Itt a szavazólap - nézze meg, mire számíthat!

Publikálás dátuma
2014.03.11. 15:26
MTI Fotó: Soós Lajos
Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság; az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült.

Idekattintva nagy méretben megnézheti a szavazólapot. MTI Fotó: Soós Lajos.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat, és az erről szóló határozatok hétfőn jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelölt neve. 

Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.  A fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (országgyűlési képviselő-választás) és a szavazás napja (vagyis április 6.). 

A nemzetiségi listás szavazólap tartalmazza a lista nevét, a szervezet logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölő szervezet nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét. Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Szerző

Most még tavasz lesz, de visszajön a tél

Publikálás dátuma
2014.03.11. 14:10
Fotó: Thinkstock
Szerdán is napos, tavaszias időre van kilátás 15°C körüli délutáni maximum-hőmérsékletekkel. Hajnalban a szélcsendes területeken ismét fagyhat. A Dunától keletre eső tájakon többfelé élénk, erős lehet az északi, északkeleti szél. 

Csütörtökön és pénteken folytatódik a napsütéses, tavaszi idő, pénteken a legtöbb helyen már 15°C fölötti értékeket mérhetünk. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad.

Szombatra, nemzeti ünnepünkre a jelenlegi számítások szerint erős hidegbetörés körvonalazódik, mely viharos széllel hozhat záporokat. Vasárnapra jó 5-10 fokkal gyengülhet a nappali felmelegedés.

Szerző
Frissítve: 2014.03.11. 20:25

Rogán Antal saját maffiapártjában nézzen körül!

Rogán Antal az MSZP-től kér magyarázatot egy olyan magánember ügyeiről, akivel szemben a hatóságok már végzik a dolgukat. Pedig Rogán Antal saját maffiapártjában könnyebben megtalálhatja a magyar néppel szembeni bűnök elkövetőit - írja közleményében az MSZP.

A szocialisták - mint fogalmaznak - négy nap alatt eltávolították soraikból Simon Gábort, eközben a Fideszben Rogánnal együtt "még mindig ott ül a feleségét verő Meggyes Tamás, ott ül Kósa Lajos, akit a Wikileaks szerint az amerikai nagykövetség ügyvivője csak Mr. 20 százalékként emlegetett, mert állítólag ennyit kér vissza a debreceni beruházások árából."

"Még mindig ott ül Horváth István szekszárdi polgármester, aki egy hangfelvételen elismerte, hogy trafikpályázatokon csak jobboldaliak nyerhetnek. És még mindig ott ül Orbán Viktor, akinek bizalmasa és házi pénztárnoka az a Garancsi István, aki offshore cégein keresztül lenyúlta az olcsó gáz hasznát, s ezzel ellopott az emberektől 100 milliárd forintos gázár-csökkentést" - írja az MSZP.

A szocialisták szerint Rogánnak inkább arra kellene válaszolnia, "hogyan nyúlta le maffiaszerűen a Fidesz a trafikokat és az állami földeket, miként lett Orbán barátjából, Mészáros Lőrinc gázszerelőből négy év alatt az ország 88. leggazdagabb embere, és hogyan zsebelhet be minden nap 875 millió forintot Simicska Lajos a Közgép által elnyert közbeszerzésekkel!"

Mint írják, "ezek az ügyek megvilágítják a Fidesz maffiakormány valódi arcát és ezért fognak az választók április 6-án a kormányváltó pártszövetség jelöltjeire és listájára szavazni!"

Szerző