Előfizetés

Vihar - Több fa kidől, leomlott egy tűzfal Veszprém megyében a viharos szél miatt

 Veszprém megyében több fa kidőlt és leomlott egy tűzfal is a térségen vasárnap végigsöprő viharos szélben - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-t.

 Somlai Lajos tájékoztatása szerint fa dőlt az útra Zirc közelében, Gézaházánál, a 82-es főúton, valamint Zirc és Szarvaskút között is. Az akadályokat a tűzoltók felszámolták. Zirc-Aklimajorban egy épület tetejét bontotta meg a szél, itt még dolgoznak a tűzoltók - tette hozzá. Napközben Veszprémben két esetben a forgalmat veszélyeztették a fákról leszakadó ágak, egy faág a vezetékre hullott. A nagy erejű szél egy buszpályaudvar tetejét is megbontotta - tette hozzá Somlai Lajos. Beszámolt arról is, hogy Pápán kidöntötte egy épület tűzfalát a szél, senki nem sérült meg.

Saját európai frakciójától is távolodik a Fidesz

Publikálás dátuma
2014.03.16. 16:57
Fotó: Vincent Kessler/GettyImages
A jogállam és demokrácia erősítését célzó uniós mechanizmussal kapcsolatban előterjesztett dokumentummal szemben szavazott a Fidesz, amilyenre eddig nem volt példa az Európai Parlament történetében. Ezzel saját frakciójától szigetelődött el a magyar kormánypárt, mivel a konzervatív Európai Néppárt képviselőinek többsége, 150 honatya voksolt az előterjesztés mellett, 50-en tartózkodtak és 48-an szavaztak ellene, köztük 14 fideszes. Egyedül Bagó Zoltán voksolt igennel – derül ki a név szerinti szavazás jegyzőkönyvéből. 

A Göncz Kinga szocialista párti képviselő által előterjesztett jelentés az alapvető uniós értékek tiszteletben tartásának rendszeres ellenőrzésére, a demokrácia és a jogállam elveinek rendszerszerű megsértése esetén pedig határozott közösségi beavatkozásra szólítja fel az Európai Bizottságot. A dokumentum leszögezi: az Európai Bizottság rendszeres vizsgálatának ki kell terjednie a igazságszolgáltatás valamennyi területére, így az értékelésből ma még kimaradó büntető igazságszolgáltatásra is.

Felszólítja a testületet, hogy értékelje az igazságszolgáltatás függetlenségét, integritását, működésének hatékonyságát is a tagállamokban. A jelentés emellett felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot egy korai előrejelző rendszerre, amely időben felhívja a figyelmet az uniós értékeket, a jogállamiságot sértő tagállami gyakorlatra. Ugyancsak szükségesnek ítéli egy hatékonyabb jogsértési eljárásokkal és szankciók lehetőségével járó mechanizmus létrehozását olyan válsághelyzetekre, amikor az adott tagállamban már nem működik a fékek és ellensúlyok rendszere.

Bár a jelentés egyetlen szóval sem említi a Magyarországot és a magyar kormányt, csak arról, hogy hogy Európának szüksége van egy vészjelző és szankcionáló rendszerre, ha bárhol megbillen a fékek és ellensúlyok rendszere, amire előzőleg az Európai Bizottság is javaslatot tett, a Fideszé az egyedüli nemzeti delegáció, amely lényegében egységesen kiállt egy ilyen közösségi mechanizmus létrehozása  ellen.

Előzőleg három ilyen jellegű jelentést fogadott el az EU. 2012-ben és 2013-ban az EU alapvető jogainak helyzetéről szólót, valamint a Tavares-jelentést. A Néppárt eleinte maga is ellenezte az efféle közösségi fellépést, később azonban beadta a derekát. A Tavares jelentés megszavazásakor még pár tucat néppárti volt csak, aki megszavazta, most azonban a frakció kétharmada nem szavazott a Göncz jelentés ellen.

Ukrán válság - megkezdődött a népszavazás a Krím hovatartozásáról

 Kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a Krím félszigeten, ahol a helyi lakosok fegyveres orosz katonák jelenléte mellett, Kijev és a nemzetközi közösség által törvényellenesnek tartott népszavazáson döntenek az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz való csatlakozásáról.

 A mintegy 1200 szavazókörben több mint 1,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz. A választók legalább 50 százalékos részvétele kell ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen.  A referendumon két kérdést tesznek fel. Az első, hogy támogatják-e a Krím csatlakozását Oroszországhoz a föderáció alanyaként. A második pedig, hogy támogatják-e a Krím 1992-ben elfogadott alkotmányának visszaállítását, vagyis maradjon-e a félsziget Ukrajna része, de a jelenlegihez képest megnövelt önrendelkezési jogokkal.