Kétszázötvenezer valódi munkahelyet ígér Mesterházy

Publikálás dátuma
2014.03.11 17:42
Mesterházy Attila FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Kétszázötvenezer "valódi" munkahelyet, százezer forint nettó minimálbért, valamint a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztését ígérte Mesterházy Attila, "a kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje kedden Monoron egy lakossági fórumon.

Az MSZP elnöke, a baloldali összefogás vezetője azt mondta, hogy a következő négy évben 250 ezer "valódi munkahelyet" szeretnének teremteni, mert az elmúlt években romlottak a foglalkoztatottsági mutatók a gazdaságban, csökkent az álláshelyek száma, amit a kormány kozmetikázással akar elfedni. 

Mesterházy Atilla a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor fejlesztésével kapcsolatban kifejtette, az uniós forrásokat két módon használnák fel: úgy, hogy növeljék a kkv-k versenyképességét és a munkahelyeket meg tudják tartani. Elképzeléseik szerint bizonyos összegig automatikusan járna támogatás a kkv-knek, azokat a forrásokat pedig, amelyek a szektor fejlesztésére rendelkezésére állnak a kkv-k érdekképviseletei osztanák el.

A szocialista párt elnöke Orbán Viktor kormányfő egyik keddi kijelentésére - amely szerint igenis lehet életet lehelni a hátrányos helyzetű térségekbe - reagálva azt mondta: a miniszterelnök végre rájött, hogy vannak Magyarországon hátrányos helyzetű térségek. "Mi négy éve arról beszélünk, hogy nem lehet négymillió emberről lemondani" – közölte. Hozzátette: az a céljuk, hogy nettó százezer forintra emeljék a minimálbért, úgy, hogy a munkaadók bérjárulékterhei ne növekedjenek. 

Braun Róbert, a "kormányváltó erők" országgyűlési képviselő-jelöltje a fórumon bejelentette, hogy Pogácsás Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje elfogadta kezdeményezését egy vitára. 

Szerző

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző