Előfizetés

Életek a hatóságok kezében

Muhari Judit
Publikálás dátuma
2014.03.05. 06:15
A szigetre látogató nagypapa mindent megtett a család lánya és unokája hazahozataláért – egyelőre reménytelenül FOTÓ: CSALÁDI F
A napokban kiderül, mikor emel vádat az ügyészség a feleségét és gyerekét erőszakkal Bora Borán fogva tartó Soo Il Lee ellen. Jelenlegi tartózkodási helyükön is büntetőeljárás folyik Nyíri-Kovács Patrícia francia állampolgárságú, koreai származású férje ellen. Közben a II-III. kerületi bíróságnak alig egy hete maradt arra, hogy a válóper ügyében a joghatóság kérdésében döntsön, erre jövő keddig adott lehetőséget a francia polinézia bíróság.

Mára ígér választ a Fővárosi Főügyészség arról, hol tart a Bora Borán fogva tartott nő férje elleni nyomozás és mikor kerül sor vádemelésre. A Legfőbb Ügyészség tavaly rendelt el nyomozást Nyíri-Kovács Patrícia ügyében közokirattal való visszaélés vétsége és más bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

Ezt az ügyet a II. kerületi Rendőrkapitányságon egyesítették, mert ott már korábban, egy másik eljárás is indult a francia állampolgárságú férj, Soo Il Lee ellen személyi szabadság megsértésének bűntette és kiskorú súlyos veszélyeztetése miatt.

Nyíri-Kovács Patrícia a feljelentését kiegészítette a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vádjával is. Jelenleg tehát az ügyészség döntésén múlik, hogy mikor emelnek vádat a férj ellen. A férfit egyébként Francia Polinéziában is büntetőeljárás alá vonták, többek között családon belüli erőszak folytatólagos elkövetése miatt.

Ott is elrendelték a nyomozást ellene, Nyíri-Kovács Patríciát áldozatként már ki is hallgatták, Soo Il Leet pedig a magyarországi eljárás alapján, a jogsegélyegyezmény keretében hallgatta ki a bora borai rendőrség.  Közben már csak alig egy hét van arra, hogy magyar bíróság döntsön a válóper esetében a kizárólagos magyar joghatóság kérdésében.

Az apa, Soo Il Lee ahhoz ragaszkodik, hogy a bora borai hatóság döntsön az ügyben, de az ottani bírónő a januári meghallgatáson úgy határozott, hogy március 11-éig, vagyis jövő keddig lehetőséget ad a magyar bíróságnak arra, hogy a kizárólagos haza joghatóság meglétéről szóló döntést meghozza, és megküldje számukra.

Ebben az esetben Magyarországon tárgyalhatnának a gyermek elhelyzésről és a válásról, de ami a legfontosabb, az anya és gyereke végre hazatérhetne. Az ügyben kerestük a bíróságot, a Fővárosi Törvényszék is mára ígért választ.

Nyíri-Kovács Patrícia magyar állampolgár, férje Soo Il Lee francia állampolgár, Franciaországban kötöttek házasságot 2008-ban, majd ezt követően Japánban kaptak - nagy francia bankoknál - munkát. A két uniós állampolgárnak 2009-ben született gyermeke. A család 2011 márciusában tért haza Japánból, ezt követően a nő és a kisfiú Magyarországon telepedtek le.

2011 októberétől Francia Polinéziába, Bora Borára utaztak. A férfi azzal csábította ki a válást már elindító feleségét, hogy nászútjuk helyszínén rendbe hozhatják a házasságukat. Nyíri-Kovács Patrícia akkor önszántából ment egy rövid időre férjével és gyermekével a szigetre, de jelenlegi ott-tartózkodása már nem tekinthető önkéntesnek, hiszen Magyarországra történő hazatérésüket a férj megakadályozta.

A feleségnek a kisgyerekkel a közös kinti fedél alól el kellett menekülnie. A nő családja segítségével próbált és próbál itthon is és kint is intézkedni. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon kezdeményezett válását azonban a bíróság eddig ismeretlen okból, keresetlevél kibocsátása nélkül elutasította. A joghatóság kérdésében, ítélet nélkül egy végzéssel döntött.

Megállapította, hogy mivel a magyar állampolgárságú nő és férje a kereset beadásakor Francia Polinéziában tartózkodtak, a magyar bíróság joghatósága nem kizárólagos, tehát az ügyet nem itt kell tárgyalni. Hivatkozásként a nemzetközi magánjogról szóló törvényi rendeletet említették.

Csakhogy több szakvélemény is egyértelműen kimondta, a Papettei Családjogi Bíróság illetékességét megalapozó állandó tartózkodás "kreált", hiszen Nyíri Kovács Patrícia és gyermeke nem tudja elhagyni Francia Polinézia területét, a férfi ugyanis elvette az útlevelüket.

A magyar bíróság egyebek mellett a Hágai egyezmény alapján a perben megállapíthatja az illetékességet, az ottani eljárás eredményét pedig megtagadhatja. Ez az, ami eddig nem történt meg.

Halálos gázolás Somogyban

A helyszínen életét vesztette egy ember, akit elgázolt egy teherautó kedd este Somogy megyében, Hencse és Lad között a 6607-es úton - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A helyszínelés és műszaki mentés idején a rendőrség teljes szélességében lezárta az utat.

A Kaposvár irányából érkező járműforgalmat Hencse belterületén Kőkút felé, a Lad felől érkezőket a gyöngyöspusztai elágazónál szintén Kőkút felé terelték.

A baleset körülményeiről egyelőre nem tudni többet.

Ittas kamionos gázolt Csongrádon

Elgázolt egy kerékpáros nőt egy kamion Csongrádon. A sofőr ittas volt - értesült a HavariaPress.

Kedden késő délután, a város Széchenyi utcáján ütött el egy kamion egy kerékpárral közlekedő nőt. A megsérült biciklist a mentők kórházba szállították. A helyszínen elvégzett alkoholteszt alapján a kamionsofőr ittas volt. A Csongrádi Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit, a sofőr ellen eljárás indult.