Előfizetés

Korlátozza a brit kormány az Oroszországba irányuló exportot

Nagy-Britannia felfüggeszti az olyan termékek oroszországi exportengedélyét, amelyek "Ukrajna ellen használhatók" - közölte kedden a brit külügyminiszter a londoni alsóház Ukrajnáról rendezett vitanapján. William Hague nem részletezte, hogy milyen termékekről van szó.

 A brit kormány a harmadik országokra érvényes exportengedélyeket is felfüggeszti olyan alapanyagokra, amelyeket oroszországi re-exportjuk esetén "Ukrajna ellen felhasználható" felszerelésekbe lehet beépíteni - közölte William Hauge. Hozzátette, hogy London más európai országokat is hasonló lépésekre szólít fel.

Financial Times: Magyarország szomszédai aggódhatnak

A történelem átírására irányuló magyarországi és nemzetközi törekvéseket vetette egybe összehasonlító elemzésében a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap vezető politikai szemleírója, Gideon Rachman a "Hogyan vezethetnek háborúkhoz a történelemkönyvek" című írásában megállapítja, hogy "ha a politikusok elkezdik átírni a múltat, félni kell a jövőtől". Januárban Vlagyimir Putyin orosz államfő elnökölt egy értekezleten, amelynek célja az egységesített iskolai történelemkönyv kidolgozása volt. Putyin "ideológiai hulladéknak" minősített számos jelenlegi történelemkönyvet, amelyek szerinte befeketítik a szovjet nép szerepét a fasizmus elleni küzdelemben, és nem szereti azt sem, ha azt mondják, hogy a Szovjetunió 1945-ben megszállta a kelet-európai országokat. A orosz elnök azt a történelmi nézetet részesíti előnyben, amely szerint a Szovjetunió a fasizmustól mentette meg ezeket az országokat.

Ironikus módon Putyin Oroszországa jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal, az egykori szovjet tömb azon országával, amelyet jogosan érhet a vád, hogy "veszélyesen kétértelmű" módon áll hozzá a szélsőjobb történetéhez. Az Orbán Viktor vezette magyar kormány a jelek szerint ösztönzi Horthy Miklósnak, Magyarország egykori autoriter, antiszemita vezetőjének rehabilitációját. Országszerte több Horthy-szobrot emeltek, Budapesten emléktáblája is van, és erőfeszítések történnek az iskolai történelemkönyvek átírására, annak érdekében, hogy "hazafiasabb" alaphangot kapjanak - olvasható a Financial Times írásában.

A szerző szerint - csakúgy, mint Oroszország esetében - Magyarország szomszédainak is van okuk az aggodalomra a történelmi revizionizmus e járványa miatt. Horthyt egyebek mellett azért kedvelik a magyarországi jobbosok, mert a kormányzó hitt "Nagy-Magyarországban", amely egy nap visszaszerzi elvesztett területeit. Ez a modernkori magyar nacionalistáknak is szívügyük - írta a brit lap

Kormányváltó szövetség: Orbán a földkérdés miatt is kerüli a vitát

A kormányváltó szövetség szerint Orbán Viktor azért is kerüli a miniszterelnök-jelölti vitát, mert számot kellene adnia arról, kormányzása alatt miért vettek el állami földeket az azokat évtizedek óta használó gazdálkodóktól és adták oda saját érdekcsoportjaiknak.

Erről Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője beszélt kedden sajtótájékoztatón.
Azt mondta: a kormányfőnek egyebek mellett válaszolnia kellene arra, miként lehetséges, hogy Fazekas Szabolcs, Tomajmonostora polgármestere, aki korábban számos földbérletpályázaton győzött és megbízási szerződéssel is művel földeket, újabb 14 állami földrészletet nyert el "felesége, anyósa, cégtársa és cége nevén".
Újra egy Fidesz-közeli polgármester kapott földeket a helybeli gazdálkodók helyett - jelentette ki Szabó Rebeka, hangsúlyozva: Fazekas Szabolcs elmondása szerint jó kapcsolatot ápol Fazekas Sándor vidékfejlesztési és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel.

Varju László, a Demokratikus Koalíció független képviselője arról beszélt: sajtóhírek szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester "tulajdonképpen aprópénzért" megszerezte magának az ország egyik legjobban gazdálkodó cégét, az Aranykorona Zrt.-t, amelynek vagyoni értéke legalább 1,5 milliárd forint.
Szerinte kérdéses, hogy a tulajdonosok miért adták el a céget "áron alul".

Gőgös Zoltán szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: több információ alátámasztja, hogy az Orbán-kormány azért hirdetett harcot a külföldi földtulajdonosok ellen, hogy "Fidesz-közeli szereplők bennfentes információkkal nagy területekhez jussanak a külföldiektől, akik félelmükben el fogják adni azokat".
Veszprém megyében például az agrárkamara elnökének sofőrje vásárolt 155 hektár földet Pápa mellett 165 millió forintért - közölte, hozzátéve: kíváncsi arra, hogy valójában ki a tulajdonos.

Elmondása szerint egy, kormánnyal kapcsolatban álló informatikai cég vezetője és családtagjai pedig egy Kamond határában lévő földre tettek egymilliárd forintos vételi ajánlatot, noha Budapesten és Szentendrén élnek, vagyis nem helyben lakók.
Gőgös Zoltán kijelentette: egy piros dossziét vezet a "földmaffiáról", a vizsgálat azonban már a választás után létrejövő Mesterházy-kormány feladata lesz.