Előfizetés

Összefogás - Elutasította Szepessy feljelentését az ügyészség

Bűncselekmény hiányában elutasította Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt (ÖP) elnökének az „összefogás” szó használata miatt tett feljelentését a Fővárosi Főügyészség.

Szepessy Zsolt február 10-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Legfőbb Ügyészségen "név-, szlogen- és védjegylopás, valamint az ezekkel összefüggő választási csalás miatt".  A pártelnök kifogásolta, hogy az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség is az "összefogás" szót használja választási kampányában.

Az ÖP elnöke feljelentésében azt írta, az "összefogás" név a magyar politikai életben az elmúlt öt évben jól bejáratott védjegy, szlogen, amely egyértelműen az Összefogás Párthoz kötődött, a választók ezen a néven tudják azonosítani a pártot és tevékenységét. A feljelentés szerint az ÖP jelentős összegeket költött nevének, szlogenjének, védjegyének megismertetésére, ezért az komoly anyagi és szellemi értéket is képvisel. 

A Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI érdeklődésére közölte: "az iparjogvédelmi jogok megsértésének vétsége és más bűncselekmények miatt az Összefogás Párt elnöke által tett feljelentést a Fővárosi Főügyészség - mivel a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény - elutasította". Közölték: a feljelentés elutasításának indokait az erről szóló határozatban fejtette ki részletesen a főügyészség. 

A G7-ek pénzügyminiszterei támogatást ígérnek Kijevnek

 Pénzügyi támogatást ígérnek Ukrajnának a hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyminiszterei.

A miniszterek hétfőn kiadott közös közleménye szerint a csoport szoros figyelemmel követi az ukrajnai helyzet alakulását, és elkötelezett amellett, hogy "erős pénzügyi támogatást" nyújtson Ukrajnának. A hetek pénzügyminiszterei szerint leginkább a Nemzetközi Valutaalap (IMF) alkalmas arra, hogy azonnali segítséget adjon Kijevnek, majd az IMF-fel kezdődő együttműködésbe aztán bekapcsolódhatnak más intézmények és országok.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország pénzügyminisztere szerint örvendetes, hogy az IMF szakértői már a héten Ukrajnába látogatnak, hiszen "az IMF támogatása döntő jelentőségű a további források felszabadításában".

A közlemény alapján amennyiben sikeres az IMF és az új ukrán kormány együttműködése, a munkába bekapcsolódhat a Világbank és csatlakozhatnak más nemzetközi pénzügyi intézmények, valamint az Európai Unió, és Kijev kétoldalú megállapodások révén is kaphat pénzügyi segítséget.

A hetek szerint az új kormány megalakulása "egyedülálló lehetőség a szükséges piacorientált reformok végrehajtására". A közös közleményben hangsúlyozták, hogy a pénzügyi segítségen túl "gyors technikai támogatást" kívánnak nyújtani a makrogazdasági, szabályozási és korrupcióellenes intézkedések kidolgozásához és végrehajtásához.

Előzőleg a G7-csoport vezetői az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezetőivel együtt elítélték Oroszország ukrajnai beavatkozását, és közölték, hogy felfüggesztik az előkészületeket a hetek mellett Oroszországot is magában foglaló G8-csoport Szocsiban megrendezni tervezett csúcsértekezletére.

Rakétákat lőtt ki Phenjan

Újabb két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki Észak-Korea magyar idő szerint hétfő hajnalban. Mindezt a szöuli védelmi minisztérium jelentette be. Dél-koreai illetékesek szerint a lövedékek 500 kilométeres utat tettek meg. Phenjan hasonló rakétákkal kísérletezett múlt héten. Észak-Korea feltehetően így tiltakozik a Dél-Korea és az Egyesült Államok által tartott közös hadgyakorlat ellen, amely még február 24-én kezdődött és április közepéig tart. Phenjan szerint a két ország „háborús előkészületeket” tesz. 

Szöuli közlés szerint Észak-Korea Scud-C típusú rakétával hajtott végre kísérletet. A lövedékkel bármely dél-koreai célpontot eltalálhatnának. Egy dél-koreai illetékes felszólította Phenjant, azonnal hagyja abba a provokációkat. Ugyanakkor az idei évben valamelyest enyhült a két ország közötti viszony, februárban néhány, az 1950-1953 közötti háború során szétszakított családok néhány tagja számára is lehetővé tették a találkozást.

Közben Észak-Korea kiutasította az országból John Sort ausztrál misszionáriust, akit az előző hónapban azért vettek őrizetbe, mert „vallási jellegű anyagokat” terjesztett. A 75 éves Short reggel érkezett Phenjanból Pekingbe. A KCNA hírügynökség közlése szerint „elismerte, hogy megsértette az észak-koreai törvényeket és bocsánatot kért”.