Mesterlövészpuskákkal lőttek a kijevi polgárokra az orvlövészek

Publikálás dátuma
2014.03.06. 11:42
Kijev, Ukrajna, piros virágok az áldozatok emlékére. Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images
Most már elmondható, hogy a nemzeti bank épületéből lőttek, mesterlövészpuskákkal február 20-án Kijevben - közölte Oleh Mahnyickij ügyvezető főügyész, akinek szavait az Ukrainszka Pravda című portál idézte. 

Ennek a nyomait azonosították, a helyszínen megtalálták a mesterlövészpuskáktól származó töltényhüvelyeket - nyilatkozott a főügyész szerdán az 5-ös csatorna nevű ukrán televíziónak, hozzátéve, hogy egy már lefolytatott vizsgálat megállapításairól beszél.

Oleh Mahnyickij közlése szerint vizsgálják azokat a feltevéseket is, amelyek szerint ugyancsak mesterlövész fegyverekkel lőttek az Insztitutszka utcai Ukraina szállodából és a Bankovaja utcai "Rémalakok Háza" nevű épületből.   A főügyész elmondta, hogy az emberek tucatjainak halálát okozó bűnügy gyanúsítottjai között tartják számon Szerhij Aszavaljuk ezredest, a belügyi csapatok krími területi igazgatóságához tartozó különleges alakulat parancsnokát. Mahnyickij szólt arról is, hogy ismert a lövöldözés összes résztvevőjének neve, és parancsot adtak felkutatásukra.

Az ügyvezető ukrán főügyész azután állt a nyilvánosság elé a vizsgálat eredményeivel, hogy szerdán kiszivárgott: az észt külügyminiszter egy telefonbeszélgetésben nem tartotta kizártnak, hogy valaki a korábbi ukrán ellenzéki vezetők közül bérelte fel azokat az orvlövészeket, akik a kijevi Majdanon tüntetőket és rendőröket öltek meg a Viktor Janukovics ukrán elnök bukásához vezető kijevi tüntetések és összecsapások csúcspontján.

Szerző

Ukrán válság - Románia ott akar lenni a rendezésre alakítandó tárgyalócsoportban

 Ha az ukrán-orosz feszültségek rendezésére tárgyalócsoport alakul, abban Romániának is szerepet kell vállalnia - jelentette ki Traian Basescu román államfő csütörtökön, az ukrán válságnak szentelt uniós csúcsértekezletre indulóban.

Országa ajánlkozását Basescu azzal indokolta, hogy Ukrajnában 400 ezres román kisebbség él, Románia nem függ az orosz gáztól, s az uniós országok közül Romániához van legközelebb a Krím-félsziget, valamint egy másik befagyott konfliktusövezet, a Moldovai Köztársasághoz tartozó szakadár Dnyeszter menti Köztársaság.

Úgy vélekedett, Oroszország agressziót követett el Ukrajnával szemben, és Ukrajna területi épségének garantálásában elsősorban az ukrán szuverenitást biztosító 1994-es budapesti memorandum aláíróinak, az Egyesült Államoknak és Nagy Britanniának a felelőssége. (Az 1994-es budapesti memorandum aláírói - Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok - kötelezettséget vállaltak arra, hogy tartózkodnak az Ukrajna területi egysége és függetlensége elleni erő alkalmazásától. Cserébe Ukrajna lemondott nukleáris fegyvereiről.)

Románia azt javasolja majd az Európai Tanács csütörtöki rendkívüli ülésén: ajánlják fel Ukrajnának, hogy írja alá a szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unióval. Basescu hozzátette, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) is sürgős finanszírozási programot kell nyitnia Ukrajna számára.

Csütörtökön rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői az ukrajnai válságot katonai beavatkozással súlyosbító Oroszország elleni esetleges büntetőintézkedésekről és az Európai Bizottság által Ukrajnának szánt pénzügyi mentőcsomagról.

Szerző

Felmondás élő adásban

Élő adásban mondott fel a Russia Tuday angolnyelvű, orosz állami pénzből működtetett adó riportere, Liz Wahl - írta a Politico.com. 

Az amerikai állampolgárságú, 56-os magyar emigráns nagyszülők unokája szerint erkölcsileg nem elfogadható olyan cégnél dolgozni, amelyik Putyin tetteit tisztára mossa, ezért bejelentette, hogy az adás után benyújtja felmondását. Russia Today másik alkalmazottja, Abby Martin is élő adásban bírálta a krími helyzetet. „Oroszország helytelenül cselekedett. Nem fogok itt ülni, és bocsánatot kérni, vagy megvédeni a katonai agressziót" – mondta. Az orosz parlament közben egy olyan törvénymódosítást készít elő, ami az „az újságírók oroszellenes cikkeit“ államellenes bűncselekménynek minősítené

Szerző