Előfizetés

Ötven halott a pancsolt alkohol miatt

Publikálás dátuma
2014.03.03. 15:30
Képünk illusztráció. Fotó: Wavebreakmedia Ltd/Thinkstock/Getty Images
Akár életfogytiglan tartó szabadságvesztést is kaphatnak a mintegy félszáz emberéletet követelő csehországi metilalkohol-mérgezési ügy főszereplői.

A nagy érdeklődéssel várt bírósági per ma kezdődött a morvaországi Zlínben. Összesen 31 ember ellen emeltek hivatalosan vádat, 10-en álltak bíróság elé, köztük azok, akiket a hatóságok a legfőbb felelősöknek tartanak. A többiekkel szemben másutt folytatják le az eljárást.

A metilalkohol-botrány 2012 szeptemberében robbant ki Csehországban, amikor a piacra került hamisított, pancsolt alkohol fogyasztása halálos áldozatokat követelt.  A halálesetek száma eddig már meghaladta az ötvenet.  Jan Sladky dél-morvaországi államügyész januárban úgy fogalmazott, hogy a metilalkohol-mérgezési ügy következményei egy helyi háborús konfliktus következményeihez hasonlíthatóak.

A zlíni bíróság előtt álló hét személyt azzal vádolják, hogy tudatosan, tervezetten okozták emberek halálát. Három társukat bűncselekményben való részességgel vádolják.   Közvetlenül az ügy kirobbanása után 2012-ben 38 személy halt meg, 79  pedig a súlyos mérgezés következtében részleges vagy tartós egészségkárosodást szenvedett. A 38 halálos áldozat közül 13 nő volt.    

Radomír Koudela zlíni bíró korábban úgy nyilatkozott, hogy a főtárgyalás több hónapig is eltarthat.    Szakértői vélemények szerint ha az összes lefoglalt metilalkohol - több mint 10 ezer liter - forgalomba és elfogyasztásra került volna, az áldozatok száma elérhette volna a 158 ezret is.

Nőkkel egy másfajta Európáért

Az Európai Szocialisták Nőszervezetének római csúcstalálkozóján megfogalmazták, hogy a 2014-es európai parlamenti választások kampányában a női választókat kiemelten meg kell szólítani. A résztvevők egyetértettek: nincs már idő várni a nők társadalmi-gazdasági szerepének megerősítésére.

Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, az ESZP Nőszervezetének elnöke nyitóbeszédében elmondta, mindig is élen jártak a nemek közötti egyenlőség és a női jogok törekvéseiben, viszont úgy tűnik, a problémák megoldásában eddig csupán változó sikereket értek el.  Meg kell mutatni, hogy fontos a nők politikai, gazdasági és társadalmi részvételét tovább bővíteni. A képviselő üdvözölte, hogy több országban is nő vezeti az egyes szocialista pártcsaládok európai parlamenti listáját. Fontos, hogy az Európai Parlamentben és az Európai Bizottságban is kulcsszerep jusson a nőknek.

A nemek közötti fizetéskülönbség mértéke az utóbbi években az EU-ban – a gazdasági válság és az annak nyomán megfigyelhető, kedvezőtlen folyamatok ellenére – 17,3 százalékról  16,2 százalékra csökkent, de ez a szám még mindig magasnak mondható.  A fizetésbeli különbségek csökkentése, illetve az egyenlő munkáért, egyenlő bért jelmondata kulcsfontosságú a mostani választásokkor. Az uniónak ezt a kérdést tagállami szinten is kiemelten kell kezelnie. 

Az EP-képviselő hangsúlyozta: a megvalósításhoz három célt kell kitűzni. Először is a bérek közötti különbségeket kell tagállamonként évente 2 százalékkal csökkenteni. Másodszor egy olyan szabályozást kell bevezetni, amely szankcionál, ha a tagállamok nem teljesítik az előírt követelményeket. Harmadszor pedig: elengedhetetlen, hogy a 2014-ben megalakuló új Európai Bizottságban külön európai biztos foglalkozzon a nemek közötti esélyegyenlőséggel. 

A nők gazdasági szerepének megerősítése együtt jár a társadalmi megerősödésükkel. Gurmai Zita hangsúlyozta, további lépéseket kell tenni a nők elleni erőszak felszámolásáért. A statisztikák azt mutatják, hogy három nőből egy élete során nemi erőszak áldozata lesz. Ma Európában naponta hét nő hal meg családon belüli erőszak áldozataként. 

A megelőzések fontosságát, illetve a nemek közötti fizetéskülönbség csökkentését Martin Schulz, az ESZP jelöltje is fontosnak tartja hangsúlyozni kampányában.  

Az ESZP Nőszervezetének elnöke kiemelte, már csak kevesebb, mint száz nap van a választásokig, hogy megmutassuk, együtt képesek lehetünk megvalósítani egy másik Európát, ahol a nők helyzetének javításában és a nemek közötti esélyegyenlőség érvényre juttatásában elkötelezettek vagyunk.

Orbán: a magyarok biztonságban vannak itthon és Kárpátalján is

A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak - válaszolta kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fejér megyei Kőszárhegyen, miután ünnepélyesen átadott egy telephely-fejlesztési beruházást.

A kormányfő kijelentette, Magyarország nem része a konfliktusnak. Jelezte, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen Brüsszelben van és hazánk része a közös európai erőfeszítéseknek, amelyekkel "békét, biztonságot és a nemzetközi jog tiszteletét szeretnék elérni az európai egységes válságkezelésen belül". Orbán Viktor a külhoni magyaroknak azt üzente: "számíthatnak ránk".