Ellehetetleníti a Fidesz az újbudai ellenzéki jelöltet?

Cenzúrázni akarták a fideszes irányítású XI. kerületben az MSZP-s Józsa István képviselő-jelölti anyagát. A szocialista politikus lapunknak elmondta, csak Simicskó István közbenjárására közölte a közpénzből megjelenő újbudai újság azt a nyílt levelet, amelyben megírta, hogyan akarják helyben ellehetetleníteni az ellenzéket. Kormánypárti ellenfelét Józsa szólította fel arra, hogy tartsák be az általuk elfogadott szabályokat, az államtitkár ezt követően intézkedett.

Józsa lapunknak arról beszélt, hogy miközben Simicskó minden kerületi programjáról évek óta rendszeresen tudósít a kerületi újság, az ellenzék számára nem biztosítanak helyet.

A kampányban végül lehetőséget adtak arra, hogy a helyi képviselő-jelöltek bemutatkozzanak, de közölték, csak az általuk előre meghatározott nyolc kérdésre válaszolhatnak. Ráadásul Józsát késve értesítették arról, hogy kerületi programját 2500 karakterben kifejtheti a lapban. Az erről szóló értesítést a kézirat leadásának napján, ráadásul visszadátumozva kapta meg.

A baloldali kormányváltó szövetség jelöltje határidőre megírta, mit gondol a számára felkínált lehetőségről, a kampányról, arról, hogy helyben az ellenzék jelöltjei pártlógókat sem illeszthetnek a bemutatkozáshoz.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese végül Normális Magyarországot, fejlődő Újbudát! címmel nyílt levelet írt 2500 karakterben. Egyebek mellett arról, hogy a kerület fideszes vezetése minden korábbi szabályt felrúgott, hiszen mostanáig a pártok itt arányosan osztoztak a médiafelületen, arányosan osztották el a hirdetési lehetőségeket; korrekt volt a kampány. Most e helyett polgármesteri utasítás és kormánypárti előny van a kerületben. "Akik négy éve kormányon vannak, úgy gondolják, hogy a magyar polgárok az alattvalóik, és azt tehetnek velünk, amit akarnak. Ha a szándékaik törvénytelenek vagy alkotmányellenesek, akkor hoznak új törvényeket, írnak egy új alkotmányt" - fogalmazott Józsa.

Az egyik kérdésre válaszolva kifejtette: "képviselőként egy normális Magyarországért szeretnék dolgozni. Egy olyan országot szeretnék, ahol nem a miniszterelnök a legfontosabb, hanem mi tízmilliónyian. Egy olyan normális országot, ahol a vezetők nem harcolnak, hanem az életünkről, a megélhetésről, a biztonságról gondoskodnak. Normális országban nem védik a nyugdíjakat, hanem emelik. Nem feléli a kormány a nyugdíj-megtakarítást, de gyarapítja. Egy normális országban nem adócsökkentésről beszélnek, miközben emelik az adókat. Egy normális országban nem vesznek el jogokat, nem vesznek el törvénnyel nyugdíjat sem rokkanttól, sem katonától". Azt is leírta, hogy Újbuda választóinak nem ígérhet csodát, mert aki ezt teszi, "az vagy bolond, vagy céltudatosan hazudik". De szeretné, ha a kerület ismét gyarapodna - tette hozzá.

A kerületi lap főszerkesztője ezt követően arról tájékoztatta az ellenzéki politikust, hogy a nyílt levél "sem formai, sem tartalmi szempontból nem fele meg", ezért azt nem közlik. Józsa sms-ben Simicskóhoz, illetve Hoffman Tamás fideszes polgármesterhez fordult, mert ez véleménye szerint cenzúra, diszkrimináció, de egyiküktől sem kapott választ. Végül a nőnapi virágosztáskor találkozott Simicskóval, akkor szólította fel az államtitkárt, hogy közöljék az írást. A cikk ennek hatására megjelent, azonban a Normális Magyarországot, fejlődő Újbudát! cím nélkül.

Szerző

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14