3D nyomtatással állították helyre egy beteg arcát

Publikálás dátuma
2014.03.13. 12:58
Képünk illusztráció. Fotó:VectorWerk/Thinkstock/Getty Images
Egy teljesen új arcsebészeti eljárással állították helyre egy súlyos motorbalesetet szenvedett beteg arcát Walesben: először végeztek balesetben roncsolódott koponyán és arcon olyan arcrekonstrukciós műtétet, amelynek minden egyes szakaszában háromdimenziós nyomtatást alkalmaztak.

Háromdimenziós technológiával nyomtatott implantátumokat már használtak archelyreállításhoz, ebben a műtétben azonban az orvoscsoport méretre készített nyomtatott sablonokat, összekötőlemezeket, protéziseket és implantátumokat használt fel a hónapokkal korábban elszenvedett sérülések szinte teljes körű helyreállításához - adta hírül a BBC hírportálja.

A 29 éves Stephen Power 2012-ben annak ellenére szenvedett súlyos sérüléseket motorbalesetben, hogy viselt bukósisakot. Eltörött mindkét arccsontja, orra, felső állkapcsa és koponyája is. Négy hónapig tartó kórházi kezelés során sem tudták arcát helyreállítani, azóta állandóan szemüveget és kalapot viselt koponyája és arca elrejtésére.

A teljes arcrekonstrukció előtt a walesi Swansea-ben lévő Morrison Kórház orvosainak el kellett törniük a beteg arccsontjait. Együttműködve a cardiffi Metropolitan Egyetem kutatóival és a balesetben alkalmazott rekonstrukciós technológiák központjával komputertomográfia (CT) segítségével mintázták, majd elkészítették a férfi koponyájának szimmetrikus 3D-s modelljét, majd ugyanezzel az eljárással a megfelelő síneket és lemezeket.

A háromdimenziós nyomtatással kikerülhetővé vált a találgatás, ami egy helyreállításnál igen problematikus dolog. "Úgy vélem, ez összehasonlíthatatlan, a végeredmény teljesen különbözik mindentől, amit korábban csináltunk. Ez a technológia lehetővé teszi számunkra, hogy sokkal pontosabbak legyünk. Mindenki kezd már ebben gondolkozni - a találomra való, becslésre alapuló munka nem elég jó" - idézte Adrian Sugar állkapocssebészt a BBC.

A helyreállító műtét nyolc órán át tartott, először az eltörött arccsontokat kapcsolták össze ismét a megfelelő sínekkel. 3D-s nyomtatással titánból Belgiumban készült implantátumot használtak ahhoz, hogy az arccsontokat a "régi-új" formájukban rögzítsék.

Stephen Power elmondta, hogy a műtéttel arca sokkal jobban hasonlít a baleset előtti formájára. "Teljesen megváltoztatta az életemet. Azonnal láttam a különbséget, amikor felébredtem a műtét után… Remélem, nem kell elmaszkírozni magam, elrejtőzködnöm. Képes leszek a mindennapos dolgok elvégzésére, emberekkel találkozni, az utcán sétálni" - hangoztatta.

Sean Peel mérnökdizájner hangsúlyozta, hogy a következő nagy lépés az lesz, amikor ezt a folyamatot és technológiát sokkal szélesebb körben fel lehet majd használni mivel a költségei csökkennek, és a felhasznált eszközök még korszerűbbek lesznek.

Stephen Power műtétjét bemutatják a londoni Science Museum 3D Printing: The Future (3D-s nyomtatás a jövő) című kiállításán is.

Szerző

Fokozódik a helyzet - A Krímben befagyasztották a betéteket

Az oroszbarát krími hatóságok - helyi idő szerint 12 órától - befagyasztották a pénzbetéteket és 300 hrivnyában (mintegy 6300 forint) korlátozták a pénzfelvételt - írja az UNIAN ukrán hírügynökség.

A cikk internetes oldalán egy fénykép is látható, amelyen a korlátozásról szóló dokumentum szerepel. A Szerhij Akszjonov, a terület kormányfője által aláírt dokumentum "A bizonytalan politikai helyzet közepette a Krími Autonóm Köztársaság területén található bankrendszer szabályozásáról szóló határozat" címet viseli. 

Az indoklás szerint az intézkedéssel meg akarják akadályozni a betétek külföldre vitelét. Ennek érdekében a bankok, beleértve a pénzkiadó automatákat, a megjelölt határidőn túl csupán 300 hrivnyányi összeget adhatnak ki, míg a betéteket befagyasztják. A fenti korlátozásokon túl megkezdik összeállítani, a terület költségvetési alapjának megteremtése érdekében az ukrajnai székhelyű, az autonóm területen található bankok államosítási tervét is - olvasható a cikkben.

Szerző

Nemzeti Gárda alakul Ukrajnában

Az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat létrehozásáról szóló törvényt fogadott el az ukrán parlament - jelentette az UNIAN hírügynökség. A nagy többséggel elfogadott parlamenti döntéssel gyakorlatilag újra felállítják az 1991-2000 között működött fegyveres alakulatot, amelyet Leonyid Kucsma akkori elnök oszlatott fel.

Olekszandr Turcsinov parlamenti elnök, ideiglenes államfő a jogszabályt ismertetve közölte, hogy a haderő 60 ezer fős lesz, de szükség esetén parlamenti döntéssel növelni lehet majd a létszámát.

A gárdát a belügyminisztériumnak alárendelt egységekből hozzák létre. Turcsinov korábban azt mondta, a gárdának az lesz a feladata, hogy megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól. A fegyveres alakulat létrehozásáról kedden hozott döntést az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács.Szerző