Felszín alatti vízkincseink a berlini idegenforgalmi szakvásáron

Megnyílt szerdán a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvására, a berlini nemzetközi turisztikai börze, amelynek magyar standján egyebek között a főváros legnagyobb összművészeti fesztiválját, a Budapesti Tavaszi Fesztivált népszerűsítik. Magyarország a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében az utóbbi évekhez hasonlóan egy több mint 300 négyzetméteres standdal vesz részt a vásáron.

A több szakmai díjjal jutalmazott nemzeti stand látványelemei a felszín alatti vízkincsre irányítják a látogató figyelmét, és új, az eddiginél jóval kedvezőbb helyszínen, a francia és a portugál stand között mutatja be Magyarországot.  Az idegenforgalom egyik fő trendjéhez, a kulturális turizmus előretöréséhez illeszkedve a nemzeti standon kiemelt szerepe van a kulturális értékeknek. A  Budapesti Tavaszi Fesztivál népszerűsítése mellett két fiatal hegedűvész, Szajkó Géza és Nyári László mini hangversenyei és két táncművész, Magyar Zsuzsanna és Nagy József bemutatói színesítik a programot.

Az idegenforgalom a leggyorsabban növekvő gazdasági ágazatok közé tartozik, ezt jelzi, hogy a nemzetközi turisták száma 2012-ben először meghaladta az egymilliárdot. Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) kimutatása szerint a növekedés tavaly is folytatódott, csak Európában 563  millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak 2013-ban, ami 5,4 százalékos növekedés éves szinten. 

A berlini ITB-re is egyre nagyobb figyelem irányul. A német fővárosban 48. alkalommal rendezik meg a vásárt, amelyen a tavalyi 180 után már 189 ország mutatkozik be, összesen 10 147 kiállítóval. A március 9-ig tartó vásár díszvendége Mexikó. A szervezők szerint 170 ezren látogatnak el a vásárra, köztük 110 ezer idegenforgalmi szakember.

Szerző

Pénzükre várnak a tanárok, a Klik keresi a megoldást

Publikálás dátuma
2014.03.05. 21:46

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ keresi "a pozitív megoldást" az idei évi béren kívüli juttatások kifizetésére, a tárgyalások a szakszervezetekkel megkezdődtek, de még nem zárultak le. Ezt a központ közölte a Magyar Nemzetben megjelentekre reagálva.

A szerdai Magyar Nemzet szerint többek között a béren kívüli juttatások mielőbbi kifizetését sürgették a tanári szakszervezetek a Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkárral folytatott keddi egyeztetésen. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a találkozó után a lapnak azt mondta: az állami iskolafenntartó tavaly átvállalta a korábban az önkormányzatok által biztosított többletjuttatások kifizetését, de a 2013 utolsó négy hónapjára járó pénzt még nem kapták meg az érintett tanárok.

A központ reagálásában kifejtette: a Klik fenntartásában lévő köznevelési intézmények által a korábbi években megkötött kollektív szerződések 2013. december 31-ig voltak érvényesek. A Klik a 2013. szeptembertől decemberig terjedő időszakra a béren kívüli juttatásokat egyedi vizsgálat szerint a szerződések alapján folyamatosan fizeti ki, ez több tankerületben meg is történt. 

Az iskolákban dolgozó közalkalmazottakra (pedagógusokra és technikai dolgozókra) vonatkozóan a Klik megkötötte a szakszervezetekkel a 2014. január 1-jétől érvényes kollektív szerződést, amelyben rögzíti, hogy a cafeteria összegéről a költségvetés függvényében minden évben külön megállapodást kötnek. A 2014. évi juttatásokról a tárgyalások a Klik és a szakszervezetek között megkezdődtek, s még nem zárultak le. Ha a megállapodás létrejön, év elejéig visszamenőleg kifizetik a béren kívüli juttatásokat. A Klik keresi a pozitív megoldást - jelezték.

A szerdai Népszabadság arról írt, hogy azok a művésztanárok, akik számlásként kerültek át a Klikhez, járandóságukat többhavi késéssel és "iszonyú bürokrácia közbeiktatásával" kapják meg. Erre reagálva a Klik közölte: a megbízási díjak kifizetésének alapja a szerződésben is rögzített teljesítési igazolás. A teljesítési igazoláshoz és a kifizetéshez szükséges alátámasztó dokumentumok bekérése az érvényes jogszabályoknak megfelelően történik. A kifizetésekre mindenütt azonos szabályok vonatkoznak. Az esettel kapcsolatban a Klik elnöke a tankerületnél belső ellenőrzést rendelt el - jelezték.

Szerző

Nagyüzem: egyetlen nap alatt száz jelöltet regisztráltak

Egy nap alatt száz jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, szerda este 7 órakor 1386 nyilvántartásba vett jelöltet tartott nyilván a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu.

Az NVI-nél 1993 jelöltet tartanak nyilván bejelentettként, ennyi jelölt adta le ajánlásait, nyilvántartásba vételükről vagy már döntött az illetékes választási bizottság, vagy még folyik ajánlásaik ellenőrzése. Hétfő este, a jelöltbejelentés határidejének lejárta után nem sokkal ez a szám 2300 volt, vagyis csaknem háromszáz jelölt nyilvántartásba vételét utasították el két nap alatt a bizottságok, és ezzel ők kikerültek a nyilvántartásból. 

Az NVI-nél hétfő este 915 volt a nyilvántartásba vett jelöltek száma, kedd este 1269, szerda este már 1386. Ez azt jelenti, a választási bizottságokban két nap alatt több mint 450 jelöltet vettek nyilvántartásba.  A bizottságoknak három napjuk van az ajánlások ellenőrzésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére, a hétfőn bejelentett jelöltekről legkésőbb csütörtökön dönteniük kell. Ez azt jelenti, egy nap alatt 600 jelölt ajánlását kell még ellenőrizniük.  Mind a 106 választókerületben nyilvántartásba vették a Fidesz-KDNP, az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség és a Jobbik jelöltjét.

A negyedik legtöbb, 100 nyilvántartásba vett jelöltje az LMP-nek van. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának 77, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösségnek 75, A Haza Nem Eladó Mozgalom Pártnak 61, a Seres Mária Szövetségeseinek 60, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártnak 50 nyilvántartásba vett jelöltje van. Az NVI-nél a keddi határidőig 31 országos pártlistát és 13 országos nemzetiségi listát jelentettek be. Országos pártlistát az a jelölőszervezet állíthatott, amely kilenc megyében és a fővárosban legalább 27 egyéni jelöltet tudott állítani.

Szerző