A külképviseleten nem tölthető ki a szavazólap

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) iránymutatást adott ki arról, hogy azok a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, akik Magyarország külképviseletein veszik át a szavazási levélcsomagjukat, nem tölthetik ki a szavazólapjukat és az azonosító nyilatkozatot a külképviseleten.

Patyi András, az NVB elnöke az ülésen elmondta: azok a választópolgárok, akik levélben szavaznak, jogosultak arra, hogy az úgynevezett szavazási levélcsomagot (amely tartalmazza a szavazólapot, a válaszborítékot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot) személyesen vegyék át egyes kijelölt külképviseleteken. A törvény pedig lehetővé teszi, hogy a levélben szavazó választópolgár személyesen adja le szavazatát a külképviseleten. 

A testület azért adott ki iránymutatást, mert felmerült a kérdés, hogy a levélcsomag átvétele és a szavazatot tartalmazó boríték leadása között el kell-e hagynia a választónak az épületet.  Az NVB szerint a választás alapelveivel ellentétes lenne, ha a választó a szavazás helyszínén tölthetné ki a szavazólapot és a nyilatkozatot, ezért a testület iránymutatása azt tartalmazza, hogy el kell hagyni az átvétel helyszínéül szolgáló épületet a szavazólap átvétele után.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok a belgrádi, beregszászi, bukaresti, csíkszeredai, eszéki, kassai, kolozsvári, pozsonyi, szabadkai és ungvári külképviseleten vehetik át a szavazási levélcsomagot.

Szerző
Frissítve: 2014.03.11. 20:59

Krími válság: ismét összeül a nemzetbiztonsági bizottság

Publikálás dátuma
2014.03.11. 15:44
Fotó: Tóth Gergő, Népszava.
Csütörtökön délelőtt 10 órakor ismét együttes ülést tart az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága, amelyen Ukrajnáról és különösen a Krím félszigeten kialakult helyzetről, a hétvégén tartandó népszavazásról tanácskoznak. Az ülést kezdeményező Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke lapunknak elmondta, hogy az ukrajnai események Magyarország számára mind geopolitikai helyzetünk, mind az Ukrajnában élő mintegy 200 ezer magyar sorsa, jövője szempontjából stratégiai jelentőséggel bírnak.

Az ülésre meghívták a Belügyminisztérium képviselőit, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét, Martonyi János külügyminisztert, valamint Lázár Jánost, az  Információs Hivatalt felügyelő államtitkárt, hogy részletes tájékoztatást kapjanak egyebek mellett arról, mi várható, ha a vasárnapi népszavazás résztvevői úgy döntenek, hogy a Krím félsziget tartozzon Oroszországhoz. Milyen veszélyek fenyegethetik az ukrajnai magyarokat azt követően, hogy a Szvoboda nevű nacionalista párt bejelentette, betiltatná az Ukrajnai Magyar Demokrata Pártot.

A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke szerint azt is fontos tudni, milyen megtorlás érheti azokat a Kárpátalján élő polgárokat, akik felvették a magyar állampolgárságot és április 6-án választani akarnak. Ukrajna ugyanis nem ismeri el a kettős állampolgárságot.  

Molnár emellett azt is szeretné, ha az ukrajnai helyzet a közeljövőben Magyarország, valamint a Kárpátalján élő magyarság szempontjából nem stabilizálódik, akkor a két bizottság minden héten kapjon részletes tájékoztatást a köztársaság illetékes szerveitől. A kampánytól függetlenül, mert ezt az ügyet nem lehet a kampány témájává tenni - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Szerző

Itt a szavazólap - nézze meg, mire számíthat!

Publikálás dátuma
2014.03.11. 15:26
MTI Fotó: Soós Lajos
Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság; az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült.

Idekattintva nagy méretben megnézheti a szavazólapot. MTI Fotó: Soós Lajos.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat, és az erről szóló határozatok hétfőn jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelölt neve. 

Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.  A fektetett, A/4-es méretű nemzetiségi listás szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, a bélyegzőlenyomat elhelyezésére szolgáló terület megjelölése a szavazólap bal felső sarkában, a választás megnevezése (országgyűlési képviselő-választás) és a szavazás napja (vagyis április 6.). 

A nemzetiségi listás szavazólap tartalmazza a lista nevét, a szervezet logóját, alatta a szavazásra szolgáló kört, majd a jelölő szervezet nevét, valamint a listán szereplő első öt jelölt nevét. Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Szerző