Propaganda szovjet módra

Csehszlovákia területén egykor hasonló propagandaháború zajlott, mint most a Krím-félsziget területén. A mai események azonban különös aktualitást adnak annak, hogy 45 éve fejezte be a műsorszórást a Szovjetunió szócsöve, a Vltava, azaz a Moldva Rádió, amely a Prágai Tavasz reformjai nyomán „megzavarodott” cseheket és szlovákokat akarta a „jó útra” terelni.

A Varsói Szerződés csapatai 1968. augusztus 21-én vonultak be Csehszlovákia területére. Ezzel együtt kemény propagandaháború is kezdődött. Mivel a csehszlovák állami rádió még néhány hónapig viszonylag szabadon működhetett, ezért szükség volt olyan médiumokra, amelyekkel ellensúlyozni akarták a prágai hírközlést. Bár már néhány órával Csehszlovákia elfoglalása után Karel Hoffmann, a távközlési vállalat igazgatója, aki ellenezte Alexander Dubcek reformjait, lekapcsoltatta a központi rádió adóberendezéseit, a technikusok közbelépésének köszönhetően néhány óra múltán ismét hallani lehetett a rádió műsorát.

A szovjeteknek ezért szükségük volt egy olyan saját szócsőre. Ezt a feladatot látta el a Moldva Rádió, amelyet a hosszúhullámon két adóberendezéssel, az NDK területéről sugároztak Csehszlovákia felé cseh és szlovák nyelven hajnali öttől éjfélig. „Csak egy szocialista rádió sugározhat helyes információkat” – hangoztatta a program. A Varsói Szerződés csapatainak bevonulását így kommentálták: „Sok csehszlovák köszönettel fogadta, hogy a szövetségesek időben léptek közbe az ellenforradalmi erőkkel szemben”. Arról, hogy az akkori vezetést Moszkvába vitték ennyit mondtak: „A barátokkal és elvtársakkal a munkások és parasztok hatalmának, Európa biztonságának megőrzésén dolgozunk”.

A kommentárok minden elképzelést felülmúlóan vonalasak voltak. S attól sem riadtak vissza, hogy nyilvánvaló hazugságokat terjesszenek. A bemondók erőteljes német akcentusa azt mutatta, cseheket vagy szlovákokat nem tudtak megnyerni „az ügy” érdekében. Miután a szovjetek a prágai rádiót is kényük-kedvük szerint befolyásolhatták, a Moldva Rádióra már nem volt szükség, így 1969 februárjában beszüntette adását. Sok cseh egyébként egyetlen percet sem hallott a műsorból, de így is viccek céltáblája volt.

Szerző

Ünnepre készülünk

Publikálás dátuma
2014.03.09. 10:41
Mesterházy Attila FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Március 15-én délután háromtól a szabadság ünnepét rendezzük meg Budapesten a Szabad sajtó útján. A kormányváltó erők egymásra találásuk és összefogásuk eredményeként készen állnak a választásokra, a győzelemre, a velejéig romlott, kizárólag saját zsebre dolgozó Orbán-kormány leváltására, Magyarország felvirágoztatására.

Négy héttel a választások előtt világos, hogy a Fidesznek nincs semmilyen programja. Akárcsak legutóbb, most is kitöltetlen meghatalmazást kér, hogy utána azt csináljon az országgal, amit csak akar. Csakhogy most már pontosan tudjuk, mit csinál: elveszi az emberektől a pénzt és a reményt, hogy mindkettőt kizárólag sajátjainak, a simicskáknak, nyergeseknek, mészáros lőrinceknek, papcsákoknak adja. De a rendszer kegyeltjei kevesen vannak, kárvallottjai pedig rengetegen. Hiába pörgetik imamalomként egyetlen érvüket, a rezsicsalás trükkjén könnyű átlátni: amit egyik kezükkel „adnak”, annak a másik kezükkel a többszörösét veszik vissza. Felháborító mértékűre nőttek a banki és telefonköltségek, megadóztatják az átutalásokat és a megtakarításokat, 27 százalékos sarcot vetnek ki a kenyérre és a parizerre, az egekben a benzin ára, a béka ülepe alatt a forint. Lesz ellenben orosz uzsorahitelből épített atomerőmű, meg a népharagot elkerülendő, gondosan a választások után felavatandó felcsúti Pancho Aréna.

A kormányváltó erők részletes programja kiutat mutat a mostani zsákutcából: Magyarország újra emelkedő, európai állammá, szigorúan betartott és betartatott törvények alapján működő köztársaság lesz. Nyolc konkrét pontra külön felhatalmazást kérünk a választóktól.

1. Negyedmillió új, valódi munkahelyet teremtünk, a 30 alattiaknak pedig garantáljuk, hogy vagy munkájuk lesz, vagy olyan képzést kaphatnak, amellyel az eddiginél sokkal jobb eséllyel léphetnek ki a munkaerőpiacra.

2. 34 ezer forinttal megemeljük azt az összeget, amelyet a minimálbért keresők kézhez kapnak, de nem növeljük a munkaadókat sújtó terheket. 230 ezer forintos jövedelemhatárig érdemi segítséget jelentő adójóváírást vezetünk be. Ezzel a dolgozók óriási többsége jól jár majd, a fogyasztás élénkülése pedig gyorsítani fogja az egész gazdaság növekedését.

3. Az egészen kis vállalkozások társasági adóikból leírhatják majd a közterheket. Százezreknek egyáltalán nem kell majd társasági adót fizetniük, ezzel fehéredik a gazdaság és munkahelyek jönnek létre.

4. Az alapvető élelmiszerek ára több mint egyhatodával csökkenni fog, mert az „Európa-bajnok” 27 százalékos áfát levisszük öt százalékosra. Vagyis az eddig gyakorta éhező szegények többet ehetnek, az áfacsalás pedig értelmét veszíti ebben az árukörben.

5. A rászorulóknak még alacsonyabbra fogjuk a rezsit. A keveset fogyasztó háztartások villanyszámlája havi ezer forint lesz. A többet fogyasztók esetén a szigetelések és fűtési rendszerek önrészmentes felújításával 30 százalékos megtakarítást fogunk elérni a mostani árakhoz képest. Ez a közüzemi számlák tartós és fenntartható csökkentését fogja eredményezni.

6. A százezer forint alatti nyugdíjat kapó, 65 évnél idősebb emberek 24 ezer forintot kapnak gyógyszer vagy gyógyászati segédeszköz vásárlásához.

7. A mostaninál lényegesen több pénzt adunk a költségvetésből az egészségügynek, ennek eredményeként rövidülni fognak, majd megszűnnek a várólisták, javulni fog az ellátás.

8. Megszüntetjük az Orbán-korszak legfájóbb eredményét, a gyermekéhezést. Négy év múlva nem lesz Magyarországon éhező gyermek, egyetlen gyermeket sem hagyunk az út szélén!

A városok és falvak lakói, akikkel kampánykörutam során találkozom, nem hagynak kétséget a felől, hogy változást akarnak. Ahogy bizalmasan megsúgják, ezt akarják még a közpénzen „ellendemonstrációra” kivezényelt közmunkások is. Úgyhogy nem csak jövő vasárnap, de négy hét múlva, április 6-án is a szabadság ünnepére készülünk. Másnap reggeltől pedig kemény munkára, hogy valóra váltsuk Magyarország álmát. 28 nap maradt Orbán rémuralmából, utána jön a remény tavasza.

Szerző

Ragyogó napsütés, élénk szél

Publikálás dátuma
2014.03.09. 10:26
FOTÓ: Getty Images, Peter Macdiamid
Általában derült, napos idő várható, csapadék sehol sem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé erős széllökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 14 fok körül valószínű.

Szerző