A Cincinnati /Ohio/ egyetem régészei más egyetemekkel együttműködve tették e felfedezést. Kutatásuk eredményeit az Archeological Institute of America és az American Philological Association Chicagóban megtartott éves konferenciáján ismertették.
A régészcsapat több mint 10 év óta folytat ásatásokat Pompeinek egy, nem az elit által lakott területén, a város egykori legforgalmasabb kapujánál, a Porta Stabiánál. Felszínre kerültek a Kr.e. a 6. században épített épületek, üzletek, lakóházak, kifőzdék.
A kutatók átvizsgálták a latrinákat, a szennyvizet levezető csatornákat az elárusító helyek mögött és találtak sok megkövesedett vagy elszenesedett ételmaradékot. Főleg a latrinák szolgáltattak érdekes információkat az emberek étkezési szokásairól. Az olcsóbb gabona, gyümölcs, olíva, lencse, helyi hal és tojás mellett drágább húsok és importált sózott halak is láthatóan szerepeltek asztalukon.
A legfeltűnőbb a zsiráfcomb maradványa volt. Ez unikumnak számít a dél-olaszországi ásatások történetében, de előkerültek flamingómaradványok, valamint tengeri sün és különböző tenger- gyümölcsök is. Nyomára bukkant az egzotikus fűszereknek is, némelyiket egyenesen Délkelet-Ázsiából importálhatták.
A régészek remélik, hogy ezekből a leletekből és a még feltárandókból sikerül az eddiginél pontosabb képet alkotni arról, hogy miként éltek az alsó néprétegek, amelyeknek nagy szerepük volt Pompei fejlődésében.
“A hagyományos kép a szegények tömegéről, amely az utcákon bolyongva keres valami ételmaradékot, nem felel meg a valóságnak, még kevésbé Pompei valóságának.” - mondta Steven Ellis professzor, az ásatás vezetője.