Hegedűs megúszta egy "írásbelivel"

Publikálás dátuma
2014.03.08. 06:13
Hegedüs Loránd FOTÓ: Bielik István
Fegyelmi büntetésként mindössze írásbeli figyelmeztetést kapott a Hazatérés templomában a Horthy-szobor avatásán történtek miatt Hegedűs Loránt lelkész a Budapest-Északi Református Egyházmegye bíróságától. A testület a lelkészi törvény azon passzusaira hivatkozva ítélte el az antiszemita kuruc.info portálon is rendszeresen publikáló Hegedűst, amelyek tiltják a közösség megosztását és a gyűlöletkeltést.

A vádat képviselő Horváth György egyházmegyei jogtanácsos korábban a legsúlyosabb büntetés, vagyis a lelkészi hivatástól való eltiltást jelentő úgynevezett "palástvesztés" kiszabását kérte a bíróságtól, ám a testület szerint ez a korábbi fegyelmi eljárások és a politikai színezetű szoboravatás ellenére sem indokolt. A bírói tanácsot vezető Tóth Irén szerint Hegedűs az ellene benyújtott "panaszban" foglaltakat ugyan valóban elkövette, ám szerinte az egyházi bíráskodás célja nem a büntetés, hanem a "pásztorkodás", vagyis az, hogy minden "ékesen és szépen menjen". Hegedűs az ítélethirdetést követően azt nyilatkozta, a bíróság nem értékelte pártpolitikai tevékenységként sem a Horthy-szobor felállítását, sem az istentiszteletet. Szerinte csak azért kellett elmarasztaló ítéletet hozni, mert Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke a "média által befolyásolt beadványt" fogalmazott meg. Az ítélet egyelőre nem jogerős.

Mint ismert, tavaly novemberben a Szabadság-téri Hazatérés templomának előterében több száz megemlékező jelenlétében avatták fel Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát. A szoboravatást a Jobbik pártalapítványa finanszírozta, és az avatáson a párt politikusai, szimpatizánsai is részt vettek, sőt azon - a korábban a zsidó származású országgyűlési képviselők listázását javasló - Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő is felszólalt. Az egyházügyi perben a vádat képviselő Horváth György a tárgyaláson úgy vélekedett, hogy Hegedűs a szoboravatás előtt elmondott prédikációját egyebek közt a zsidóság elleni uszításra használta fel, holott egy református lelkésznek a megbékélést kell keresnie. Horváth a perbeszédében azért kért hivatalvesztést, mert véleménye szerint Hegedűs a zsinati határozattal ellentétesen politikai rendezvényt tartott egy templomban.

A bel- és külföldön egyaránt nagy port kavart, antiszemita hangvételű beszédekkel tűzdelt szoborállítás ügyében lefolytatott tárgyaláson Hegedűs Loránt személyesen nem jelent meg. A lelkész csak egy 16 oldalas, antiszemita-, és bírálóit gyalázó kirohanásokat tartalmazó írásos vallomást juttatott el a bíróságnak, amelyben saját egyházát a "hites cionista szekta" szekértolójának, Izraelt terrorállamnak titulálta, és "sárga csillagos", "ólálkodó, megnőtt éhű fattyúnak" nevezte a szoboravatás ellen tüntető civileket.

Munkát és képzést is ajánlanak Mesterházyék

Kormányra kerülve a demokratikus ellenzéki szövetség valódi, új munkahelyeket fog teremteni, és a lehetőség nélkül maradó fiataloknak munkát vagy képzést garantálnak. Erről tegnap este Szombathelyen beszélt Mesterházy Attila.

A kormányváltók miniszterelnök-jelöltje a lakossági fórumon elmondta, ha győznek, százezer forintra emelik a nettó minimálbért úgy, hogy a munkáltatók bérterhei ne növekedjenek. A szövetség vállalja, hogy a mikrovállalkozások leírhatják a társasági adójukból a bérekre rakódó közterheket, csökkentik az alapvető élelmiszerek árát, valamint igazságossá és fenntarthatóvá teszik a rezsicsökkentést. Százezer forintos nyugdíjig minden 65 év feletti huszonnégyezer forint pluszpénzt kap, hogy meg tudja fizetni a gyógyszereit. Csökkentik a várólistákat, illetve felszámolják a gyermekéhezést.

Celldömölkön a politikus kijelentette, hogy Magyarországot ma maffiamódszerekkel irányítják, a fideszesek megzsarolják, megfenyegetik azokat, akik az útjukban állnak. A miniszterelnök-jelölt a településen Fehér Lászlót, a szövetség közös egyéni jelöltjét ajánlotta a választók figyelmébe.

Mesterházy szerint az elmúlt napok adatai azt bizonyítják, hogy a kormány gazdaságpolitikája csődöt mondott, hiszen nemcsak az államadósság volt történelmi csúcson, hanem az államháztartási hiány is jóval magasabb lett, mint amire számítani lehetett. Ezt már Sopronban mondta a baloldali ellenzéki miniszterelnök-jelölt hozzátéve, hogy a jelenlegi választási költségvetés csak a hiányt növeli, ezért tarthatatlan. Arról is beszélt, hogy az új baloldali kormány legalább 250 ezer új munkahelyet teremt majd a következő négy évben. Helyre kell állítani a bizalmat a magyar gazdaság iránt, mert ha van bizalom, akkor jönnek a beruházók, akkor van munka és tisztes fizetés is - fogalmazott.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője egy XI. kerületi lakossági fórumon egyebek közt arról beszélt, hogy helyreállító kormányzásra lesz szükség a választás után. A volt miniszterelnök azt mondta: vissza kell állítani a jogbiztonságot, munkahelyeket kell teremteni, lehetővé téve a külföldre vándorolt fiatalok hazatérését, majd az oktatás átalakításával "vissza kell venni a jövőt", mert az ország sorsa az iskolákban dől el.

Szerző

Kormányváltó tüntetés a Szabad sajtó útján

A "szabadság ünnepére" hívja a kormányváltást akaró polgárokat a kormányváltó pártok szövetsége, az MSZP, az Együtt, a DK, a PM és az MLP összefogása március 15-én 15 órára a fővárosi Szabad sajtó útjára. 

A tüntetésen mind az öt szövetséges párt vezetője beszédet mond, így a résztvevők előbb Bajnai Gordont, majd Szabó Tímeát, Fodor Gábort, Gyurcsány Ferencet és Mesterházy Attilát hallgathatják meg. A program műsorvezetője Kulka János színművész lesz. Mint közölték, pártállásra való tekintet nélkül minden polgárt várnak, aki úgy véli: április 6-án kormányváltásra van szükség a nézetek és vélemények sokszínűségét tiszteletben tartó, éppen erre alapozó új Magyarország felépítéséhez.
A jövő szombati nemzeti ünnepen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet, a Jobbik nagygyűlést rendez, az LMP politikusai és aktivistái pedig biciklivel fővárosi emlékhelyeket keresnek fel.

Szerző