Talpra Petőfi, sírodat rázom

A slam elterjedése az utóbbi idők kevés jó híre közé tartozik. Szabadszájú, éles hangú versek, amelyek alapvetően közönség előtt hangzanak el, a publikum hangos tetszésnyilvánítása, vagy néha nemtetszés-nyilvánítása közepette. Aki olyan szerencsés, hogy járt már szlemmelő versenyen például, az tudja, a költészet él. Ráadásul, a közönség nagy része éppen abból a huszonéves korosztályból kerül ki, amelyet az amúgy könyvet a legritkább esetben a kezükbe vevő „felnőttek” szeretnek műveletlennek tartani.

A slam ma menő. Ezért aztán a Red Bull a forradalom ünnepén (tudod, sajtószabadság!) Pilvakker néven idén is szervezni óhajt egy megemlékezést, odahívva néhány slammelőt, aki ugye vonzza az ifjúságot.(Szárnyakat ad!) Aztán valamelyik nagyokos rádöbbent, hogy jaj mi lesz, ha valami kritikus dolog is elhangzik. A slam szó egyik eredeti jelentése amúgy „keményen bírál” – szóval, ez esélyes. Jön a kérés, üzleti okokból, ezt se tessenek mondani, meg azt se. Nem olyan világ ez, ahol a nevünket adhatjuk egy kis tiszteletlenséghez, kritikához, gúnyról nem is beszélve. (Hogy akkor miért nem gregorián estet szerveznek, azt mondjuk nem értem).

A szlemmer viszont nem alkuszik, természetesen e műfaj sztárjai – mert a maguk helyén teljességgel azok – visszaléptek. Valóban bután venné ki magát, ha éppen március 15-én hagynák magukat cenzúrázni.
„Talpra, Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!” (Utassy József)
Ceterum censeo: Orbánnak mennie kell!

Szerző

Választás 2014 - Újabb száz ügyet bírált el az NVB

Újabb száz fellebbezést tárgyalt vasárnap a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), amely péntek óta összesen mintegy 300 másodfokú ügyben hozott határozatot.

A fellebbezések jelentős részében a beadványozók - miként az előző két napon is - az érvényes, illetve érvénytelen ajánlások számát vitatták, valamint az ajánlóívek kései visszavitelével kapcsolatos bírságolás miatt fordultak az NVB-hez.
A bizottság az azonos megítélésű ügyeket összevontan tárgyalta. Így a testület összevonta és érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket, amelyekben a fellebbező nem tüntetett fel a fellebbezés kötelező adatai közül egyet vagy többet, így például a szervezet székhelyét, a bírósági nyilvántartási számot, vagy nem jelölte meg a konkrét jogszabálysértést.
A bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat az ügyeket is, amelyekben a fellebbezés benyújtója az ajánlási rendszer kijátszhatóságára hivatkozva kérte az ajánlások tételes ellenőrzését. Az NVB álláspontja szerint ugyanis a választópolgár aláírása hitelességének ellenőrzése nem tartozik a választási iroda feladatkörébe, az nem lehetséges sem technikailag, sem jogilag.

A bizottság szerint, amennyiben valakinek olyan adatok vannak birtokában, amelyek bűncselekmény elkövetését valószínűsítik, a nyomozó hatósághoz kell fordulnia.
Az NVB érdemi vizsgálat nélkül elutasította azokat a fellebbezéseket is, amelyeket az ajánlóívek kései visszavitele miatt kiszabott bírságok kapcsán nyújtottak be.

A testület egy egyéni jelölt, Huszárné Luda Ágnes nyilvántartásba vételét rendelte el, így a Magyar Demokratikus Unió Heves megyei 2. számú egyéni választókerületi jelöltje indulhat a választáson. Az NVB megállapította, hogy a jelölt több részletben ötszáznál több érvényes ajánlást nyújtott be a választási irodához.
A testület elé azért került ilyen nagy számú ügy, mert az új választási törvény értelmében másodfokon az NVB-nek kell elbírálnia mind a 106 egyéni választókerületi bizottság által hozott határozattal szembeni fellebbezést. A korábbi választásokon a másodfokon eljáró bizottságok a területi, azaz a megyei, illetve a fővárosi bizottságok voltak.
Az NVB határozataival szemben a Kúriához lehet fordulni felülvizsgálatért.

Szerző

Washington nem fogja elismerni a Krím Oroszországhoz való csatlakozását

Az Egyesült Államok nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását, ha a régió lakosai így döntenének a jövő héten megrendezendő népszavazáson - jelentette ki vasárnap Tony Blinken helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó.

A többségében oroszok lakta Krímben március 16-án tartanak népszavazást arról, hogy az Ukrajnához tartozó félsziget Oroszország részévé váljon-e.

A helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Oroszország fokozott nemzetközi nyomás alá kerül majd a krími népszavazás következtében.
"Először: ha megtörténik a Krím annektálása, azaz egy olyan referendum, amely Ukrajnából Oroszországba helyezi át a Krímet, akkor azt nem fogjuk elismerni és a világ nagy része sem" - hangoztatta Blinken.
"Másodszor: a nyomás, amelyet eddig is gyakoroltunk (Moszkvára), a partnerekkel és a szövetségesekkel egyeztetve, növekedni fog" - tette hozzá.
Emlékeztetett rá, hogy az eddigi szankciók életbe léptetésekor az amerikai elnök és az Európai Unió is jelezte, hogy csak az első lépések történtek meg.
"Egy nagyon rugalmas és nagyon kemény mechanizmust léptettünk életbe a nyomás, s szankciók fokozása érdekében" - fogalmazott Tony Blinken.

Barack Obama amerikai elnök korábban bejelentette, hogy a Krímben megtartandó referendum sérti a nemzetközi jogot és az ukrán alkotmányt.
Washington a héten vízumtilalmat jelentett be a krími orosz intervenció felelőseivel szemben és befagyasztotta az érintettek amerikai számláit. Az intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnökre nem terjednek ki.

Szerző