Nőtt az MSZP népszerűsége

Nem rontott Simon Gábor ügye a baloldali összefogás választási esélyén, a közös lista támogatottsága januárhoz képest lényegében változatlan maradt, sőt, az MSZP önállóan mért népszerűsége egy kissé még javult is. Egyebek mellet ez derült ki a Medián legfrissebb jelentéséből. Minden második válaszadó azt szeretné, ha az áprilisi országgyűlési választás kormányváltást hozna, míg 40 százaléknyian az Orbán-kormány hatalmon maradását várják. A Fidesz jelenleg is vezeti a pártok versenyét, bár fölénye jóval elmarad attól, amit az előző választások előtt, 2010 februárjában mért a Medián: akkor az összes választó 44 (ezen belül a választani tudó „biztos” szavazók 62) százalékának támogatására számíthatott, most ugyanez az arány 36, illetve 49.

Az elmúlt hetek egyik meghatározó belpolitikai botrányáról, a február elején kipattant Simon Gábor-ügyről a lakosság meglehetősen tájékozottnak mondható - írta a Medián. A válaszadók 91 százaléka hallott az esetről, 72 százalék meg tudta nevezni a „főszereplőt”, sőt, 52 százalékuk még a szóban forgó pénzösszeg nagyságával is tisztában voltak. A Simon-ügy lehetséges hatásairól a válaszadók többsége, 53 százaléka szerint ilyen vagy ennél súlyosabb esetek nemcsak az MSZP háza táján vannak, hanem minden pártnál, így a Fidesznél is bőven előfordulnak. 

Szerző
Témák
MSZP Fidesz Medián
Frissítve: 2014.03.06. 10:34

Ingyen dolgoznak a nők

A férfiak és a nők fizetését összevetve az európai nők 59 napot dolgoznak ingyen, Magyarországon pedig 79-et. A Hír 24 Híradójában elhangzottak szerint Magyarország azon országok között van, ahol az utóbbi években mélyült a nemek közötti szakadék. 15 százalékkal eleve kevesebb a nők bére, ha pedig gyereket szülnek, akár 25 százalékkal is kevesebbet kaphatnak. Ha egy nő, vállal 2-3 gyereket, akkor akár egy háznyi értékkel is kevesebbet kap, mint egy férfi - mondta Szabó Zsóka, a Nők a Holnapért Alapítvány elnöke.

Magyarországon a férfiak és a nők bérének különbsége 2007-ben 16 százalék volt, 2011-ben 18, 2012-ben már 20 százalék - ezt mutatják az Európai Bizottság most közzétett legfrissebb adatai. Ez azt is jelenti, hogy míg az Európai Unióban átlagban 59 napon át csak azért dolgoznak a nők, hogy utolérjék a férfiakat, Magyarországon ez az időtartam 2,5 hónap.

"Ha egyedülálló nőt és egyedülálló férfit - azonos végzettséggel, azonos képzettséggel - hasonlítunk össze, alapból 15 százalék a bérkülönbség. Ha az anya gyereket vállal, egy gyermek esetén ez a különbség már 18 százalék, ha kettő vagy több gyerek van, akkor 20-25 százalék között" - tette hozzá Szabó Zsóka.

Szerző
Témák
nők munkaidő

Ház udvarán ásott gödörből került elő a lopott széf

Föld alá rejtett egy ellopott széfet három férfi Nyíregyházán; a feltételezett elkövetőket őrizetbe vették, két társukat még keresi a rendőrség - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Fehérvári Marietta elmondta, hogy a 43 éves nyíregyházi, valamint a 34 és 37 éves tiszalöki férfi tavaly novemberben tört be a nyírségi megyeszékhely egyik lakóházába. Mintegy 10 millió forint értékű pénzt és ékszereket tartalmazó széfet vittek el. A rendőrök 2014. március 3-án fogták el a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható három férfit, egyikük nyíregyházi házának udvarán elásva megtalálták az ellopott széfet, de az ékszerek és az iratok még nem kerültek elő.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak 2014. január 8-án egy másik nyíregyházi házba is betörtek, ahonnan szintén ékszereket és pénzt vittek el.  A bűncselekményt az eddigi adatok szerint öten követték el, az elfogott három férfit bűnügyi őrizetbe vették, két másik feltételezett gyanúsított még szökésben van.

Szerző