Szoftvercéget államosított a kormány

Aláírta szombaton Galambos László eddigi tulajdonos és Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Welt 2000 Kft. eladásáról szóló szerződést. Ezt Csepreghy Nándor helyettes államtitkár közölte a 444.hu portállal. Nem hivatalos információ, hogy megközelítőleg 800 millió forintért vette meg az állam a budaörsi céget, amelyik Magyarország Európai Uniós tagsága óta tartja karban a brüsszeli pénzek pályáztatását kezelő szoftvert, az EMIR-t. Állítólag a vételár kevesebb, mint amennyit évente termelt a vállalkozás - írta a portál.

Amikor az állam még a 2000-es évek elején megvette a programot, a forráskód a cégnél maradt, így a Welt 2000 nélkül nem lehetett fejleszteni, alakítani rajta. Ez komoly, évenként több milliárd forintos bevételt jelentett a cégnek.

Korábban is felmerült a kft. vagy a forráskód megvétele, de a tulajdonos eddig minden kivásárlási kísérletnek sikeresen ellenállt. Ősszel kormányhatározat született a Welt feladatainak állami kézbe vételéről, a határidő január 1. lett volna. Decemberben a NAV fegyveres adóellenőrökkel ütött rajta a cég irodáján, és a cég tulajdonosának lakásán is.

Az állam a Welt 2000 Kft. tulajdonosa március elsejétől - erősítette meg Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára tegnap. Csepreghy Nándor azt is elmondta: a vételár kevesebb, mint az egy évre vonatkozó fejlesztési költség, amit eddig az állam fizetett. Évente több mint egymilliárd forintot fordított az állam az informatikai rendszer folyamatos fejlesztéseire - tette hozzá.

Csepreghy Nándor emlékeztetett: a kormány 2013 második felében azt a döntést hozta, hogy az európai uniós és a hazai fejlesztési pénzek kiosztásában minden olyan tevékenységet, ami a 2007 óta felépült fejlesztési rendszerben kiszervezésben működött - akár a pályázatok kiértékeléséről, akár az informatikai rendszer működtetéséről van szó - a közszférán belül fogja tartani.

Az EMIR irányítja annak a több száz embernek a napi munkáját, aki ebben a rendszerben részt vesz, és aki ezt a rendszert ismeri, olyan információhoz juthat, ami adott helyzetben őt versenyelőnybe hozhatja más piaci szereplőkkel szemben.

Ezért döntött arról a kormány, hogy mindenképpen közszférán belül kell működnie ennek a feladatnak - magyarázta Csepreghy Nándor. Megjegyezte, két megoldás állt a kormány előtt: vagy felépít egy saját rendszert, vagy egy vételi ajánlatot tesz a meglévő rendszer tulajdonosának.

Szerző

A Fradi nem bírt a címvédővel

Publikálás dátuma
2014.03.02. 19:48
MTI Fotó: Illyés Tibor
A Ferencváros döntetlent játszott a címvédő Győrrel a labdarúgó OTP Bank Liga 18., idei első fordulójának vasárnapi játéknapján, a Puskás Stadionban.

OTP Bank Liga, 18. forduló:
Ferencváros-Győri ETO FC 1-1 (0-0) 

Puskás Ferenc Stadion, 11 ezer néző, v.: Solymosi
gólszerzők: Leonardo (74.), illetve Varga (87.)
sárga lap: Besic (21.), Ugrai (43.), Pavlovic (47., 92.), Leonardo (91.), illetve Völgyi (24.), Kalmár (53.), Lang (82.)
kiállítva: Pavlovic (92.), illetve Svec (83.), Lipták (92.)

FTC:
Dibusz - Besic, Pavlovic, Mateos, Bönig - Gyömbér, Busai (Somalia, a szünetben) - Ugrai (Leonardo, a szünetben), Jenner, Laczkó (Cukic, 69.) - Böde

Győr:
Kamenár – Svec, Lipták, Lang, Völgyi – Kamber, Kalmár – Andrics (Varga, 56.), Rudolf, Dudás (Martinez, 69.) – Strestík (Mevoungou, 62.) 

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött a héten elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Novák Dezső emlékére, aki 333 bajnoki mérkőzésen 69 gólt szerzett az FTC színeiben, majd edzőként háromszor nyert bajnokságot a Ferencvárossal (1981, 1995, 1996), s irányításával 1995-ben az FTC bejutott a Bajnokok Ligájába.

Az első félidő kiegyenlített küzdelmet hozott, mindkét oldalon adódtak helyezetek, de ezek egytől egyig kimaradtak.

A szünetben szerelést cserélt a hazai gárda, mivel mindkét együttes zöld-fehérben játszott és ez zavaró volt az első játékrész során.

A fordulás után az FTC lépett fel támadóbban, beszorította ellenfelét, a vendégek kontrákkal próbálkoztak, de sokáig egyik oldalon sem esett gól. Közvetlenül egy nagy vendéghelyzetet követően azonban megtört a jég: Leonardo vezetéshez juttatta az FTC-t, amely Svec kiállítása után emberelőnybe is került. Böde kihagyta a piros lappal együtt megítélt büntetőt, ez megbosszulta magát, ugyanis egyenlíteni tudtak a győriek, akik végül elvittek egy pontot a Puskás Stadionból.

A lefújás előtt még kiosztott egy-egy piros lapot a játékvezető, így a házigazdák tíz, a vendégek pedig kilenc emberrel fejezték be a találkozót.

Szerző

Kijev külső segítséget kérhet

Ukrajna arra készül, hogy megvédje magát, ám ha Oroszország kiterjeszti katonai akcióját, akkor más országokhoz fordul majd segítségért - mondta vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak Ukrajna ENSZ-nagykövete.

"Meg fogjuk mutatni, hogy képesek vagyunk megvédeni magunkat, ahogy arról ma a parlament döntött" - jelentette ki Jurij Szergejev nagykövet.

"Ha a helyzet úgy súlyosbodik majd, hogy a csapatok nagysága óráról órára növekszik, természetesen katonai támogatást és más támogatást fogunk kérni" - tette hozzá.

Szergejev a hétfőn kezdődő ortodox böjti időszak tiszteletben tartására hivatkozva arra kérte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vonja vissza a Krímből az orosz erőket.

"Ha tanúságot tenne a kereszténységéről, akkor ahelyett, hogy a meggyilkolásunkra törekedne, imádkoznia kellene értünk" - mondta a diplomata. 

A CNN-nek Kijevből nyilatkozva Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető, az Ütés párt elnöke kijelentette, hogy a budapesti memorandumban vállalt kötelezettségei alapján az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának szavatolnia kellene Ukrajna területi épségét.

Klicsko követelte, hogy az orosz erők vonuljanak ki Ukrajna területéről és elfogadhatatlannak nevezte a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását.

A magyar fővárosban Washington, London és Moszkva képviselői által 1994. december 5-én aláírt memorandum egy szélesebb körű nemzetközi megállapodás része volt, amelynek keretében Ukrajna lemondott nukleáris fegyvereiről.

A dokumentum értelmében az aláíró felek vállalták, hogy tiszteletben tarják Ukrajna függetlenségét és szuverenitását annak meglévő határai között. A három aláíró ország megfogadta, hogy tartózkodik az erő alkalmazásától Ukrajna területi épségével és politikai szuverenitásával szemben, valamint az azzal való fenyegetéstől és a gazdasági nyomásgyakorlástól is. 

Az aláíró országok - megkötésekkel - kötelezték magukat, hogy nem vetnek be nukleáris fegyvert ilyen eszközzel nem rendelkező ország ellen és hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában haladéktalanul segítségnyújtást kezdeményeznek, amennyiben Ukrajna olyan agresszió áldozatává válik, vagy olyan agressziós fenyegetés célpontja lesz, amelyben nukleáris fegyvereket alkalmaznak. A memorandum értelmében a felek konzultálni fognak, amennyiben olyan helyzet jön létre, amely kérdést vet fel a kötelezettségekkel kapcsolatban.

Szerző