Ellehetetleníti a Fidesz az újbudai ellenzéki jelöltet?

Cenzúrázni akarták a fideszes irányítású XI. kerületben az MSZP-s Józsa István képviselő-jelölti anyagát. A szocialista politikus lapunknak elmondta, csak Simicskó István közbenjárására közölte a közpénzből megjelenő újbudai újság azt a nyílt levelet, amelyben megírta, hogyan akarják helyben ellehetetleníteni az ellenzéket. Kormánypárti ellenfelét Józsa szólította fel arra, hogy tartsák be az általuk elfogadott szabályokat, az államtitkár ezt követően intézkedett.

Józsa lapunknak arról beszélt, hogy miközben Simicskó minden kerületi programjáról évek óta rendszeresen tudósít a kerületi újság, az ellenzék számára nem biztosítanak helyet.

A kampányban végül lehetőséget adtak arra, hogy a helyi képviselő-jelöltek bemutatkozzanak, de közölték, csak az általuk előre meghatározott nyolc kérdésre válaszolhatnak. Ráadásul Józsát késve értesítették arról, hogy kerületi programját 2500 karakterben kifejtheti a lapban. Az erről szóló értesítést a kézirat leadásának napján, ráadásul visszadátumozva kapta meg.

A baloldali kormányváltó szövetség jelöltje határidőre megírta, mit gondol a számára felkínált lehetőségről, a kampányról, arról, hogy helyben az ellenzék jelöltjei pártlógókat sem illeszthetnek a bemutatkozáshoz.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese végül Normális Magyarországot, fejlődő Újbudát! címmel nyílt levelet írt 2500 karakterben. Egyebek mellett arról, hogy a kerület fideszes vezetése minden korábbi szabályt felrúgott, hiszen mostanáig a pártok itt arányosan osztoztak a médiafelületen, arányosan osztották el a hirdetési lehetőségeket; korrekt volt a kampány. Most e helyett polgármesteri utasítás és kormánypárti előny van a kerületben. "Akik négy éve kormányon vannak, úgy gondolják, hogy a magyar polgárok az alattvalóik, és azt tehetnek velünk, amit akarnak. Ha a szándékaik törvénytelenek vagy alkotmányellenesek, akkor hoznak új törvényeket, írnak egy új alkotmányt" - fogalmazott Józsa.

Az egyik kérdésre válaszolva kifejtette: "képviselőként egy normális Magyarországért szeretnék dolgozni. Egy olyan országot szeretnék, ahol nem a miniszterelnök a legfontosabb, hanem mi tízmilliónyian. Egy olyan normális országot, ahol a vezetők nem harcolnak, hanem az életünkről, a megélhetésről, a biztonságról gondoskodnak. Normális országban nem védik a nyugdíjakat, hanem emelik. Nem feléli a kormány a nyugdíj-megtakarítást, de gyarapítja. Egy normális országban nem adócsökkentésről beszélnek, miközben emelik az adókat. Egy normális országban nem vesznek el jogokat, nem vesznek el törvénnyel nyugdíjat sem rokkanttól, sem katonától". Azt is leírta, hogy Újbuda választóinak nem ígérhet csodát, mert aki ezt teszi, "az vagy bolond, vagy céltudatosan hazudik". De szeretné, ha a kerület ismét gyarapodna - tette hozzá.

A kerületi lap főszerkesztője ezt követően arról tájékoztatta az ellenzéki politikust, hogy a nyílt levél "sem formai, sem tartalmi szempontból nem fele meg", ezért azt nem közlik. Józsa sms-ben Simicskóhoz, illetve Hoffman Tamás fideszes polgármesterhez fordult, mert ez véleménye szerint cenzúra, diszkrimináció, de egyiküktől sem kapott választ. Végül a nőnapi virágosztáskor találkozott Simicskóval, akkor szólította fel az államtitkárt, hogy közöljék az írást. A cikk ennek hatására megjelent, azonban a Normális Magyarországot, fejlődő Újbudát! cím nélkül.

Szerző

Nem lesz képviselője a bolgár kisebbségnek

Kevesen vannak, ezért nem tud országgyűlési képviselőt állítani a Bolgár Országos Önkormányzat, viszont szószólót delegál a parlamentbe - mondta az önkormányzat elnöke szerdán, a Kossuth Rádió országos listát állító szervezeteket bemutató műsorsorozatában.

Varga Szimeon elmondta, az utolsó népszámlálási adatok szerint körülbelül 6 ezren vallották bolgárnak magukat Magyarországon. Ezzel együtt úgy gondolja, hogy a bolgárok meghatározó közösség, meghatározó kultúrájuk van Budapesten és környékén. Mint az elnök kiemelte: a bolgárok jókedvűek, mindig vidámak, mindenki felé nyitottak, vendégszeretőek és figyelmesek.

Kitért arra is, hogy centenáriumi évük van, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját. Ennek keretében számos programot is szerveznek, hogy megmutassák magukat.

Varga Szimeon fontosnak nevezte, hogy véleményük a köztudatba kerüljön. Örülnek, ha részt tudnak venni a parlamentben a nemzetiségekkel kapcsolatos munkákban - mondta a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

A 13 országos nemzetiségi önkormányzat is listát állított az áprilisi voksolásra, ez azt jelenti, hogy valószínűleg minden nemzetiségnek lesz legalább szószólója az új Országgyűlésben. Ehhez arra van szükség, hogy a nemzetiség listájára legalább egy érvényes szavazatot leadjanak április 6-án. Kedvezményes képviselői mandátumot pedig akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Szerző

Nem cserélhetik ki rontott szavazólapjukat a levélben szavazók

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok nem kérhetik a levélben szavazás rontott vagy sérült szavazólapjának kicserélését.

Erről szóló, a www.valasztas.hu-n közzétett iránymutatásában az NVB emlékeztet arra: a választási eljárásról szóló törvény előírja, hogy a magyarországi szavazóhelyiségben a szavazólap kitöltésének elrontása esetén a szavazatszámláló bizottság – a rontott szavazólap bevonásával – új szavazólapot ad a választópolgárnak, és így kell eljárni a külképviseleti szavazás során is, amelynél a külképviseleti választási iroda adja ki az új szavazólapot.

A jogszabály azonban nem engedi meg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazása során rontott, illetve megsérült szavazólap cseréjét a külképviseleti választási irodán.

"Mivel a levélben szavazás nem helyszíni szavazás, a rontott szavazólap cseréjének biztosítása azt jelentené, hogy a külképviseleti választási iroda a levélben szavazással kapcsolatos hatáskörén túlterjeszkedve olyan szavazatszámláló bizottsági tevékenységet látna el, amelynek gyakorlására nincs jogszabályi felhatalmazása" – hangsúlyozta az NVB.

Emellett – mivel a Nemzeti Választási Iroda minden külképviseletre annyi szavazási levélcsomagot küld, ahány választópolgár annak átvételét kérte, így a külképviseleti választási irodának nem is áll rendelkezésére a cseréhez szükséges tartalék szavazólap. 

Szerző