösség megosztott, az ENSZ nem képes határozottan fellépni, a békekonferenciák – eddig kettő is volt Svájcban – eredménytelenül zárultak.

Így a civil szervezeteknek a kárenyhítésben kell részt venniük. Az Afrikai-Magyar Egyesület is ezért csatlakozott a szír misszióhoz. "Az egyesület mindig és mindenhol politikai hovatartozás nélkül próbál segíteni azokon a menekülteken, akiknek a háborús helyzet miatt kell elhagyniuk otthonukat, s szétszakított családokban élnek" - mondta Balogh Sándor elnök.

A külügyminisztérium többször megerősítette, hogy Magyarország a továbbra is aktív humanitárius munkát kíván folytatni a térségben.

Szcientológussal oldatná meg a drogügyet Józsefváros

Új drogkoordinátorral venné fel a harcot Józsefváros a kerületi kábítószerfogyasztók ellen azután, hogy tavaly év végével felmondta az együttműködést a komplex drogstratégiával majdnem két évtizede dolgozó Kék Pont Alapítvánnyal.

Az önkormányzat kezdeményezésére újjáalakult Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) ugyanis január 22-i ülésén Szomor Katalin kutatóbiológust választotta meg fő drogszakértőjének. Ő eddig főleg a Drogmentes Magyarországért Mozgalom konferenciáról volt ismert.

A mozgalmat - mint honlapjukról is kiderül - a Magyar Szcientológiai Egyház hozta létre azzal a céllal, hogy hozzájáruljanak a drogmentes Magyarország létrejöttéhez, ami nem mellesleg egybecseng a kormány szeptemberben elfogadott drogstratégiájával. Eszerint 2020-ra teljesen kábítószermentes lesz az ország.

A hírről beszámoló Kék Pont Alapítvány Facebook-oldalán kommentálta az eseményeket. Véleményük szerint a szcientológusok tudománytalan nézeteket hirdetnek, eredményeket az elrettentésen alapuló prevencióval, furcsa "leszoktató kúrákkal" kívánnak elérni, "szervezetileg behálózzák a hozzájuk fordulókat és nem ritkán zsarolás árán érik el, hogy a több százezer forintos tanfolyamaikat és kiadványaikat a gyanútlan áldozatok megvásárolják".

Erről 2008-ban már a Magyar Addiktológiai Társaság és az Ártalomcsökkentők Szakmai Egyesülete is állást foglalt. Mint az alapítvány hozzáfűzte: felelős szakmai szervezetek semmiféle kapcsolatot nem tartanak a szcientológiai szervezetekkel.