A cseh államfő elutasítja az amerikai rakétaernyő tervének felújítását

"Milos Zeman mindig ellenezte a projektet, mert nem tartotta hatékonynak. Nézete nem változott" - tolmácsolta a cseh elnök álláspontját szóvivője  Prágában. Zeman elutasítja, hogy az Egyesült Államok válaszul a Krím félsziget orosz megszállására Csehországban és Lengyelországban felépítse az amerikai rakétavédelmi ernyő európai pilléreit.

Az amerikai rakétavédelmi ernyő európai pilléreinek felépítéséről ifjabb George Bush elnöksége idején folytatott intenzív tárgyalásokat Washington, Prága és Varsó. Barack Obama elnök kormánya 2009-ben feladta ezeket a terveket. John McCain amerikai szenátor hétfőn azonban javaslatot tett a projekt felújítására. Szerinte az Egyesült Államoknak ezzel kellene reagálnia a Krím félsziget orosz megszállására.

Az elképzelést Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter is elutasította. Zaorálek szerint a krími helyzet "egészen másféle veszélyt hordoz magában", mint amilyen ellen a Csehországba tervezett radarállomás szolgáltatott volna védelmet.  "Egy ilyen rendszer a mai helyzeten semmit sem változtatna. Ráadásul biztonságunk ma nincs veszélyeztetve" - mondta Zaorálek újságíróknak. A korábbi elképzelések és tervek szerint a Prágától mintegy 60 kilométerre délnyugatra fekvő Brdy katonai körzetben egy amerikai radarállomás létesült volna, mégpedig a Lengyelországba tervezett rakétabázissal együtt az amerikai rakétavédelmi ernyő európai pilléreként. Obama elnök azonban a projektet 2009-ben hivatalosan megszüntette.

Szerző

Cher dalaival az orosz megafonok ellen

Publikálás dátuma
2014.03.11. 17:21
Forrás: Gettyimages.com
Sajátos védekezési (vagy ellentámadási) módszert választottak a krími  Feodoszijában állomásozó ukrán katonák az orosz propagandát harsogó megafonok ellen. Ugyancsak hangosbeszélőkkel lőtték vissza az oroszoknak Cher dalait.

 „Kétféle céllal lehet zenét fegyverként alkalmazni – mondta a  hírt kommentálva a BBC Today műsorban Herbert Friedman egykori amerikai őrmester, a téma szakértője – egyfelől erősítheti a harcosok  erejét, másfelől pedig megrémisztheti, vagy legalábbis megzavarhatja az ellenséget.”

Közismert, hogy Irakban az amerikaiak gyakran kínozták rock-zenével foglyaikat, ami annak idején nagy felháborodást keltett zenész körökben is. 2004-ben Falludzsa ostrománál az AC/DC dübörgését vetették be. A brit flotta tisztjei viszont néhány éve arról számoltak be, hogy amikor Afrika partjainál szomáli kalózok közeledtek hajóikhoz, és ők Britney Spears slágereit kezdték el bömböltetni, a tengeri rablók hanyatt-homlok elmenekültek.

A II. világháború idején a szövetségesek titkos fegyvere a ma 97 éves angol Vera Lynn volt, akinek romantikus dalai, köztük a We’ll Meet Again, reményt adtak katonáknak és civileknek egyaránt. A náci seregeket Wagner zenéjével, a Walkűrök lovaglásával tüzelték harcra. Nem véletlenül választotta Francis Ford Coppola ezt a zenét az Apokalipszis, most című filmjében a helikopter-támadás hátteréül. Ma már a Walkűrök elválaszthatatlanok e képsoroktól. Friedman azonban arra is emlékszik, hogy az 1991-es első Öböl-háborúban az amerikai helikopterek ugyancsak Wagnerrel kezdték a bombázás előtti lélektani hadviselést.

 

Szerző

Emberölés miatt indul eljárás az eltűnt maláj gép ügyében

Publikálás dátuma
2014.03.11. 17:08
Fotó: ChinaFotoPress / ChinaFotoPress via Getty Images
Gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával előzetes eljárást indított a francia ügyészség a Malaysian Airlines malajziai légitársaság három nappal ezelőtt eltűnt utasszállító repülőgépe ügyében - közölték francia igazságügyi források.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgép helyi idő szerint szombat hajnalban, a felszállás után két órával tűnt el, fedélzetén 239 fővel. A 12 fős személyzet mellett 227 utas tartózkodott a gépen, közülük négyen francia állampolgárok voltak, ezért a francia törvények szerint az eljárást automatikusan meg kellett indítani Franciaországban. Az Interpol nemzetközi rendőri szervezet néhány órával korábban azt közölte, hogy a rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekmény történt. Az eltűnt franciák közül hárman a pekingi francia gimnázium tanulói voltak, a negyedik francia pedig az anyja volt két gimnazistának.

A CNN-nek egy vezető malajziai Air Force tisztviselő azt mondta, hogy a repülő az eltűnés előtt a tervezett útvonalától messze, attól éppen ellenkező irányban haladva, nyugatnak fordult. A tisztviselő szerint ez felveti a kérdést, hogy valaki a pilótafülkében szándékosan kormányozhatta el a gépet. 

Több ország összesen 34 repülőgépe és 40 hajója keresi a Boeing 777-200-as utasszállító roncsait. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a repülőgép a tengerbe zuhant, az utasszállítók történetében a legsúlyosabb légi katasztrófáról van szó 2001 óta, amikor is az American Airlines Airbus A300-as típusú gépe, fedélzetén 265 emberrel az Egyesült Államokban lezuhant.

Szerző
Frissítve: 2014.03.11. 21:14