Az űrből is látható lesz a graffiti

Publikálás dátuma
2014.03.04 11:13
Foto: Lintao Zhang/Gettyimages
Kijelölt területeken legálisan alkothatnak a jövőben a graffitisek a falfirkák által több helyen már jelentősen megrongált kínai nagy fal egyes részeinél. A sina.com hírportál híradása szerint a jövőben a nagy fal egyik legkedveltebb, Pekingtől mintegy 70 kilométerre fekvő szakaszán, Mutienjü több pontján lesz lehetőség legálisan graffitik készítésére.

Az 1987 óta a világörökség részének számító, vélhetően Ming-kori (1368-1644) fal közelében kezdetként három területet jelölnek ki ezen célra, de ezeket akár további felületek követhetik, sőt egy digitális graffitifal felállításáról is szó esett a tervek ismertetésekor.  A terület fenntartója korábban számos alkalommal panaszkodott a turisták által hagyott feliratokra, amelyek rendszeres eltávolításuk ellenére is a nagy fal "állandó részévé" váltak. A többnyire angol és kínai nyelvű feliratok, absztrakt aláírások és színes rajzok nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem rongálják is Kína jelképét, eltávolításuk pedig jelentős kiadásokat ró a fenntartóra.

A 8851,8 kilométeres, tizenegy kínai tartományt keresztülszelő egykori erődítményrendszer állapotáról sok szó esik a kínai médiában. A turisták által leginkább látogatott részei szépen fel vannak újítva, ám a fővárostól messzebb eső, "vad szakaszok" szinte teljesen elhanyagoltak. A helyi önkormányzatok minden évben jelentést tesznek a hozzájuk tartozó falszakasz állapotáról, a központi kormány pedig biztosítja a forrásokat a legrosszabb állapotú szakaszok javítási munkálataihoz. 

A fal védelmére 2006-ban hozott szabályozást a kormány, eszerint a fenntartás költségeit a tartományi költségvetésekbe már azok tervezésénél bele kell foglalni, ez a rendszer azonban azóta sem működik. A fenntartás ugyanakkor nehézkes: a becslések szerint a falnak mára körülbelül 40 százaléka tűnt el.

Szerző

Elképesztő kegyetlenséggel bántak el egy fiatal lánnyal - egyik támadója bocsánatot kért

Publikálás dátuma
2019.03.10 21:40

Fotó: RTL Híradó
Egész Nádudvart felzaklatta a videó, amin fiatalok bántalmazzák társukat.
Február végén két nádudvari fiatal lány a helyi játszótéren megalázott és megvert egy velük nagyjából egykorú lányt, számolt be az RTL Híradó szombaton. Ütötték és rúgták, a cipőjük megcsókolására kényszerítették, ráléptek az arcára, megszégyenítő mondatokat mondattak el vele, szidták elhunyt édesanyját - és mindezt telefonjukkal rögzítették.
Az ügy felháborította egész Nádudvart. A rendőrség nyomozást ígért - melynek akár börtönbüntetés is lehet a vége -, a polgármester pedig azt, hogy közvetít a felek között.
Az áldozat az RTL vasárnapi híradójában szólalt meg. A lány azt mesélte, azért engedelmeskedett a támadóknak, mert félt, hogy még csúnyábban elbánnak vele.
A lány egyik támadója vasárnap egy videóüzenetben kért nyilvánosan bocsánatot, hozzátéve, hogy vállalja a felelősséget tetteiért. Megszólalt édesanyja is, aki a település bosszújáról beszélt: mint elmondta, az eset óta félelemben élnek, betörték az ablakait, leszakították a postaládájukat. A házuk elé a "kutyák" felirat is felkerült a járdára, derült ki még szombaton.
Mint a nő elmondta, a gyereket kiíratják az iskolából, és más településre költöznek.
Frissítve: 2019.03.10 21:46

A Duna-partra tett cipőkkel próbálta eladni kollekcióját egy cipőmárka

Publikálás dátuma
2019.03.06 15:12

Fotó: AFP
Nem aratott osztatlan sikert a budapesti holokauszt-emlékműre hajazó ötletük.
A Duna partjára, a rakpartra kitett cipők képével próbálta népszerűsíteni új kollekcióját egy ruházati kereskedelmi cég, szúrta ki a 444.hu. Ám az ötlettel kissé mellényúlt a cég marketing-osztálya: a budapesti egyik holokauszt-emlékmű ugyanis éppen ezzel a gesztussal - a parton üresen maradt cipőkkel - hívja fel a figyelmet a holokauszt magyarországi áldozatainak emlékére, akiket a folyóba lőttek.
A kommentelők nyomására a reklámot törölte oldaláról a cég, és "az iménti át nem gondolt és rosszul megjelenített posztért" elnézést is kértek.