Előfizetés

Bajnai: Paks az évszázad üzlete az oroszoknak

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a paksi atomerőmű bővítése valóban az évszázad üzlete, de a kormány állításával szemben nem Magyarország, hanem Oroszország számára.

A volt miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón elmondta: azzal, hogy az orosz kormány csütörtökön nyilvánosságra hozta a hitelszerződés részleteit, lebuktatta az Orbán-kormányt, amely hazudott a beruházásról.

A paksi bővítés rossz üzlet Magyarországnak - jelentette ki Bajnai Gordon. Hozzátette: a bővítéssel a kormány mai árfolyamon 3120 milliárd forinttal növeli az államadósságot, az elektromos áram ára a duplájára fog emelkedni, és az is világossá vált, hogy a hitel kamata nagyjából a kétszerese a korábbi IMF-kölcsönnek.

Huszonegy éven keresztül minden magyar családnak évi 100 ezer forint "atomadót" kell fizetnie azért, hogy Oroszországnak törlesszünk - fogalmazott.

Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint a kormány hazudott, amikor azt állította, Magyarországnak a beruházás időszakában nem kell önrészt fizetnie. A hitelszerződés tervezetéből kiderül, hogy az országnak minden évben, akár már idén is, átlagosan 80 milliárd forint önrészt kell fizetnie - közölte.

Bajnai Gordon szimbolikusnak nevezte, hogy a hitel törlesztőrészleteit 2026-tól minden év március 15-én kell visszafizetni.

A volt kormányfő egy kérdésre azt mondta: ha igaz volt kabinetfőnökének állítása, és Matolcsy György 2011 novemberében gazdasági miniszterként egy ebéden valóban elmondta a Goldman Sachs bankárainak azt a még nem publikus információt, hogy Magyarország felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Valutaalappal, akkor megszegte hivatali esküjét és szakmai hibát követett el.

Szerinte a piacfelügyeleti mellett büntetőeljárásnak is helye lehet, Matolcsy Györgynek pedig le kellene mondania a Magyar Nemzeti Bank vezetéséről.

Meggyaláztak a tatabányai zsidótemetőt

Ismeretlen tettesek meggyalázták a Tatabánya-Felsőgalla külső területén lévő zsidó temetőt, az önkormányzat feljelentést tett és a hatósági vizsgálat után rendbe teszi a sírokat - tudatta Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere közleményben pénteken az MTI-vel.

"Minden tisztességes és jóérzésű tatabányai ember nevében mélységesen elítéljük ezt a szégyenletes cselekedetet. Bizakodunk abban, hogy az illetékes hatóságok az elkövetők nyomára bukkannak, s így elnyerik méltó büntetésüket megbocsáthatatlan tettükért" - olvasható a városvezető közleményében.

Az atv.hu interneten közzétett fotóin jól látható, hogy az elkövetők vörös festékkel horogkereszteket, és "Holokamu", "Büdös zsidók", "Holokauszt nem volt, de lesz!!!" feliratokat festettek a sírokra.

Díszpolgár lett Semjén Zsolt

Kalocsa díszpolgárává választották Semjén Zsoltot. Az elismerést ünnepi közgyűlés keretében adták át a miniszterelnök-helyettesnek.

A város fideszes polgármestere szerint "Semjén Zsolt az elmúlt nyolc esztendőben országgyűlési képviselőként Kalocsa érdekében végzett felelősségteljes, hathatós munkájával olyan kimagasló eredményeket ért el, melyek hosszú távon meghatározzák városunk mindennapi életét, jövőjét."

Török Ferenc beszédében kiemelte "a miniszterelnök kereszténydemokrata helyettesének felelősségteljes munkáját az ország felemelkedése érdekében, és elmondta, hogy Semjén Zsolt kivívta a kalocsaiak elismerését, szeretetét."

Mint fogalmazott: a város új díszpolgára nemcsak a választókörzetéért vállalt felelősséget, hanem minden határon túli magyarért is, sokat tett azért, hogy most a "közjog által is egyesülhet a magyar nemzet".

Semjén Zsolt köszönetet mondott az elismerésért és visszaemlékezett arra, hogy amikor 2006-ban "váratlanul képviselőjelöltként elindult, szeretettel fogadták a választókerület minden településén."