Végre megszólalt Orbán: "Békét akarunk, nem vért"

Publikálás dátuma
2014.03.04. 13:30
Fotó: Népszava
Tárgyalásos megoldásra van szükség, a háború egyetlen alternatívája a tárgyalás - jelentette ki Orbán Viktor az ukrán válsággal kapcsolatban kedden az Országházban. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "békét akarunk és nem vért".

A kormányfő kifejtette: a csütörtöki brüsszeli uniós csúcstalálkozón azt az álláspontot képviseli majd, hogy az Európai Uniónak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, hanem Oroszországnak és az EU-nak tárgyalnia kell. Az uniós válaszlépésnek "határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie" - fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az erre vonatkozó magyar javaslatot megteszik majd Brüsszelben.

"A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk és nem vért" - mondta Orbán Viktor. A magyar érdek - folytatta -, hogy Ukrajna demokratikus állam legyen. "Mi demokratikus Ukrajnát akarunk (...), amelyben biztonságban és otthon érezhetik magukat Ukrajna állampolgárai, ideértve a kisebbségekhez tartozó állampolgárokat, tehát a magyarokat is. Ezért a nyelvtörvény eltörlését Magyarország nem fogadja el, ezt illegitim döntésnek tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarokat megillető jogok ne csorbuljanak az ukrán változások eredményeképpen" - fejtette ki a miniszterelnök.

Megismételte egyúttal hétfői nyilatkozatát, amely szerint Magyarországnak az egész ukrajnai konfliktusban a magyarországi és a kárpátaljai magyarok biztonsága a legfontosabb. "Ez az a szempont, ahonnan vizsgáljuk az eseményeket" - mondta, hozzátéve, Martonyi János külügyminiszter is azért látogatott Kárpátaljára, hogy világossá tegye az ott élő magyarok előtt: "számíthatnak ránk".

Orbán Viktor végül arra kérte a magyar politikusokat, tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól és magatartástól, mert "ez egy éles helyzet", amikor elsősorban a magyar érdekek előtérbe helyezésére, hidegvérre és megfontoltságra van szükség.
A kormányfőt a kabinet és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus közötti megállapodás aláírási ünnepségén kérdezték, ahol I. Bartolomaioszt, Konstantinápoly egyetemes pátriárkáját is faggatták az ukrán válságról.

A vallási vezető azt mondta, "mi is a béke és a testvériség iránt vagyunk elkötelezettek, imádkozunk a békéért". Ő is azt hangsúlyozta, hogy a helyzetre párbeszéd útján kell megoldást találni, "tiszteletben tartva az ukrán nép jogait".
Közölte, hogy csütörtökre Isztambulba a világ minden tájáról összehívták az összes ortodox egyházi vezetőt, így alkalmuk lesz együtt megvitatni, hogyan tudnak segíteni az ukrán ortodoxoknak.

Szerző

Idősek, asszonyok is fegyvert fognának Kárpátalján

Publikálás dátuma
2014.03.04. 13:16
Képünk illusztráció. Fotó: Sean Gallup/Gettyimages
Minket is meglepett, milyen nagyfokú a kárpátaljai lakosok hazaszeretete, hiszen olyanok is jelentkeztek önkéntes katonai szolgálatra, akik annak idején kibújtak a sorozás alól – mondta Petro Marko ezredes, a kárpátaljai hadkiegészítő parancsnokság helyettes parancsnoka az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lapnak nyilatkozva.   Az ezredes megerősítette: Ukrajna egyes megyéivel ellentétben Kárpátalján még nem folyik mozgósítás az orosz-ukrán konfliktus miatt, a hadsereg csak önkéntesek jelentkezését várja, jóllehet vasárnap általános mozgósítást rendelt el az ukrán védelmi minisztérium.

A parancsnokságon harckészültség van érvényben, és folyik a mozgósításra való felkészülés. A tiszt elmondta, a hatályos ukrán törvények értelmében a 18 és 40 év közötti, ukrán állampolgárságú és az ország területén élő férfiak hadkötelesek. Ez egyaránt vonatkozik azokra, akik korábban sorkatonai vagy szerződéses szolgálatot teljesítettek, vagy valamilyen oknál fogva a sorköteles korban nem voltak katonák. Megjegyezte, hogy behívás esetén mindenki - függetlenül attól, hogy szolgált-e vagy sem - előbb egy elméleti és gyakorlati képzésben részesül, változó időtartammal.

Azok, akik a mozgósítási felhívásra nem jelennek meg, kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.   Közölte, abban az esetben, ha Kárpátalján is életbe lépne a mozgósítás, erről a sajtóban tájékoztatják a lakosságot, s a hadköteles állampolgároknak önként kell jelentkezniük a lakhelyük szerinti hadkiegészítő parancsnokságon. Azzal kapcsolatban, hogy egyre többen keresik fel Kárpátalja hadkiegészítő parancsnokságait és jelentkeznek szolgálatra azzal, hogy hajlandóak fegyvert fogni és megvédeni Ukrajna szuverenitását.

Marko elmondta: őket is meglepte "ez a nagyfokú hazaszeretet, hiszen ha lőnek, akkor az emberek többnyire menekülnek; de most olyanok is jelentkeznek, akik korábban valamilyen úton-módon megkerülték a sorkatonai szolgálatot. Ők azt mondták, akkor nem, most viszont szükség van rájuk az ukrán seregben." Megemlítette, hogy a jelentkezők között volt egy 57 éves férfi is, aki azt állította, hasznára válna a hadseregnek, ha kell erőpróbának is aláveti magát.

A felvetésre, hogy az ukrán hatóságok megakadályozhatják-e a határátlépést a hadköteles lakosság esetében, Petro Marko elmondta: ha hadba lép az ország, akkor igen, s a hadiállapot a határ teljes lezárását is maga után vonhatja.   Kárpátalján eddig mintegy ezren jelentkeztek önkéntesnek a hadseregbe.  Sajtóértesülés szerint Beregszászon is elkezdődött a jelentkezők adatainak felvétele, a városban több nő is jelezte, szükség esetén kész bevonulni a hadseregbe.

Szerző

Putyin: Ukrajnában államcsíny történt

 Az orosz államfő megerősítette azt az álláspontját, hogy Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Vlagyimir Putyin Moszkva környéki rezidenciáján tartott keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A szűk, úgynevezett elnöki sajtókör számára tartott tájékoztatón az elnök megismételte Moszkva többször is közölt álláspontját: továbbra is a március 22-én leváltott Viktor Janukovicsot tartja Ukrajna törvényes elnökének, a jelenlegi ukrán vezetés pedig törvénytelen úton jutott hatalomra.

Szerző