Palesztin ölte meg Arafatot?

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke politikai riválisát, Mohammed Dahlan volt palesztin belügyminisztert vádolta azzal, köze lehetett Jasszer Arafat volt palesztin vezető meggyilkolásához. Abbász kijelentése azért meglepő, mert palesztin illetékesek eddig Izraelt okolták Arafat halála miatt. Igaz, az sem bizonyított, hogy az egykori palesztin vezetőt megölték volna. Bár svájci tudósok Arafat holttestének exhumálása és annak vizsgálata után azt állították, polóniummal mérgezhették meg Arafatot, orosz és francia szakemberek azonban cáfolták az állítást. 

Abbász azt állította, hogy a jelenleg az Arab Emírségekben száműzetésben élő Dahlan hat palesztin illetékes haláláért is felelős. Egyben jelentős összegek eltulajdonításával is vádolta a volt belügyminisztert. Szerinte Dahlan együttműködött Izraellel és az Egyesült Államokkal, hogy aláássa a palesztinok tárgyalási pozícióit a 2000-es Camp David-i közel-keleti csúcstalálkozón, amely szinte az utolsó pillanatban fulladt kudarcba.

Abbász azt állította, Dahlannak tudomása volt a Hamász katonai vezetője, Szalah Sehadeh ellen készülő merényletről is. Sehadehet 2002-ben ölték meg a Gázai övezetben. Arafat 2004-ben halt meg egy párizsi kórházban.

Abbász kijelentései arra utalnak, hogy a palesztinok megosztottsága egyre nő.

Szerző

Lennél egy náci szomszédja?

Publikálás dátuma
2014.03.19. 10:27
Fotó: Facebook
Választóinak azt mondta, hogy az azonos neműek házasságát Isten tévedésnek tekinti. Egy vallási ünnepen fekete álarcot öltött, amit az afro-amerikaiak sértésnek minősítettek. Dov Hikind, New York állam közgyűlésének tagja többször foglalt vitatott álláspontot faji, szexuális vagy vallási kérdésekben. Most újra ezt teszi, amikor legújabb missziójának tekinti Amerika megszabadítását a náci háborús bűnösöktől.

Hikind vissza akarja őket küldeni Németországba ‚“mert sohasem túl késő igazságot szolgáltatni a holokauszt áldozatainak és mivel a holokausztot a németek finanszírozták egyenruhákkal, gázkamrákkal, így most is felelősséggel tartoznak a túlélő bűnösökért.”.

Hikind a honlapján kemény és határozott hangon magyarázta kampányát, amelyet a napilapokban és az autóbuszmegállókban kiragasztott plakátokkal indított el. A plakátok náci katonákat ábrázolnak nőkre és gyerekekre szegezett fegyverekkel. Rajta a felirat: ”Szeretnél-e egy náci szomszédja lenni?”

Az Amerikában élő náci bűnösök ügye különösen kényelmetlen kérdés: ”A felháborodáshoz, amelyet minden ember érez azzal szemben, aki ilyen barbár tetteket követett el, hozzájön annak a nemzetnek a jogos megvetése is, amely több mint 400 ezer embert áldozott fel a harmadik birodalom és szövetségesei legyőzésére” – vélekedik Hikind.

Ma az Egyesült Államokban kb. 4-500 egykor magas rangú náci él. Nem véletlen, hogy a témával az irodalom és a film is foglalkozik: Stephen King regénye novellája, az Apt Pupil, vagy  Paolo Sorrentino első amerikai filmje, az Ez az a hely, de eszünkbe juthatnak a téma klasszikusai, Orson Welles filmje, az Óra körbejár, vagy John Schesinger Maraton életre-halála című alkotása.

Hikind a Demokrata Párt színeiben a brooklyni Borough Park negyedet képviseli, ahol a világ egyik legnagyobb, Izrael államon kívüli ortodox zsidó közössége él. A kampány gondolatát egy volt náci esete indította el benne, aki háborítatlanul él New Yorkban.” Ez elfogadhatatlan. Biztos vagyok abban, hogy minden becsületes ember, függetlenül nemzeti hovatartozásától, ezt elfogadhatatlannak tartaná, ha tudna róla. Az a célom, hogy mindenki figyelmét felhívjam erre a botrányos helyzetre. A jóérzésű emberek nem akarnak nácit szomszédjuknak.”

A képviselő  elindított egy aláírásgyűjtést és petíciót szándékozik átadni az amerikai igazságügyi minisztériumnak az USA-ban illegálisan élő valamennyi náci háborús bűnös azonnali kitoloncolása érdekében.

Szerző

Három tévévitát tartanak

Teljesen újfajta választási kampány kezd kibontakozni a május végén esedékes európai parlamenti választás előtt. Első ízben fordul ugyanis elő, hogy az európai szocialisták és a néppártiak listavezetői televíziós vitában mérettessék meg magukat. A konzervatív Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, valamint a szociáldemokrata Martin Schulz, az Európai Parlament jelenlegi elnöke májusban három alkalommal is farkasszemet néz egymással. 

Az Európai Néppárt arra számít, hogy Juncker legyőzi Schulzot, mert a párt szerint jobb retorikai készséggel rendelkezik. Schulz azonban ügyesen használja ki a médiumokat, sok interjút ad, ami nagyon nincs ínyére az európai konzervatívoknak – írja a Die Welt.

A két politikus első ízben május 8-án találkozik egymással, fő műsoridőben. Négy nappal később vitáznak egymással újra, utolsó megmérettetésüket pedig május 21-én tartják. A német lap megjegyzi, nem is lesz olyan egyszerű vitázniuk egymással, mert több Európát érintő kérdésben hasonló az álláspontjuk. Mindketten egyetértenek abban, hogy erősíteni kell Brüsszel szerepét, és síkra szállnak az eurokötvények bevezetése mellett is. Vitájukat várhatóan nagy médiaérdeklődés kíséri.

Szerző