Előfizetés

Knezevics megkövette a lefejelt Görbiczet

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) fegyelmi eljárás keretében ma tárgyalja a Buducsnoszt Podgorica játékosa, Milena Knezevics ügyét, aki a vasárnap döntetlennel zárult Bajnokok Ligája-mérkőzés utolsó másodpercében lefejelte a győriek csapatkapitányát, Görbicz Anitát. A montenegrói játékos saját face book oldalán kért bocsánatot Görbicztől.

A csoport vasárnapi rangadóján a montenegrói csapatnak nyernie kellett volna Podgoricában, hogy az élre ugorjon. Az utolsó támadás lehetősége a hazaiaké volt 26-26-os állásnál, amikor - a televíziós felvételek tanúsága szerint - Knezevics a győri irányító felé fordult és belefejelt az arcába.

Görbicz egyből elterült a padlón, a montenegrói játékos pedig néhány pillanat múlva dőlt el és ő is az arcát fogta. A címvédő győri klub hétfőn hivatalos beadványban fordult az EHF-hez, hogy vizsgálják ki az esetet.  Az EHF ma tárgyalja meg az esetet, és ezen meghallgatják a kirívó durvaságot elkövető kézilabdázót, illetve klubjának képviselőjét. Milena Knezevics - mintegy menteni a menthetetlent alapon - megbánta tettét, a saját Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet tegnap, melyben bocsánatot kér Görbicztől.

„Drága Anita, megragadom az alkalmat, hogy bocsánatot kérjek tőled, a klubodtól, amelyet tisztelek és szeretek, továbbá a nagyközönségtől azért a sportszerűtlenségért, amit tegnap elkövettem. Nemcsak nekem fáj, amit elkövettem, hanem nagyon sok olyan embernek, akit mélységesen tisztelek, köztük neked. Tudom, nincs mentségem, mégis arra kérlek, hogy fogadd el őszinte bocsánatkérésemet, mint bűntudatom bizonyítékát.

Az ilyen viselkedés egyáltalán nem jellemző rám, és mindent meg fogok tenni, ami az erőmből telik, hogy elfeledtessem, és hogy ne erről emlékezzen majd rám az utókor. Tudom, hogy ez nagyon sok erőfeszítést igényel majd, de állok elébe, ahogyan eddig is minden kihívás elé.

Remélem, megerősödve kerülök ki ebből az ügyből, és meg tudom mutatni mindenkinek, hogy Milena Knezsevics igenis tiszteli a fair playt, és él-hal ezért a gyönyörű sportágért” – idézik a montenegrói lapok Knezevics levelét. Hogy ez mennyire hatotta meg az EHF tisztviselőit, ma kiderül.

BL: hazaiak előnyben

Publikálás dátuma
2014.03.12. 06:53
Az első meccsen megnyugtató előnyt szereztek a katalánok FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE BRUNSKIL
Noha mindkét ma esti házigazda megnyugtatónak tetsző előnyt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős odavágóján, korántsem biztos , hogy a krízishelyzetben lévő Barcelona képes lesz megtartani 2-0-ás előnyét Manchaster Cityvel szemben. A Zlatán Ibrahimovic vezette PSG számára a Leverkusen elleni visszavágó azonban puszta formalitás.

Tavaly ilyentájt a vezetőedzőjét, az idén klubelnökét veszítette el a Barcelona, és minden jel arra mutat, hogy egyikük sem nélkülözhetetlen. Tito Vilanova rákbetegsége miatt New Yorkba kényszerült gyógykezelésre, s távollétében a gárda folyamatosan veszített hatékonyságából.

Ezen a tavaszon az egyesületet a legérzékenyebb és legmagasabban lévő pontján érte csapás: maga Sandro Rosell elnök bukott bele abba, hogy a katalánok vitatható pénzügyi machinációkkal szerezték meg korunk egyik legtehetségesebb játékosát, a brazil Neymart. Amíg a katalánok az ősszel, ha nem is szemkápráztatóan, de legalább eredményesen futballoztak, addig most már se játék, se eredmény.

Bajnokok Ligája

Nyolcaddöntő, visszavágók
Március 11., kedd
Atlético-Milan 1-0 lapzártánk után
Bayern-Arsenal 2-0 lapzártánk után

Március 12., szerda
Barcelona-Manchester City 2-0 (Tv: DigiSport1)
PSG-Bayer Leverkusen 4-0 (Tv: DigiSport2)

Március 18., kedd
Galatasaray-Chelsea 1-1 (Tv: Sport1)
Real Madrid-Schalke 04 6-1 (Tv: Digisport1)

Március 19., szerda
Dortmund-Zenit 4-2 (Tv: DigiSport2)
Manchester United-Olympiakosz 0-2 (Tv: DigiSport1)

Rosell távozásával kicsúszott az irányítás Gerardo Tata Martino vezetőedző kezéből. Xaviék már a Manchester City elleni odavágón sem nyújtottak valami fényes teljesítményt, ám Messi megvillanása nyomán mégis megnyugtató előnnyel utazhattak haza. Pontosabban akkor úgy tűnt, hogy a 2-0 jócskán elég lehet a visszavágóra, ám az azóta megvívott három meccsen elszenvedett két vereség azt sejteti, hogy az angoloknak igenis lehet keresni valójuk a Camp Nouban.

Bár az is igaz, hogy a City szintén hullámvölgybe került - a hétvégén például váratlan vereséget szenvedett az FA

Kupában a másodosztályú Wigan ellen, így nem jutott a négy közé -, de nem olyan mélybe, mint szerdai riválisa. Mondjuk a katalánok játékosai nem tartják katasztrófának, hogy szombaton gyakorlatilag helyzetig nem jutottak a kieső helyen álló Valladolid vendégeként.

Mindenki fogadkozik, nincs még minden veszve, mondják, ám az elszántság a pályán mutatott teljesítményben nem mutatkozik meg. Lassú, körülményes, ötletszegény labdatartásra degradálódott Pep Guardiola mesterműve. Odáig jutottunk, hogy a néhány évvel ezelőtt még ünnepelt Piquét radikális szurkolók egy csoportja hazafelé menet megdobálta.

Martino lényegesen visszafogottabban fogalmazott az összecsapás előtti sajtótájékoztatón: "A 2-0-s előny fölöttébb veszélyes. A legjobb, ha úgy gondolkodunk, mintha 0-0-lal zártuk volna az Angliai fellépést. A mostani City más lesz, mint a három héttel ezelőtti. Agüero játszhat, aki igazán veszélyes, bár egyébként is rengeteg remek labdarúgója van a kékeknek. Mindenesetre nem látom okát, miért ne játszhatnánk úgy, ahogy az első meccsen tettük?!"

A Citynél amúgy éppen a hétvégi kudarc fájdalmából igyekeznek erőt meríteni a Barcelona ellen: "Hála az égnek épp egy nagy meccs következik, legalább el tudjuk felejteni, ami a Wigan ellen velünk történt. Nem játszottunk jól. Hogy a Barca sem? Én csak azt láttam, hogy ők is emberek. Ha fordítani tudnánk, az hatalmas dolog volna" - újságolta Samir Nasri.

Párizsban egyoldalúak az esélyek: a PSG jut majd tovább. Az ugyanis teljességgel kizárható, hogy a Bayer Leverkusen minimum négy góllal verje Laurent Blanc immár csak a Real Madridhoz és a Bayernhez fogható csapatát. A franciák kiváló gárdát alkotnak, és mind nagyobb vágyakat fogalmaznak meg.

A francia szakember mindenesetre nem ragadtatta el magát, csupán arról beszélt, hogy öt játékosa is hiányzik, így kiváltképp nem szabad a távlati célokkal foglalkozni. Inkább azt hangoztatta, ugyan nincs Van Der Wiel és Verratti, ám Matuidit így is pihentetni tervezi.

"Nem kell izgulni, így is versenyképes csapattal lépünk pályára" - rögzítette. Látva Ibrahimovic újabb és újabb mesebeli megoldásait - mint a hétvégi, sarokkal elért gólpasszt -: tényleg nincsenek kétségeink…

Felcsúton tényleg elgurult a gyógyszer

Publikálás dátuma
2014.03.12. 06:01
Ki tudja, hogy a kispestiek meddig használhatják utcanévként a legendás KISPESTI játékos és KISPESTI díszpolgár nevét FOTÓ: VAJD
Ennek az oldalnak a fejlécében az van feltüntetve: sport. Kivételesen mégsem konkrétan sportról lesz szó az alábbiakban. Hanem arról, hogy a korlát nélküli, önnön nagyságától megrészegült hatalom miként korcsosítja el magát és a környezetét. Arról lesz szó, hogy a realitást vesztett kormányfő és környezete gondolkodása mennyire beteges és kártékony. Hogy miért mégis ezen az oldalon számolunk be erről, annak az az oka: Orbán Viktor és szűkebb pátriája a leghíresebb magyar, minden idők egyik legkiválóbb labdarúgójának emlékével olyan tett, ami épelméjű ember számára tolerálhatatlan. A Fidesz kisajátíthatta a kokárdát, a polgár és a nemzeti kifejezéseket, de Puskás Ferenccel ezt nem teheti meg - hiába próbálkozik minden erővel.

 

Szombaton Puskás Akadémia-Honvéd meccset rendeztek a magyar bajnokságban. Székesfehérváron. Mert Felcsúton még épül a sokmilliárdos stadion. Annak a néhány tucat szurkolónak, aki szombaton is kíváncsi volt a találkozóra (az MTI szerint 600 néző volt kint, túlnyomó többségük fővárosi…).

Azok a Kispest-szurkolók - akik régóta mindent megtesznek azért, hogy az Orbán Viktor által összegründolt felcsúti egyesület ne tudja teljesen kisajátítani Puskás Ferenc nevét, hagyatékát - most ismét hangot akartak adni a véleményüknek. Szerettek volna kifüggeszteni egy Puskás, Kispest, Hungary molinósorozatot.

Önkényesen döntött Felcsút

Természetesen a jog oldaláról is megközelítettük, vajon mennyire aggályos Puskás ferenc ilyetén kisajátítása? Kolláth György alkotmányjogász úgy véli, a molinó levételének sincs semmilyen jogalapja, és állítja, amit Felcsúton Puskás nevében éppen a kispestiekkel műveltek szombaton, az már a vicc kategóriája.
"Puskás Ferenc neve közkincs. Nem védették le a nevét sem Magyarországon, sem pedig Spanyolországban, de nem is tehették volna meg. A Felcsút pedig önkényesen döntött arról, hogy nem rakhatják ki a Kispest szurkolók a molinót. Az MLSZ-nél erre vonatkozó szabály nincs. Ennyi erővel az Önök újsága sem írhatná le a nevét, sőt semelyik újság sem. A szurkolók esetleg megkérdezhették volna Puskás Ferenc özvegyét, Bözsi nénit, hogy kifüggeszthetik-e a transzparenst, de ez morális és nem jogi kérdés. Az pedig egész egyszerűen vicc kategória, hogy pont a Kispest Honvéd szurkolói nem feszíthetik ki a drapériájukat, ahonnan a leghíresebb labdarúgónk útnak indult.

Ám a hazai rendezők - állítólag telefonon érkezett utasításnak engedelmeskedve - a Puskás nevét tartalmazó molinót levetették. A keménymag hazafelé bosszút állt: a teljes molinót kifeszítette a felcsúti akadémia kerítésére. A Puskás Akadémia vezetői és kiszolgálói politikai támadást véltek felfedezni a történtekben, és a következő mondatot is tartalmazó közleményt adták ki.

"Nagyon sajnáljuk, hogy a politika olcsó kampánytémává süllyesztette ezen a tavaszon a XX. század világszerte elismert nagy magyar hőse, Puskás Ferenc emlékének az ügyét." Az akadémiára kifüggesztett molinókkal kapcsolatban a következő választ adták: "Rendkívül sajnálatos, hogy egy oktatási intézményt, a kollégiumépületünket is gátlástalan politikai akciójuk részéve tették.

Mindez persze szóra sem lenne érdemes és nem is törődne vele senki, ha akadémiánk alapítójának politikai ellenfelei a választási kampány felfokozott hangulatában nem kapnának kapva az alkalmon, hogy feszültséget szíthatnak ott, ahol egyébként a politikának nincs keresnivalója.

Ezt Puskás Ferenc családjának, tisztelőinek nevében éppen úgy kikérjük magunknak, mint sportolóink, növendékeink és családjaik, közel ötven partneregyesületünk, nemzetközi partnereink nevében" - zárul a közlemény, amelyben egyébként azzal magyarázták, hogy Puskás nevét el kellett távolítani, hogy a szabályok értelmében a stadionokban kifeszíteni tervezett feliratokat minden esetben be kell mutatni a rendezőknek, és szombaton ez nem történt meg.

Az már más kérdés, hogy csak a Puskás nevét tartalmazó molinót nem engedték kifüggeszteni, a többi esetében azonban nem zavart senkit, hogy elmaradt-e az előzetes egyeztetés. Mindez önmagában diagnózisát adja annak, mi játszódik le azoknak a fejében, akik az arrogancia felcsúti fellegvárában dolgoznak.

Ám a szintén helyben készülő, egyébként méltán híres nemzetközi futballmagazin magyar változata, a FourFourTwo internetes oldalára hétfő délután (17:05:29 órakor) felkerült cikk túlment minden határon. Már azzal, hogy egyáltalán megjelenhetett, sőt azóta is ott olvasható. Íme az "Egy politikai torzszülött klub sajátítaná ki Puskás nevét" című iromány.

"Egy neve elhallgatását kérő alkalmi szerzőnk küldte nekünk az alábbi nem túl udvarias, de elgondolkodtató - és kétségkívül szellemes - szöveget.

Egy NB I-es magyar futballcsapat, amely egy politikusnak köszönheti a létét.
Egy magyar futballklub, ellenszenves módon összelopott játékoskerettel.
Egy mesterségesen fölfuttatott kiscsapat a futballbolond diktátor hátszelével.
Egy főváros közeli település kis klubja, amely azelőtt, hogy politikai támogatott lett, nem ért el számottevő eredményeket.
Egy futballcsapat, amely Puskás Ferenc hírneve mögé bújt, de amely történelme alapján nem méltó arra, hogy a nevét használja.

Egy NB I-es futballcsapat, amelynek már nevében sincs köze régi, helyi hagyományaihoz.
Egy korábban legfeljebb helyben népszerű kisegyesület, amelynek politikai alapon sok százezer - alkalomadtán ugyanilyen gyorsan eltűnő - szimpatizánsa lett.
Egy magyar klub, amely képes elhallgatni, hogy Puskás Ferenc egy másik klub színeiben érte el legnagyobb sikereit.
Egy csapat, amelynek pofátlan képviselői nem röstellik agresszíven kisajátítani Puskás Ferenc nevét.
Egy csapat, amelynek a neve: Honvéd."

Finom összefüggés, hogy a magazin főszerkesztője és a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója ugyanaz a személy: Szöllősi György. Mivel hozzájárult a névtelen olvasói levél megjelentetéséhez - feltéve, hogy tényleg egy olvasó jegyzi, és nem a lapvezető vagy valamely más munkatársa -, tulajdonképpen legitimálta, amit ma már mindenki tud: hogy főnöke, Orbán Viktor kommunista diktátorokat megszégyenítő módon harácsol össze mindent a hobbijához, legyen szó stadionról, adófizetők forintjairól, Puskás nevéről.

Egyébként, aki ezt írta, a Honvéd és maga Puskás történetével sincs tisztában.
Ennél is nagyobb baj viszont, hogy az agymosottak szimptómáját mutatja.
A XXI. században is akadnak igazi, középkori hűbéresek.
Még szerencse, hogy a szolgalelkűség nem mindenben jövedelmező…

"Mást neveznek ki Puskás özvegyének…"

A szurkolók - klubszimpátiától függetlenül - markáns véleményt formáltak az ügyben.
avatar (444): Ha Hunyadvári Erzsébet nem áll be a sorba és ad kizárólagos jogot a Felcsútnak, Orbán mást nevez ki Puskás özvegyének.

F. T. (444): A legalja az, hogy a szavazók 50-60 százaléka a otthon ülve engedi, hogy a felcsúti parasztgyerek elvegye mindenüket még a hőseiket is, és úgy ámokfusson, ahogy akar.
Hooligan (origo): Száradjon le f**-om, ha én a felcsúti stadionba beteszem a lábam. Hányingerem lett.

Zs.h. (444): Azt kellett volna mondják a Kispest szurkolók a rendezőknek, hogy ez nem is az a Puskás, hanem a telefonközpontos. (Á'la Csatáry molinó: ez a bácsi nem az a bácsi...) S. J. (Index): Még a végén Honvéd drukkert csinálnak belőlem.

J. K. (index): orbán politikai és emberi agóniája már a nevetségesség határát is túllépte... ez a csámpás felcsúti törpekaméleon nem hungaricumként, hanem egy elrettentő unikumként fog bevonulni a magyar történelem szemeteskukájába...

Z. C. (444): Ha így haladunk, én már a tévét se merem bekapcsolni, mert úgy érzem magam, mint az átkos rendszerben. Agit.-prop, agit.-prop., agit.-prop.

M. I. (444): Elég vicces ez a "politikai akciózás", amikor a Felcsút léte maga egy politikai akció. Asszem hamar elérik, hogy legyen a magyar szurkereknek általános közellensége. Nem a Honvédosokra gondolok.
könyörgöm ne tilts ki 444!: Majd most megtanulják a kispestiek, hogy nem lehet csak úgy provokálni a főnök urat!

Zs.H (444): Fontos momentum, hogy ezzel az áthallásos "olvasói levéllel" kvázi beismerték, hogy Viktor diktátor, ill. politikai célból hozta létre a csapatát, stb.

muffmagus (444): Hajlandó vagyok épeszű összegben lefogadni, hogy Puskásnak fogalma sem volt arról, hol van Felcsút.a.k. (444): Azt hiszem, Felcsút környékén páran még nem váltották ki a márciusi gyógyszeradagjukat

ti nta (444): Ilyen az, amikor a humortalan hatalommániások viccelni próbálnak: egy rakás kínos trágya lesz a vége, és azt sem veszik észre, hogy a nagy viccelődésbe belecsúszik egy kis igazság is. Magukról:)

paal (fourfourtwo): Gyuri! Nem kellene helyretenni ezt a dolgot? Szted ez normális? Szégyellem magam Kispestiként, magyarként is, s amiatt, ami itt történik! Hogyan közölhettek le egy ilyen pitiáner, névtelen szerző mögé bújtatott ocsmányságot?

hahahaha (fourfourtwo): a Kispest már akkor Magyar Kupa győztes (1926), magyar bajnoki ezüstérmes (1919-1920), majd magyar bajnok (1949-50) lett, amikor Felcsúton még istálló sem működött... Ezt persze illene tudni egy magát újságírónak nevező fehérjehalmaznak... nem baj legyünk derűsek, lesz még Önből Felcsúton disznópásztor.."

k.a. (fourfourtwo): Szégyen, hogy ez a nagy múltú magazin nálunk ilyen minőségben jelenhet meg, köszönhetően a "tisztelt" és "független" készítőknek...

M. D. (index): a magyar futball ikonikus zsenijét, a legismertebb hazánkfiát holtában mindenféle dilettáns senkiháziak gyalázzák az ilyen tiltásokkal, hányingerkeltő politikai játszmákba keverve a nevét! az, hogy egy adott országban az ország futballjának valaha volt legjobb játékosa nemkívánatos személy transzparensek formájában sem, okot enged számomra a kérdés feltevésére, miszerint meddig tűrjük még hatalmon ezeket a tolvaj patkányokat és mikor kecmergünk ki a pöcegödörből? Magyarország jobban teljesít! :P