Zsiráfcombot is ettek Pompei lakói

Publikálás dátuma
2014.03.11. 12:38
Forrás: Gettyimages.com
Több mint 2 ezer évvel ezelőtt Pompei lakói a jelenlegi mediterrán étrend klasszikusai, a gabonafélék, a tojás, a zöldség és a  gyümölcs mellett zsiráfcombot és tengeri sünt is ettek és ez vonatkozott az alsó- és középrétegekre is.

A Cincinnati /Ohio/ egyetem régészei más egyetemekkel együttműködve tették e felfedezést. Kutatásuk eredményeit az Archeological Institute of America és az American Philological Association Chicagóban megtartott éves konferenciáján ismertették.

 A régészcsapat több  mint 10 év óta folytat ásatásokat Pompeinek egy, nem az elit által lakott területén, a város egykori legforgalmasabb kapujánál, a Porta Stabiánál. Felszínre kerültek a Kr.e. a 6. században épített épületek, üzletek, lakóházak, kifőzdék.

 A kutatók átvizsgálták a latrinákat, a szennyvizet levezető csatornákat az elárusító helyek mögött és találtak sok megkövesedett vagy elszenesedett ételmaradékot. Főleg a latrinák szolgáltattak érdekes információkat az emberek étkezési szokásairól. Az olcsóbb gabona, gyümölcs, olíva, lencse, helyi hal és tojás mellett drágább húsok és importált sózott halak is láthatóan szerepeltek asztalukon.

A legfeltűnőbb a zsiráfcomb maradványa volt. Ez unikumnak számít a dél-olaszországi ásatások történetében, de előkerültek flamingómaradványok, valamint tengeri sün és különböző tenger- gyümölcsök is. Nyomára bukkant az egzotikus fűszereknek is,  némelyiket egyenesen Délkelet-Ázsiából importálhatták.

A régészek remélik, hogy ezekből a leletekből és a még feltárandókból sikerül az eddiginél pontosabb képet alkotni arról, hogy miként éltek az alsó néprétegek, amelyeknek nagy szerepük volt Pompei fejlődésében.

 “A hagyományos kép a szegények tömegéről, amely az utcákon bolyongva keres valami ételmaradékot, nem felel meg a valóságnak, még kevésbé Pompei valóságának.” - mondta Steven Ellis professzor, az ásatás vezetője.

Szerző