Előfizetés

Bugárék búcsúja

Kilépett az úgynevezett Népi Platformból a Híd. Bugár Béla pártja a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) és a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióval (SDKÚ) létesített közös platformot. Ez a három tömörülés együttesen támogatta a szombati elnökválasztáson a KDH frakcióvezetőjét, Pavol Hrusovskyt, aki azonban csúfos vereséget szenvedett, s alig szerzett többet három százaléknál. Felmérések szerint a Híd szavazóinak körülbelül egy százaléka voksolt rá.

„Az elmúlt napok eseményei a szlovákiai politikában minden politikust és politikai pártot saját álláspontjuk egyértelmű, világos és felelősségteljes megfogalmazására kötelezik. Tíz nappal ezelőtt már hangot adtunk aggodalmainknak, és ezeket az elnökválasztás teljes mértékben beigazolta. A Népi Platform egyaránt képtelennek bizonyult az állampolgárok és a résztvevő felek elvárásainak beteljesítésére„ – áll a Híd párt közleményében, amelyet a szlovákiai magyar hírportál, a Paraméter tett közzé. „Meggyőződésünk, hogy a szlovák jobboldalnak egy új arculatra van szüksége, egy olyan polgári vízióra, ami az állampolgárt visszahelyezi az őt megillető helyre – a figyelem középpontjába. A Híd párt ennek a folyamatnak kezdeményezője és aktív résztvevője szeretne lenni. A párt készülő hosszú távú programja, a Polgári Vízió 2016 ebben a szellemben készül, és az együttműködés egyik alapja lehet.” – hangzik a közlemény.

A jobboldal új arculatának kiépítéséhez partnerek keresünk, és szeretnénk együttműködni mindazokkal, akik részt akarnak venni a politikai jobboldal megerősítésében.

Palesztin ölte meg Arafatot?

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke politikai riválisát, Mohammed Dahlan volt palesztin belügyminisztert vádolta azzal, köze lehetett Jasszer Arafat volt palesztin vezető meggyilkolásához. Abbász kijelentése azért meglepő, mert palesztin illetékesek eddig Izraelt okolták Arafat halála miatt. Igaz, az sem bizonyított, hogy az egykori palesztin vezetőt megölték volna. Bár svájci tudósok Arafat holttestének exhumálása és annak vizsgálata után azt állították, polóniummal mérgezhették meg Arafatot, orosz és francia szakemberek azonban cáfolták az állítást. 

Abbász azt állította, hogy a jelenleg az Arab Emírségekben száműzetésben élő Dahlan hat palesztin illetékes haláláért is felelős. Egyben jelentős összegek eltulajdonításával is vádolta a volt belügyminisztert. Szerinte Dahlan együttműködött Izraellel és az Egyesült Államokkal, hogy aláássa a palesztinok tárgyalási pozícióit a 2000-es Camp David-i közel-keleti csúcstalálkozón, amely szinte az utolsó pillanatban fulladt kudarcba.

Abbász azt állította, Dahlannak tudomása volt a Hamász katonai vezetője, Szalah Sehadeh ellen készülő merényletről is. Sehadehet 2002-ben ölték meg a Gázai övezetben. Arafat 2004-ben halt meg egy párizsi kórházban.

Abbász kijelentései arra utalnak, hogy a palesztinok megosztottsága egyre nő.

Lennél egy náci szomszédja?

Publikálás dátuma
2014.03.19. 10:27
Fotó: Facebook
Választóinak azt mondta, hogy az azonos neműek házasságát Isten tévedésnek tekinti. Egy vallási ünnepen fekete álarcot öltött, amit az afro-amerikaiak sértésnek minősítettek. Dov Hikind, New York állam közgyűlésének tagja többször foglalt vitatott álláspontot faji, szexuális vagy vallási kérdésekben. Most újra ezt teszi, amikor legújabb missziójának tekinti Amerika megszabadítását a náci háborús bűnösöktől.

Hikind vissza akarja őket küldeni Németországba ‚“mert sohasem túl késő igazságot szolgáltatni a holokauszt áldozatainak és mivel a holokausztot a németek finanszírozták egyenruhákkal, gázkamrákkal, így most is felelősséggel tartoznak a túlélő bűnösökért.”.

Hikind a honlapján kemény és határozott hangon magyarázta kampányát, amelyet a napilapokban és az autóbuszmegállókban kiragasztott plakátokkal indított el. A plakátok náci katonákat ábrázolnak nőkre és gyerekekre szegezett fegyverekkel. Rajta a felirat: ”Szeretnél-e egy náci szomszédja lenni?”

Az Amerikában élő náci bűnösök ügye különösen kényelmetlen kérdés: ”A felháborodáshoz, amelyet minden ember érez azzal szemben, aki ilyen barbár tetteket követett el, hozzájön annak a nemzetnek a jogos megvetése is, amely több mint 400 ezer embert áldozott fel a harmadik birodalom és szövetségesei legyőzésére” – vélekedik Hikind.

Ma az Egyesült Államokban kb. 4-500 egykor magas rangú náci él. Nem véletlen, hogy a témával az irodalom és a film is foglalkozik: Stephen King regénye novellája, az Apt Pupil, vagy  Paolo Sorrentino első amerikai filmje, az Ez az a hely, de eszünkbe juthatnak a téma klasszikusai, Orson Welles filmje, az Óra körbejár, vagy John Schesinger Maraton életre-halála című alkotása.

Hikind a Demokrata Párt színeiben a brooklyni Borough Park negyedet képviseli, ahol a világ egyik legnagyobb, Izrael államon kívüli ortodox zsidó közössége él. A kampány gondolatát egy volt náci esete indította el benne, aki háborítatlanul él New Yorkban.” Ez elfogadhatatlan. Biztos vagyok abban, hogy minden becsületes ember, függetlenül nemzeti hovatartozásától, ezt elfogadhatatlannak tartaná, ha tudna róla. Az a célom, hogy mindenki figyelmét felhívjam erre a botrányos helyzetre. A jóérzésű emberek nem akarnak nácit szomszédjuknak.”

A képviselő  elindított egy aláírásgyűjtést és petíciót szándékozik átadni az amerikai igazságügyi minisztériumnak az USA-ban illegálisan élő valamennyi náci háborús bűnös azonnali kitoloncolása érdekében.