Előfizetés

Börtön a pécsi püspök volt vagyonkezelőjének

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:10
Wolf Gyula egészségügyi okokra hivatkozva nem jelent meg a tárgyaláson. Fotó: Lendvai Péter/MTI
Letöltendő börtönbüntetéssel zárult első fokon a magyar katolikus egyház eddigi talán legnagyobb botránya: három év tíz hónap szabadságvesztéssel sújtotta ugyanis a Pécsi Egyházmegye csaknem százmillió forintos hűtlen kezeléssel, költségvetési csalással vádolt egykori vagyonkezelőjét, Wolf Gyulát a Pécsi Törvényszék. 

A pap köteles 8 millió forintot visszafizetni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, továbbá az egyházmegyének okozott 55 millió forintos kárt és 2 milliós bűnügyi költséget megtéríteni.

A Mayer Mihály pécsi püspök távozását is kiváltó ügyről 2010 májusában elsőként a Népszava számolt be, noha az Egyházfórum című folyóirat főszerkesztője, Wildmann János már korábban lépéseket tett az akkor még vélt visszaélések felelősei ellen.

A főszerkesztőt gyakorlatilag 2006 óta számos egyházmegyei panaszos kereste meg különféle súlyos - például szexuális jellegű - visszaélésekkel, amelyekre azonban nem volt bizonyíték. Végül egy igen terjedelmes, ötven oldalas, dokumentumokat és tanúvallomásokat is tartalmazó "feljelentés-csokor" érkezett névtelenül a Nemzeti Nyomozó Irodához: ebben zsarolásról, állami támogatások elsikkasztásáról, csalásról, üzletszerű kéjelgés elősegítéséről, kényszerítésről, egyházi ingatlanokkal való visszaélésről, továbbá Mayer püspök és Wolf vélelmezett alvilági kapcsolatairól lehetett olvasni.

Bár elsőként a Baranyai Megyei Rendőr-főkapitányság járt volna el, "elfogultság" miatt az ügyet végül Somogy megye vizsgálta ki. Így például azt, hogy az egyházmegye szociális otthonai felett is rendelkezési joggal bíró Wolf az egyházmegye gazdálkodását felügyelő Fény Kft. tulajdonába adta a szociális otthonokba került rászorultak ingatlanjait, a lakásokból pedig jóval a piaci ár alatt adott el ismerőseinek.

Mint az ítéletből kiderül, a Fény Kft. számos, jelentős összegű számláját Wolf az egyházmegyével fizettette ki 2006-2009 között. A cég bérbe vette a püspöki pincészetet, de 17 millió forint bérleti díjjal adós maradt, továbbá az egyházmegye fizette ki a pince 6 millió forintos felújítását, miközben azt a bérlő cégnek kellett volna állnia. Wolf eközben maga rendelkezett a kistérségi támogatások utalásáról is, és 27 milliónyi adó- és járulékmentes támogatást juttatott olyanoknak, akik erre nem is voltak jogosultak. Gondok merültek fel a máriagyűdi vendégház működtetésénél is: ha a vendég nem kért számlát, a bevétel nem került a könyvelésbe, az összegek átvételéről csak cetliket állítottak ki.

Wolfot ugyan néhány hónappal a botrány kirobbanása után, 2010. szeptemberében felmentette Mayer Mihály az 1994 óta betöltött vagyonkezelői pozíciója alól, de közben a kft.-nek továbbra is ügyvezetője maradt. Wolf ügyvédje azzal védekezett a tárgyalásokon, hogy a visszaéléseknek nem egyedüli felelőse volt, de védencével "vitetik el a balhét". Maga Wolf érthetetlennek tartotta, hogy szakmaiságot kérnek rajta számon, hiszen nincs pénzügyi, közgazdasági végzettsége; a gazdálkodással kapcsolatos konkrét szakmai munkát védekezése szerint kollégái, beosztottjai végezték.

Az ügy azért is jelentős, mert a pécsi püspökséget ismerő források a nyomozás elrendelése előtt még kétségesnek tartották, hogy egyáltalán Wolfot sikerül-e eljárás alá vonni. Az ítélethírdetésen egyébként a volt vagyonkezelő - egészségügyi okokra hivatkozva - nem jelent meg.

Mayer Mihály 22 év után 2011 januárban, indoklás nélkül mondott le püspöki tisztségéről. Az, hogy tudott-e visszaélésekről, sosem derült ki: a Szent Sír lovagrend tagjaként diplomáciai mentességet is élvezett, így gyakorlatilag kihallgatni sem lehetett. Az ügy ismerőinek viszont meggyőződése, hogy a püspökség vezetésének tudta, jóváhagyása nélkül utalni sem lehetett az egyházmegye számlájáról. Mayert mindenesetre tanúként meghallgatták a perben, és arról vallott, hogy ő maga nem látott bele sem az egyházmegye, sem a Fény Kft. pénzügyeibe, nem fért hozzá a számlákhoz. Hangsúlyozta, megbízott Wolfban, még saját szemével is meggyőződött róla, hogy "jól mennek a dolgok". A pénzügyeket állítása szerint mindössze munkaebédeken vitatták meg.

A bíróság végül azt tekintette enyhítő körülménynek, hogy Wolf büntetlen előéletű, és hogy a bűncselekményekkel nem gazdagodott. Mivel az ügyész súlyosabb büntetésért, a vádlott védője a vád megalapozatlansága miatt fellebbezett, az ítélet nem jogerős, a per a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik majd.

Nyűgnek tartott idősek

Publikálás dátuma
2014.03.06. 06:08
Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke is felszólalt a rendezvényen. Fotó: Vajda József/Népszava
Legyen újra rugalmas a nyugdíjba vonulás és állítsák vissza a rokkantnyugdíj rendszerét - egyebek közt ez hangzott el tegnap azon a rendezvényen, amelyre az MSZOSZ Nyugdíjas Szövetsége, a Nyugdíjasok Országos Képviselete és a Vasutasok nyugdíjas szervezete hívta a politikai pártok képviselőit. A párbeszédre, a programok ismertetésére szóló meghívást a demokratikus ellenzéki pártok elfogadták, a Fidesz és a KDNP azonban nem.

Rezervátumban tartaná a Fidesz-kormány az időseket - ez is elhangzott azon a rendezvényen, melyet a legnagyobb idősügyi szervezetek kezdeményeztek. A politikai pártok képviselőit hívták meg azért, hogy az idősek megismerjék a nyugdíjasokat érintő programjukat, és egyúttal az idősszervezetek is ismertethessék követelésüket.

A meghívást szinte valamennyi demokratikus baloldali párt elfogadta, a Fidesz és a KDNP viszont egyetlen delegáltat sem küldött. Ezt a résztvevők úgy kommentálták: a kormánypártok az elmúlt négy évben sem voltak nyitottak a kommunikációra, a párbeszédre, és ehhez még a választások előtt is következetesen ragaszkodnak.

A pártok képviselői egyetértettek abban, hogy a nyugdíjba vonulást újra rugalmassá kell tenni, és vissza kell állítani a korhatár alatti, illetve a rokkantnyugdíj rendszerét. Korózs Lajos, az MSZP szakpoltikusa a többi között arról beszélt, elfogadhatatlan a rokkantnyugdíj rendszerének felszámolása. Úgy fogalmazott, a nyugdíjbavonulás tervezhető, de a baleset vagy a tartós betegség nem. A kormány mégis kiszolgáltatottá tette őket, pedig közülük nagyon sokan hosszú szolgálati idővel rendelkeznek. Korózs kijelentette: jogtalan, hogy ezek az emberek ma nem kapnak nyugdíjat.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa szerint az idősek számára a kiszámíthatóság a legfontosabb. Elfogadtatatlannak nevezte, hogy a mai poltikai légkör mélyen belenyúl a magánéletbe. Kifogásolta a visszamenőleges hatályú törvényhozást és azt, hogy az emberek a nyugdíjkorhatár előtt is elveszíthetik a munkahelyüket.

A Demokratikus Koalíció politikusa, Szűcs Erika a szocialista kormányok nyolc évére emlékeztetett. Amikor bevezették a 13. havi nyugdíjat, és megalkották a nyugdíjkorrekciós programot, akkor éppen az előző Fidesz-kormány hibáit korrigálták - mondta. Ő is kiemelte, mennyire fontos, hogy az idősek biztonságban érezzék magukat. Megjegyezte, kevés az infláció mértékével emelt nyugdíjemelés, mert - mint fogalmazott - a idősek tavaly megtapasztalhatták, mit is jelent ez. A mesterségesen lenyomott infláció miatt elmaradt a szokásos novemberi, visszemenőleges nyugdíjkorrekció, és - ha a Fidesz-kormány marad - ez bármikor, akár januárban, az éves emeléssel is előfordulhat.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke úgy fogalmazott: Magyaroszág lassan unokák nélküli országgá válik. A jelenlegi kormány éket vert a generációk közé, és ez - szerinte - bűn, hiszen azt az üzenetet közvetíti, hogy ebben az országban nem érdemes megöregedni. Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja pedig a legsürgetőbb feladatnak a kormnányváltást tartotta.

Az idősek képviselői ismertették kilenc pontos követelésüket, egyebek között azt, hogy kormányváltás után az alaptörvény garantálja a nyugellátást, legyen újra olyan Idősügyi Tanács, ahol érdemi párbeszéd folyik, és a korhatár előtti nyugdíjak visszaállítását is sürgették.

Nem engedik a hétvégi neonáci gyűlést

Megtiltotta a rendőrség a korábban szombat délutánra, a fővárosba meghirdetett zsidóellenes tüntetés megtartását - értesült lapunk. Mégpedig amiatt, mert a Budapesti Rendőr-főkapitányság szerint "a rendezvény célja magában hordozza annak a veszélyét, hogy szélsőségesen, kirívóan közösségellenes megnyilvánulást válthat ki", és "reális a veszélye annak, hogy a rendezvény megtartása alapjogokat sértene".

Lapunk tegnap számolt be arról, hogy napok óta egy "anticionista" felvonulás meghívója kering az interneten, amelyen számos nyílt uszítást fogalmaztak meg a szervezők. "Elég volt a cionista zsidók hazugságaiból! Elvárjuk tőlük a magyarság tiszteletét! Felszólítjuk őket, hogy ha nem érzik jól magukat nálunk, akkor távozzanak Izraelbe!" - ilyen és ehhez hasonló felhívások olvashatók a meghívón, amelyen viszont nem szerepel semmi, ami a szervezők kilétére utalna.

A lapról az is kiderül, hogy vonulásos rendezvényt terveztek, és a Kodály köröndtől az Andrássy úton át a Regnum Marianumhoz meneteltek volna. A tervezett esemény miatt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is tiltakozott, és közlésük szerint feljelentést is tettek vallási csoport elleni uszítás és holokauszt-tagadás bűntette miatt. Ugyanakkor a rendőrség szerint nem érkezett ilyen feljelentés hozzájuk.

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége már hét végi közleményében jelezte: megdöbbenéssel értesült, hogy március 8-án újból neonáci demonstrációra készülnek. A MEASZ akkor követelte a nyíltan zsidógyűlöletre szító neofasiszta demonstráció betiltását.