Előfizetés

A szolgaság útja az orosz hitelmegállapodás

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szerint a paksi erőmű bővítéséről szóló hitelmegállapodás nem a versenyképesség és a felemelkedés útja, hanem a devizában történő eladósodásé, az uzsoráé, a kiszolgáltatottságé és a szolgaságé.

Ezt Jávor Benedek írta Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak címzett levelében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

A független országgyűlési képviselő az orosz kormány által csütörtökön nyilvánosságra hozott megállapodást úgy értékelte, hogy a kormány "egy csapnivalóan rossz, Magyarország számára egyértelműen hátrányos hitelszerződést" készül aláírni.

Az méltatlanul sok terhet tol át a következő generáció és a későbbi kormányok vállára, akkor is fizetésre kényszeríti a magyar adófizetőket, ha az új reaktorok csak sokéves késéssel, vagy soha nem készülnek el, a mindenkori orosz hatalomnak pedig megadja a lehetőséget, hogy egy bármilyen okból bekövetkező 180 napos törlesztési elmaradás esetén csődbe döntsék a magyar államot - fejtette ki.

Amennyiben az orosz részről most nyilvánosságra hozott szerződést aláírják, az hazaárulás, a szó klasszikus értelmében - jelentette ki.

A képviselő szimbolikusnak tekinti, hogy a törlesztések határnapja éppen március 15. lesz, vagyis a négy éven át a gazdasági szabadságharcról "szájaló" kormányerők a magyar szabadság ünnepére időzítik az ország kiárusítását, a fegyverletételt, az adósság ellen és a pénzügyi függetlenségért vívott harc föladását.

Jávor Benedek emlékeztetett arra, hogy az államtitkár korábban azt mondta, várhatóan nem viszik a parlament elé "az Orbán-Putyin-atompaktum" nyomán születő hitelszerződést a választásokig, de annak szövege hamarosan megjelenik a magyar kormány honlapján. Ehhez képest a magyar embereknek az orosz kormányzati portálon, oroszul kell kutakodniuk arról, mikor és mekkora anyagi terhet ró majd rájuk a kormánytagok által az "évszázad üzletének" nevezett szerződés - tette hozzá.

Szerinte a Fidesz demokrácia-felfogásáról sokat elárul, hogy "a jóindulattal is csak féldemokratikusnak nevezhető, a nyugati normákkal egyre kevésbé kompatibilis Putyin-rendszer tájékoztatási gyakorlata fényévekkel fejlettebb és közérdek-orientáltabb Orbanisztánénál".

Holnap már ne induljon el nagykabát nélkül!

Publikálás dátuma
2014.03.14. 13:56
Fotó: Peter Macdiarmid, Getty Images.
Országszerte 15°C fölötti értékeket mérnek, helyenként akár 19-20°C közelébe is melegedhet a levegő. A gyenge, mérsékelt délnyugati szélben továbbra sem zavarják majd felhők a napsütést.

Szombaton kezdetben még folytatódik a napos, tavaszi idő, majd délután egy hidegfront miatt nyugatira-északnyugatira fordul a szél és viharossá fokozódik. A front átvonulását záporok kísérik, de egy-egy zivatar sem kizárt. Délen akár még 20-21 fokot is mérhetünk.

Vasárnapra jó 6-7 fokkal gyengülhet a nappali felmelegedés, viharos marad a szél, és a gyakran erősen felhős égből több helyen, több alkalommal kialakulhat eső, zápor.

A jövő hét elején bár továbbra is szeles marad időjárásunk, ismét erősödik a nappali felmelegedés és az éjszakák is enyhék lesznek. Hazánk nagy részén több órára kisüt a nap, kisebb záporok inkább csak hétfőn északon, északkeleten alakulhatnak ki.

LMP: rendszeresen vizsgálják meg a politikai elit vagyonát!

Az LMP szerint az adóhatóságnak automatikusan és rendszeresen vizsgálnia kellene a politikai elit vagyongyarapodását. Az ellenzéki párt törvényjavaslatot tervez benyújtani ez ügyben, miközben petíciót fogalmaz meg és aláírásgyűjtésbe kezd – ezt Schiffer András, az LMP társelnöke és Hadházy Ákos, volt fideszes szekszárdi önkormányzati képviselő jelentette be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az LMP frakcióvezetője elmondta, hogy elképzelésük szerint a vizsgálat a kormánytagokra, az országgyűlési képviselőkre, a polgármesterekre, az önkormányzatok ügydöntő feladatot ellátó tagjaira, illetve az állami, önkormányzati cégek vezető tisztségviselőkre terjedne ki.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a vizsgálatot - amelyet az adóhatóságnak kellene lefolytatnia - nem feltétlenül évenként kellene végrehajtani, hanem a mandátum leteltéhez lehetne kötni, illetve akkor is végre lehetne hajtani, ha egy politikus nyilatkozatai rendszeres vagyongyarapodást mutatnak.

Schiffer András hozzátette: a tavasszal megalakuló, új parlamentnek benyújtandó javaslatukban meg fogják határozni azokat a köröket, akiknek esetében a közvetlen hozzátartozókra, illetve a közvetett gazdasági érdekeltségekre is ki kell terjednie a vizsgálatnak.

Hadházy Ákos bejelentette: az LMP petíciót indít és aláírásgyűjtésbe kezd az ügyben. Akik eddig elszámoltatást ígértek, azok szerinte nem is gondolták ezt olyan komolyan, ráadásul egy demokráciában csak jogi úton lehet végrehajtani az elszámoltatást.

Schiffer András arról beszélt, hogy az elmúlt hetekben kipattant Simon- és Zuschlag-ügy csak a jéghegy csúcsát jelenti. A társelnök úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy Simon Gábor kinek a pénzét parkoltatta, hanem az, hogy egy ilyen ember hogyan lehetett államtitkár és egy kormánypárt meghatározó politikusa. Zuschlag Jánosról azt mondta, az ő esetében szintén az az érdekes, hogy hogyan tudott politikai karriert csinálni, majd miután "az egyik pártból (MSZP) eljutott egész a börtönbe, hogyan lett a Fidesz kampányfigurája".

A két eset az elmúlt 25 év politikai elitjének a szégyene, "az egész disznóólat itt az ideje kitakarítani" – jelentette ki Schiffer András.

"Úgy látszik, már vannak, akiknek van bissaui árnyéknagykövetük, ennyire kormányképesek" – értékelte kérdésre Simon Gábor ügyének legújabb fejleményeit. Hozzátette, a nyomozóhatóságnak kell a történet végére járnia.