Nemzetközi csörte a vívásért

Publikálás dátuma
2014.03.13 06:53
Kulcsár Krisztián a Nemzetközi Vívó Szövetség szakmai stábjának vezetője lett FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Fotó: /
Június elsejétől Kulcsár Krisztián lesz a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok párbajtőröző a sportág első számú szakmai vezetőjeként azon fáradozik majd, hogy a vívás a XXI. századi kihívásoknak is maradéktalanul megfeleljen. 

- Miközben a számát tárcsáztam, azon tűnődtem, jelenleg hány magyar sportvezető tölthet be hasonlóan magas pozíciót?

- Nem tagadom, kinevezésemkor magam is számba vettem, hogy Aján Tamás, Gyárfás Tamás, Vaskuti István és Csötönyi Sándor tölt be jelenleg olimpiai sportág nemzetközi szövetségében magas, választott pozíciót, Schmitt Pál NOB-tagként és Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play bizottság elnökeként természetesen más, magasabb kategóriába tartozik. Operatív feladatkörben az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar karrierje Gyulai Istváné, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sajnos már körünkből eltávozott nagyszerű főtitkáráé volt.

NÉVJEGY

Született: 1971. június 28.
Szakága: párbajtőr
Eredményei csapatban: olimpiai ezüstérmes (1992, 2004), világbajnok (1998, 2001) és vb-bronzérmes (1995, 2007); Európa-bajnok (1998, 2007) és Eb-ezüstérmes (2008). Egyéniben: világbajnok (2007), Eb-bronzérmes (2000) és magyar bajnok (2012).
Végzettsége: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (1998-2003), Gödöllői Agrártudományi Egyetem (1993-1996).
Jelenlegi civil munkahelye: a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. vezérigazgatója.

 

- Hogy esett önre a választás?

- Miután 2004-ben bejelentettem a visszavonulásomat, szinte azonnal elkezdtem dolgozni a nemzetközi vonalon. Abban az időszakban Kamuti Jenő volt az európai szövetség elnöke, igyekeztem segítségére lenni. Munkám eredményeként be is választottak a nemzetközi szövetség versenyszabály bizottságába, illetve az európai szövetség végrehajtó bizottságába. Az idén januárban az elnök, Aliser Uszmanov

keresett meg. Feltételezem, az eredményes sportolói pályafutás és a közel két évtizedes itthoni civil karrier mellett folytatott aktív szervezeti munkát értékelték a környezetében úgy, hogy azt nem csak a napidíj készhez vétele miatt csinálom.

- A technikai igazgató a vívósport első számú szakmai vezetője. De konkrétan: mi lesz a feladata?

- Rengeteg elérendő cél érhető tetten, de a legfőbb, hogy a vívás stabilan az olimpia műsorán maradjon. Leegyszerűsítve ez azon múlik, hogy milyen a vívás népszerűsége, amit a televíziós nézettségen keresztül mér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - és nem csupán a játékok idején. Ebben a tekintetben a sportág a hátsó régiókban van, még ha nem is közvetlenül veszélyeztetett.

- És az sem lehet mellékes, hogy a NOB jelenlegi elnöke maga is vívóként lett olimpiai és világbajnok.

- Kétségtelen, magam sem tartom reális eshetőségnek, hogy Thomas Bach regnálása idején a vívósport lekerülhet az ötkarikás műsorról, miként szerencsés körülmény az is, hogy Uszmanov személyében olyasvalaki vezeti a FIE-t, aki anyagi lehetőségeivel és személyes befolyásával biztosítani tudja az ésszerű és előremutató reformfolyamatokhoz szükséges feltételeket.

- Ám sem ő, sem Bach nem lesz a végtelenségig elnök…

- Nem. Mivel azonban ebben a helyzetben is érzékelhető valamelyest a fenyegetettség, szükséges érdemben foglalkozni a sportág, de legalábbis egyes szakágainak megújításával.

- Mindenekelőtt min kell változtatni?

- A szabályrendszeren, bíráskodáson, versenyek lebonyolítási rendszerén, növelni kell a marketingkommunikációs hatékonyságot és fejlődésre van szükség a nemzetközi edzőképzés terén is.

- Amikor a birkózás csaknem lekerült az ötkarikás műsorról, kritikaként fogalmazódott meg: az utóbbi időben annyi szabályváltoztatáson esett át, hogy a néző azt se tudja, mikor mi történik.

- A kapkodást és aztán a korrekciókból adódó folyamatos változtatásokat nyilván el kell kerülni. A béna oldallépések helyett alaposan átgondolt reformokra van szükség és emellett különösen fontos, hogy a kard és tőr konvencionális fegyvernemekben tiszta, átlátható bíráskodást honosítsunk meg. E két szakág ugyanis jellegéből adódóan nagyban függ a bíráskodástól, ami már önmagában láthatóan gátja a népszerűségnek. Lényegesen nagyobb versenyzőszámot produkál a transzparens és érthető bíráskodást biztosító párbajtőr fegyvernem.

- A birkózáshoz hasonlóan a vívás is történelmi gyökerekkel rendelkező, tradicionális sportág. Hogyan képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amiket a XXI. század szédítő irama állít elébe?

- Jogos észrevétel, hiszen már-már vicces, ahogy a hihetetlen technikai fejlődés közepette is csak nemrégiben kezdődött meghonosodni például a vezeték nélküli vívás. Több elképzelés van már a tesztelés fázisában, így például az is, hogy a vívó mellénye villanjon fel találatnál. Ebben a tekintetben egyértelmű, hogy azokat az újításokat kell előtérbe helyezni, amelyek a televíziós közvetítést teszik látványosabbá. A pást mellett ülve, a helyszínen most is jól látható, követhető és élvezetes egy asszót élőben követni.

- A sportágat szerető szakember ennél izgalmasabb, felelősségteljesebb, szebb és felemelőbb feladatot aligha kaphat.

- Nem tudok vitatkozni: ezt én is így érzem.

- Kiköltözik a FIE Lausanne-i székhelyére?

- Természetesen gyakran és sok időt kell a szövetség székhelyén, Svájcban töltenem, de úgy állapodtunk meg, hogy Budapesten is lesz a FIE-nek egy irodája, ami a magyar vívósport és talán a MOB számára is értéket jelent. Szeretettel és alázattal végzem majd a dolgom, hogy a vívósportnak visszaadjak valamit abból, amivel engem megajándékozott.

2014.03.13 06:53

Világszámok mágikus tízesekkel

Publikálás dátuma
2018.11.16 18:41

Fotó: Népszava/ Vajda József
A világ legjobb tízes mezben pályára lépett labdarúgóinak történeteit dolgozza fel lapunk külsős szerzőjének, Hegyi Ivánnak "Világszámok" című könyve, amely egy sorozat első része. 
A könyvet bemutató sajtótájékoztatón Hegyi Iván elmondta, nehéz volt a lista összeállítása, hiszen tizenegyen fértek a könyvbe, így olyan klasszisok maradtak ki többek között, mint Détári Lajos - aki elment a bemutatóra -, Alessandro del Piero vagy Roberto Baggio. Olvashatnak azonban a szurkolók Puskás Ferencről, Peléről, Maradonáról,  Platiniről, Zicóról, Gullitról, Zidane-ról,  Tottiról, Ronaldinhóról, a ma is aktívak közül pedig Messiről és Neymarról. 
Lapunk kérdésére, hogy napjainkban 1-től 99-ig bármilyen számban lehet játszani, ennek ismeretében hány részes lesz a sorozat, a könyv írója viccesen azt válaszolta, ezt a kiadótól kell megkérdezni. A tervek szerint a tavaszi könyvfesztiválon már kapható lesz a második rész a legendás kilencesekkel. Várhatóan készül könyv az egyesekről is, ami nem kizárólag kapusokról szól, mert például Osvaldo Ardiles, az argentin válogatott legendás középpályása is egyesben játszott. 
A Világszámok Hegyi Iván 20. könyve, a 128 oldalas kötet 2900 forintért kapható.
Szerző
2018.11.16 18:41

Magyar-finn: halovány remény az előzésre

Publikálás dátuma
2018.11.16 17:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A csoportgyőztes Finnország elleni vasárnapi, budapesti mérkőzéssel fejezi be szereplését a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott.
Kellett a sikerélmény.
Noha nem világverő válogatottat, „csak” a négyesből kieső Észtországot győzte le csütörtök este Willi Orbán és Szalai Ádám góljaival 2-0-ra a nemzeti tizenegy Budapesten, a csapatra ráfért a győzelem: egyrészt a negatív 2018-as mérleg (utolsó meccse előtt két-két győzelemmel és döntetlennel, valamint öt vereséggel áll az együttes, melyet szeptemberben vett át Marco Rossi szövetségi kapitány), másrészt a csoportharmadik hely megszilárdítása miatt.
„Örülök, hogy nyertünk, de védőként annak is, hogy kapott gól nélkül hoztuk le a meccset" – nyilatkozta lapunknak az izraeli Hapoel Beer-Shevában futballozó Korhut Mihály, aki a januári sérülését követő hosszas kihagyás miatt legutóbb egy éve ölthette magára a címeres mezt.
"– Boldog vagyok, hogy újra Magyarországon és a válogatottal készülhetek, az pedig külön jól esett, hogy a kezdőcsapat tagjaként számítottak rám. Megbeszéltük, hogy letámadjuk az észteket és nem hagyjuk őket kibontakozni, ez szerintem látszódott is a pályán. Az elején volt egy lehetőségük, akkor nagyon kellett Dibusz védése, egyébként nem volt gólhelyzetük. Rúgtunk két gólt, de úgy érzem, többet is szerezhettünk volna.”
A több sérült futballistán kívül immáron a sárga lapjai miatt eltiltott Pátkai Mátét is nélkülözni kényszerülő együttesnek Korhut mellett volt még egy nagy visszatérője a korábbi csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs személyében. A sokáig csapat nélkül álló, ezért Rossi által mostanáig mellőzött, végül szeptemberben az Al-Ittihad Kalbához szerződő szélső csereként 25 percet kapott, a 75. minutumban lecserélt Szalaitól vehette át a kapitányi karszalagot. Az interjúzónában érthetően minden újságíró kíváncsi volt Dzsudzsák véleményére, akadt olyan kolléga, aki annyira szeretett volna közel férkőzni a 31 éves játékoshoz, hogy a nagy helyezkedésben leejtette a hangrögzítésre használt mobiltelefonját.
„Őszinte leszek: izgultam, mielőtt beálltam, de nagyon örülök, hogy újra átélhettem azt a döbbenetes érzést, melyet a válogatottság jelent. Az utóbbi hónapokban rossz volt televízión keresztül követni a válogatott szereplését, kicsit újraértékelődött bennem, hogy mekkora dolog ez, s milyen hiányt tud jelenteni egy futballista életében”
– nyilatkozta a 97-szeres válogatott játékos.
A péntek délutánra szabadprogramot kapó, a felkészülését szombaton folytató csapat előtt egyetlen feladat áll még az idén: Magyarország a már biztos csoportelső Finnországgal játszik vasárnap a Groupama Arénában (20.45, tv: M4 Sport). Görögország a harmatgyenge észteket fogadja, így a csoportmásodik pozíció megszerzésére inkább csak elvi esély kínálkozik, ám a lapunknak nyilatkozó futballisták ennek ellenére is egybehangzóan győzelmet remélnek.
Hiába, egy ilyen nehéz esztendő után minden siker fontos.

Kapott is gólt meg nem is

Az észtek ellen Dibusz Dénes helyettesítette a betegség miatt kimaradó Gulácsi Pétert. Többen arra számítottak, hogy ön helyett Kovácsik Ádám kap majd lehetőséget. Ádi is megérdemelné, hogy pályára léphessen a válogatottban, én viszont örülök, hogy engem választott a szakmai stáb. A mérkőzés előtti este tudtam meg, hogy én fogok kezdeni, igyekeztem meghálálni a bizalmat. Volt egy fontos védése, egyébként kapott gól nélkül hozta le a meccset. Szerencsére hamar megszereztük a vezetést, onnantól kontrolláltuk a találkozót. Nagyon jól zártunk hátul, maximálisan megvalósítottuk azt, amit a szövetségi kapitány kért. Több góllal kecsegtető támadást tudtunk vezetni, sajnos a befejezés néhányszor hibádzott. Bízom benne, hogy ez a siker elindítja a csapatot a jó úton. A végén berohanó észt szurkoló akcióját miként élte meg? A hosszabbításban voltunk 2-0-s vezetésnél, így engem különösebben nem zavart meg, amikor a hálóba rúgta a labdát. Ha sietni kellett volna, biztosan jóval zavaróbb lett volna, de így igazából csak mosolyogtam rajta. H. Sz.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8. Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11. Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12. Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15. Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15. Magyarország–Észtország 2-0 2018. november 18. Magyarország–Finnország 20.45 Az állás 1. Finnország 5 4 0 1 5:1 12 2. Görögország 5 3 0 2 4:4 9 3. Magyarország 5 2 1 2 7:6 7 4. Észtország 5 0 1 4 3:8 1

2018.11.16 17:00