Előfizetés

Madár végleg elrepül

B. M. L.
Publikálás dátuma
2014.03.08. 06:57

Vélhetően sokkal több néző előtt szerette volna megvívni utolsó (?) profi meccsét Erdei Zsolt, aki a fővárostól távol, a 2000 szurkoló befogadására képes kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban lép ringbe a WBO Európa-bajnoki övéért. A korábbi félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi ökölvívó-világbajnok a grúz Salva Dzsomardasvili ellen lép szorítóba.

Erdei Zsolt búcsúzik.
Hazánk egyik legeredményesebb és mindenképpen az egyik legnépszerűbb sportolója ma este a WBO Európa-bajnoki címével akasztaná szögre a kesztyűit.
Egy ország szereti, egy ország szurkolna neki a helyszínen, ám erre most mindössze kétezer, nagyon-nagyon boldog jegytulajdonosnak lesz lehetősége.
A többi szurkolónak marad a televízió képernyője, vagy a Kossuth Rádió élő közvetítése.
Vélhetően ennél jóval többet érdemelt volna.
Vélhetően ennél sokkal többen lettek volna kíváncsiak a búcsújára.
Ám csak kétezren férnek be a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokba. De ne a "hírös várost" érje ezért rossz szó, ők sosem látott szeretettel várják az egész ország Madarát.

Erdei nagyon keményen készült. Ráadásul ott, ahol igazán otthon van: a Madárfészek Ökölvívó Akadémiában, majd 20 őt bálványként tisztelő "madárfióka" előtt, akik ma este a fészekből - s nem a helyszínről - szurkolnak példaképüknek…
Erdei mindent megtett a siker érdekében, majd negyvenévesen olyan edzésmunkát végzett el, amitől agyonajnározott focistáink már az elején elájultak volna. Mondjuk nem véletlen, hogy Madár 34 meccséből 33-t megnyert, míg az "aranylábúak"…
A szemein állandóan az látszott, élete meccsére készül. Mert hazajött, és a szeretett hazai ringben az imádott magyar közönsége előtt zárhatja le (?) páratlan pályafutását. A sajtóinformációk arról szólnak, Madár 10 milliót kap a meccsért. Ám ismerve őt, a WBO Európa-bajnoki öve, a győztes meccs utáni ünneplés hangulata sokkal fontosabb a számára. Meg az, hogy sikerével egy kis mosolyt csaljon a halálos kórral harcoló barátja, Balzsay Károly arcára.
"Nem akartam úgy befejezni az ökölvívást, hogy legalább még egyszer nem mutatom meg a magyar közönségnek, mit tudok. Mindenképpen itthon szerettem volna lezárni a karrieremet. Nem vagyok beteg, jó a súlyom, remek formában vagyok, erőtől duzzadok. Szépen szeretnék búcsúzni a szurkolóimtól" - jelentette ki Erdei.
Az álmok márpedig azért vannak, hogy megvalósítsuk őket.
Erdei álma ma este megvalósulhat.
Kétezer boldog jegytulajdonos előtt.

Tavaszi fesztivál Győrben

Március 15-én indul a fesztiválév a kisalföldi megyeszékhelyen: ekkor veszi kezdetét az április elsejéig tartó Győri Tavaszi Fesztivál, amely több tucat, részben ingyenes programmal várja az érdeklődőket. A nyitónap esti programja Másik Lehel és Vizeli Csaba Klapka című rockmusicalje lesz, amelyet a Városháza előtti téren, ingyenes előadás keretében láthat a közönség. 

Másnap a megyei művelődési központban mutatják be az évek óta sikerrel futó, Sopronban színpadra állított musical show-t, a SingSingSing 2-t. Március 19-én a világzene szerelmeseinek kedvében járnak a szervezők az Eastwing Group koncertjével, másnap pedig a könnyebb műfajoknak adóznak Paul Blake Római vakáció című zenés játékával, amelynek zenei alapját Cole Porter dalai adják.

Március 23-án kora este a kisebbeket várja Fodor Zoltán Társulata a Vuk című előadással, 25-én pedig Robert Harling Acélmagnóliák című darabja kerül színre a fesztivál keretében. Március 27-én mutatják be Vilányi László Folyótól folyóig című verseskötetét, 30-án pedig, tartva a sokéves hagyományt, a hímes tojás napját rendezik meg a Gyermekek Házában.

Március 21-22-én rendezik meg - immár tizenötödik alkalommal - a Győri Ütős fesztivált, amelyen kiemelt szerepet kap a most negyvenéves helyi ütős együttes, de olyan világsztár is fellép a fesztivál második napján, mint a két évtizedes karrierje során Billy Idol-lal és Ozzy Osborne-nal is dolgozó amerikai Brian Tichy.

Közelkép - Magas tenger

A Magas tenger furcsa módon egy mélytengeri világ érzetét ébreszti. Derengő hangulatok, bizonytalan körvonalak, távoli fények, mélység, csönd, süket magány. Babiczky Tibor elsőkönyves szerzőként a reális világ egy fájdalmas, szorongató, negatív lenyomatát hozza elénk, illetve ennyit érzékelünk főhőse, a nyomozó világából.

Még nevet sem ad neki, és időről időre rejtélyes gyilkosságok színhelyére viszi el őt, foglalkozása révén közvetlen közelről figyelve meg a holttestek állapotát és a gyilkosság látható jelét. De egyetlen egyszer sem pazarol az esetekre további időt. Nem tudjuk, a nyomozó mire jut, mit tesz, mire jön rá. Nem a bevett nyomozási folyamat érdekli a szerzőt. Megkapjuk a tényeket: átlőtt mellkas, egyedül hagyott, kiszáradt csecsemő, csőbomba robbanásától leszakadt láb, leszakadt kezek, díszlet mögötti fulladásos halál, ilyesmi. És soha nem térünk vissza egyetlen gyilkossághoz sem. Annál inkább belehallunk a nyomozó gondolataiba. Ilyenkor ereszkedünk alá a mélységekbe, s a világot, a realitást a minduntalan meggyújtott, végigszívott, eldobott cigaretták s a kiürített poharak képviselik.

De a reális világ mégis ott van a nyomozó közvetlen közelében. Ehhez Babiczky egész sor vendégszöveget használ a legkülönösebb témákban. S mindig ott van utána a nyomozó reflexiója, szellemes és ironikus gondolatfutamok, egy csöpp illúzió nélkül. Például: "Irak a civilizáció bölcsője." - írja az újság. "És épp most alakítják át koporsóvá - gondolta a nyomozó." Vagy: "A rádióban a miniszterelnök bejelentette, hogy legyőzte az évtized árvizét. A nemzet megmutatta, mire képes - hangsúlyozta." "A folyó is megmutatta - gondolta a nyomozó (…)" És: "Isten országa bennünk van. Csak sajnos nem az elvárt istené." A hideglelős, szörnyű befejezés talán a magyarázat. De a furcsa, mélytengeri túlnyomás élményétől az olvasó még sokáig nem szabadul.

(Magvető)