Kétszázötvenezer valódi munkahelyet ígér Mesterházy

Publikálás dátuma
2014.03.11. 17:42
Mesterházy Attila FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Kétszázötvenezer "valódi" munkahelyet, százezer forint nettó minimálbért, valamint a kis- és középvállalkozói szektor fejlesztését ígérte Mesterházy Attila, "a kormányváltó erők" miniszterelnök-jelöltje kedden Monoron egy lakossági fórumon.

Az MSZP elnöke, a baloldali összefogás vezetője azt mondta, hogy a következő négy évben 250 ezer "valódi munkahelyet" szeretnének teremteni, mert az elmúlt években romlottak a foglalkoztatottsági mutatók a gazdaságban, csökkent az álláshelyek száma, amit a kormány kozmetikázással akar elfedni. 

Mesterházy Atilla a kis- és középvállalkozói (kkv) szektor fejlesztésével kapcsolatban kifejtette, az uniós forrásokat két módon használnák fel: úgy, hogy növeljék a kkv-k versenyképességét és a munkahelyeket meg tudják tartani. Elképzeléseik szerint bizonyos összegig automatikusan járna támogatás a kkv-knek, azokat a forrásokat pedig, amelyek a szektor fejlesztésére rendelkezésére állnak a kkv-k érdekképviseletei osztanák el.

A szocialista párt elnöke Orbán Viktor kormányfő egyik keddi kijelentésére - amely szerint igenis lehet életet lehelni a hátrányos helyzetű térségekbe - reagálva azt mondta: a miniszterelnök végre rájött, hogy vannak Magyarországon hátrányos helyzetű térségek. "Mi négy éve arról beszélünk, hogy nem lehet négymillió emberről lemondani" – közölte. Hozzátette: az a céljuk, hogy nettó százezer forintra emeljék a minimálbért, úgy, hogy a munkaadók bérjárulékterhei ne növekedjenek. 

Braun Róbert, a "kormányváltó erők" országgyűlési képviselő-jelöltje a fórumon bejelentette, hogy Pogácsás Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje elfogadta kezdeményezését egy vitára. 

Szerző

Pártlistánként 8 perc 42 másodperc reklámidő

A Nemzeti Választási Bizottság döntött a pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló közszolgálati műsoridő felosztásáról. A választási eljárásról szóló törvény szerint az országgyűlési képviselők általános választását megelőző kampányidőszakban a pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló időtartam 470 perc. A jelölőszervezetek rendelkezésére álló időtartamot az egyes pártlisták között egyenlő arányban kell felosztani. 

Az NVB által jogerősen nyilvántartásba vett pártlisták száma 18, vagyis a 18 pártlistát állító jelölőszervezet pártlistánként 26 perc 7 másodperc időtartamban teheti közzé politikai reklámját a Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Rádió Zrt. médiaszolgáltatásában. 

A jelölőszervezetek rendelkezésére álló időtartamot közszolgálati médiaszolgáltatóként egyenlő arányban kell felosztani. Ez alapján az NVB megállapította, hogy a három lineáris médiaszolgáltatást nyújtó közszolgálati médiaszolgáltató egyenként és pártlistánként 8 perc 42 másodperc időtartamban köteles közzétenni az országos pártlistát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait.

A határozat ellen három napon belül lehet felülvizsgálati kérelmet benyújtani a Kúriához.

Szerző

MSZP: Hazudik a Fidesz

Hazudik a Fidesz, amikor azt állítja, hogy az emberek érezhetően jobban járnak, mint 2010 előtt. A Fidesz kormányzásával ugyanis csak a fideszes haverok és a jómódú családok jártak jól - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A KSH inflációs statisztikája pont annyira tükrözi az átlagcsaládok mindennapos tapasztalatát, mint a munkabéradatok vagy a foglalkoztatási mutatók: semennyire. Az alapvető fogyasztási cikkek inflációja 3% körül van, sőt a nyugdíjas fogyasztói kosárban még ennél is nagyobb a drágulás.

Az átlagjövedelmek és az átlagos nyugdíjak vásárlóértéke érezhetően kisebb, mint 2010-ben, köszönhetően az igazságtalan egykulcsos személyi jövedelemadónak, az európai rekordszintre emelt 27 %-os áfának, vagy az emberekkel megfizettetett különadóknak. A brutálisan legyengített forint pedig a devizahitelesek terheit növeli drasztikusan.

Hoppál Péternek sajnos csak abban van igaza, hogy „a háztartások jobban tudnak gazdálkodni, mint 2010 előtt”. Mivel 10 jövedelemből ma 8 kevesebbet ér, mint négy éve, a magyar családoknak sajnos valóban jobban kell gazdálkodniuk, hogy megéljenek.

A Mesterházy-kormány 250 ezer új, valódi munkahelyet teremt, nettó 100 ezer forintra emeli a minimálbért, igazságosabbá és fenntarthatóbbá teszi rezsicsökkentést, valamint jelentősen csökkenti az alapvető élelmiszerek árát. Április 6-án az emberek erről fognak szavazni.

Burány Sándor országgyűlési képviselő

Szerző