Nemzetközi csörte a vívásért

Publikálás dátuma
2014.03.13 06:53
Kulcsár Krisztián a Nemzetközi Vívó Szövetség szakmai stábjának vezetője lett FOTÓ: BIELIK ISTVÁN
Fotó: /
Június elsejétől Kulcsár Krisztián lesz a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója. A kétszeres olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok párbajtőröző a sportág első számú szakmai vezetőjeként azon fáradozik majd, hogy a vívás a XXI. századi kihívásoknak is maradéktalanul megfeleljen. 

- Miközben a számát tárcsáztam, azon tűnődtem, jelenleg hány magyar sportvezető tölthet be hasonlóan magas pozíciót?

- Nem tagadom, kinevezésemkor magam is számba vettem, hogy Aján Tamás, Gyárfás Tamás, Vaskuti István és Csötönyi Sándor tölt be jelenleg olimpiai sportág nemzetközi szövetségében magas, választott pozíciót, Schmitt Pál NOB-tagként és Kamuti Jenő a Nemzetközi Fair Play bizottság elnökeként természetesen más, magasabb kategóriába tartozik. Operatív feladatkörben az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar karrierje Gyulai Istváné, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség sajnos már körünkből eltávozott nagyszerű főtitkáráé volt.

NÉVJEGY

Született: 1971. június 28.
Szakága: párbajtőr
Eredményei csapatban: olimpiai ezüstérmes (1992, 2004), világbajnok (1998, 2001) és vb-bronzérmes (1995, 2007); Európa-bajnok (1998, 2007) és Eb-ezüstérmes (2008). Egyéniben: világbajnok (2007), Eb-bronzérmes (2000) és magyar bajnok (2012).
Végzettsége: Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar (1998-2003), Gödöllői Agrártudományi Egyetem (1993-1996).
Jelenlegi civil munkahelye: a BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. vezérigazgatója.

 

- Hogy esett önre a választás?

- Miután 2004-ben bejelentettem a visszavonulásomat, szinte azonnal elkezdtem dolgozni a nemzetközi vonalon. Abban az időszakban Kamuti Jenő volt az európai szövetség elnöke, igyekeztem segítségére lenni. Munkám eredményeként be is választottak a nemzetközi szövetség versenyszabály bizottságába, illetve az európai szövetség végrehajtó bizottságába. Az idén januárban az elnök, Aliser Uszmanov

keresett meg. Feltételezem, az eredményes sportolói pályafutás és a közel két évtizedes itthoni civil karrier mellett folytatott aktív szervezeti munkát értékelték a környezetében úgy, hogy azt nem csak a napidíj készhez vétele miatt csinálom.

- A technikai igazgató a vívósport első számú szakmai vezetője. De konkrétan: mi lesz a feladata?

- Rengeteg elérendő cél érhető tetten, de a legfőbb, hogy a vívás stabilan az olimpia műsorán maradjon. Leegyszerűsítve ez azon múlik, hogy milyen a vívás népszerűsége, amit a televíziós nézettségen keresztül mér a Nemzetközi Olimpiai Bizottság - és nem csupán a játékok idején. Ebben a tekintetben a sportág a hátsó régiókban van, még ha nem is közvetlenül veszélyeztetett.

- És az sem lehet mellékes, hogy a NOB jelenlegi elnöke maga is vívóként lett olimpiai és világbajnok.

- Kétségtelen, magam sem tartom reális eshetőségnek, hogy Thomas Bach regnálása idején a vívósport lekerülhet az ötkarikás műsorról, miként szerencsés körülmény az is, hogy Uszmanov személyében olyasvalaki vezeti a FIE-t, aki anyagi lehetőségeivel és személyes befolyásával biztosítani tudja az ésszerű és előremutató reformfolyamatokhoz szükséges feltételeket.

- Ám sem ő, sem Bach nem lesz a végtelenségig elnök…

- Nem. Mivel azonban ebben a helyzetben is érzékelhető valamelyest a fenyegetettség, szükséges érdemben foglalkozni a sportág, de legalábbis egyes szakágainak megújításával.

- Mindenekelőtt min kell változtatni?

- A szabályrendszeren, bíráskodáson, versenyek lebonyolítási rendszerén, növelni kell a marketingkommunikációs hatékonyságot és fejlődésre van szükség a nemzetközi edzőképzés terén is.

- Amikor a birkózás csaknem lekerült az ötkarikás műsorról, kritikaként fogalmazódott meg: az utóbbi időben annyi szabályváltoztatáson esett át, hogy a néző azt se tudja, mikor mi történik.

- A kapkodást és aztán a korrekciókból adódó folyamatos változtatásokat nyilván el kell kerülni. A béna oldallépések helyett alaposan átgondolt reformokra van szükség és emellett különösen fontos, hogy a kard és tőr konvencionális fegyvernemekben tiszta, átlátható bíráskodást honosítsunk meg. E két szakág ugyanis jellegéből adódóan nagyban függ a bíráskodástól, ami már önmagában láthatóan gátja a népszerűségnek. Lényegesen nagyobb versenyzőszámot produkál a transzparens és érthető bíráskodást biztosító párbajtőr fegyvernem.

- A birkózáshoz hasonlóan a vívás is történelmi gyökerekkel rendelkező, tradicionális sportág. Hogyan képes megfelelni azoknak a kihívásoknak, amiket a XXI. század szédítő irama állít elébe?

- Jogos észrevétel, hiszen már-már vicces, ahogy a hihetetlen technikai fejlődés közepette is csak nemrégiben kezdődött meghonosodni például a vezeték nélküli vívás. Több elképzelés van már a tesztelés fázisában, így például az is, hogy a vívó mellénye villanjon fel találatnál. Ebben a tekintetben egyértelmű, hogy azokat az újításokat kell előtérbe helyezni, amelyek a televíziós közvetítést teszik látványosabbá. A pást mellett ülve, a helyszínen most is jól látható, követhető és élvezetes egy asszót élőben követni.

- A sportágat szerető szakember ennél izgalmasabb, felelősségteljesebb, szebb és felemelőbb feladatot aligha kaphat.

- Nem tudok vitatkozni: ezt én is így érzem.

- Kiköltözik a FIE Lausanne-i székhelyére?

- Természetesen gyakran és sok időt kell a szövetség székhelyén, Svájcban töltenem, de úgy állapodtunk meg, hogy Budapesten is lesz a FIE-nek egy irodája, ami a magyar vívósport és talán a MOB számára is értéket jelent. Szeretettel és alázattal végzem majd a dolgom, hogy a vívósportnak visszaadjak valamit abból, amivel engem megajándékozott.

2014.03.13 06:53

Kikapott a Fradi Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.02.16 16:26

Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
A listavezető Ferencváros 2-1-re kikapott a Debrecen otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga szombati, 21. fordulójának nyitómérkőzésén.
OTP Bank Liga, 21. forduló: Debreceni VSC-Ferencvárosi TC 2-1 (0-1) Debrecen, 7002 néző, v: Berke gólszerzők: Tőzsér (83. - tizenegyesből), Zsóri (93.), illetve Dvali (30.) sárga lap: Haris (35.), Kusnyír (86.), Pávkovics (89.), illetve Gorriarán (35.), Heister (81.), Haratin (90.) DVSC: ---- Nagy S. - Kusnyír (Kinyik, 87.), Szatmári, Pávkovics, Ferenczi - Varga K., Haris, Tőzsér, Bódi - Szécsi (Zsóri, 81.), Avdijaj (Takács, 63.) FTC: --- Dibusz - Lovrencsics, Frimpong (Botka, 61.), Dvali, Heister - Sigér (Leandro, 66.), Haratyin - Szinyevics, Gorriarán, Petrjak - Lanzafame (Tokmac, 77.) A vendég ferencvárosiak - akiktől betegség miatt hiányzott Böde Dániel - rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és a 8. percben akár a vezetést is megszerezhették volna, de Petrjak közeli lövésénél a hazaiak kapusa nagyot védett. A folytatásban is az FTC irányította a játékot, ám helyzeteket nem igazán tudott kialakítani. A 30. percben mégis vezetéshez jutott: Lovrencsics távoli lövésébe Dvali olyan szerencsésen ért bele, hogy a labda a kapu jobb alsó sarkában kötött ki. A második félidő elején nagyobb sebességre kapcsolt a Debrecen, és két perc elteltével Bódi lövésénél Dibusznak kellett bravúrral hárítania. Mindkét csapat vállalta a támadójátékot, így lüktetőbb, élvezetesebb lett a mérkőzés, helyzetek felváltva adódtak. A hajrában aztán a DVSC büntetőből egyenlített, miután Dibusz elsodorta Bódit, sőt a hosszabbítás perceiben a csereként beállt Zsóri Dániel - élete első NB I-es mérkőzésén - 15 méterről a kapu jobb felső sarkába ollózott, megszerezve csapatának a győzelmet. 
Szerző
2019.02.16 16:26

Hamburg engedné a pirotechnikát

Publikálás dátuma
2019.02.16 12:30
LÁNGBA BORULT A LELÁTÓ - Hamburgban ez nemegyszer megesik
Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS
Ellenőrzött keretek között, a rendőrséggel és a tűzoltósággal egyeztetve szeretné elérni a pirotechnika visszaengedését a labdarúgó-mérkőzésekre Bernd Hoffmann, a német másodosztályban szereplő Hamburg elnöke. Törekvését a rendőrség támogatja, az UEFA és a DFB nem.
Bernd Hoffmann, a német másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Hamburg elnöke azt szeretné, ha a pirotechnikát visszaengednék a lelátóra. A sportvezető a Hamburger Abendblattnak adott interjújában hangsúlyozta, mindezt csak szigorúan ellenőrzött keretek között, a tűzoltósággal és a rendőrséggel egyeztetett módon tartja elképzelhetőnek. 
„A pirotechnika a szurkolói kultúra része, hozzátartozik a mérkőzésekhez, büntetésekkel, tiltásokkal nem lehet megszüntetni – emelte ki a klubelnök. – Az előző szezonban 200 ezer euró büntetést fizettünk a pirózás miatt, ebben a szezonban 100 ezernél tartunk, a szankcióknak nincs visszatartó erejük. A görögtüzek veszélyesek, ezzel egyetértek, de koncerteken is megoldják a látványos füstöt úgy, hogy az ne jelentsen veszélyt senkire.”
Hoffmann elmondta, a témáról már elkezdődtek az egyeztetések a hamburgi rendőrséggel, nagyon komoly pozitívumnak tartja, hogy egy asztalhoz tudtak ülni és beszélnek a témáról. 
„Folyamatosan egyeztetünk a szurkolói csoportokkal is, mindenki nyitott az észszerű kompromisszumokra annak érdekében, hogy a pirotechnika legálisan térhessen vissza a lelátóra, természetesen úgy, hogy senki ne legyen a veszélyben, a nézők biztonsága a legfontosabb” - hangsúlyozta Hoffmann. 
A klubelnök szerint a tiltás sokkal veszélyesebb, mint az engedélyezés szigorú biztonsági előírásokkal. Az Európa Labdarúgó-szövetség (UEFA) és a német futballszövetség (DFB) más álláspontot képvisel: az UEFA szerint a pirotechnika bármilyen formája veszélyezteti a nézők biztonságát, ezért annak minden formáját tiltja és szigorúan bünteti. A DFB úgy reagált a hamburgi fölvetésre, hogy amíg az UEFA nem engedélyezi a pirózást, addig a DFB sem tűzi napirendre a tiltások feloldását. Az európai szövetség tagjaként a DFB saját magára nézve kötelezőnek fogadja el az UEFA szabályait. 
Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök tavaly tavasszal az épülő diósgyőri stadion megtekintése során azt mondta, hiányolja a lelátókról a pirózást, szerinte a görögtüzek feldobnák a mérkőzések hangulatát. Bánki Erik, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnökségi tagja be is jelentette, hogy a szövetség megvizsgálja ennek lehetőségeit. A miniszterelnök kijelentésével elég nehéz helyzetbe hozta az MLSZ-t, amelynek elnöke, Csányi Sándor a nemzetközi szövetség alelnöke és tagja az UEFA vezető testületének, a végrehajtó bizottságának. AZ MLSZ két tűz közé került, hiszen egyszerre nem tudott megfelelni a miniszterelnöki óhajnak és az UEFA előírásainak is. Végül az utóbbit betartva, az MLSZ nem tűzte napirendre a piró visszaengedését a nézőtérre.

Mesterkurzus Telkiben: cél a visszaszorítás

Bő két héttel ezelőtt január 27-én és 28-án pirotechnikai mesterkurzust tartott az UEFA Telkiben a magyar stadionok biztonsági vezetői számára. Az előadások célja a pirotechnika használatának visszaszorítása volt a magyar stadionokban. Michael van Praag, a holland szövetség elnöke, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja és a biztonsági bizottság elnöke hangsúlyozta: az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy mennyire veszélyes és milyen áldozatokkal járhat a pirotechnika használata a stadionokban. 
„Sajnos folyamatosan növekszik a pirotechnika-használattal kapcsolatos balesetek száma, az áldozatok egyre súlyosabb, sokak életre szóló sérüléseket szenvedek, és már halálos áldozatok is előfordultak a futballstadionokban. Sok szövetség és klub nem fogja fel, hogy ha valami történik a stadionjukban, ők tartoznak felelősséggel a játékosokért, a szurkolókért és a meccseken közreműködőkért – mondta a szakember. – A mérkőzések szervezői akár bíróság előtt vagy börtönben is végezhetik, ha súlyos incidens esetén bebizonyosodik, hogy nem gondoskodtak megfelelően a stadion biztonságáról. A saját tapasztalataink egyértelműen azt mutatják, hogy a pirotechnika biztonságos használata lehetetlen a stadionokban.”

2019.02.16 12:30
Frissítve: 2019.02.16 12:31