Már ezt is lehet - Közúti ellenőrzéskor hajtják be az adótartozást

 Az új törvényi lehetőséggel élve, közúti ellenőrzés során, két esetben is behajtották a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az adótartozást a Dél-Alföldön, az egyik esetben egy vontatót foglaltak le a pénzügyőrök, a másik esetben helyben kiegyenlítette tartozását az érintett személy – tájékoztatta a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság sajtóreferense.

Némedi-Varga Éva elmondta: a törvény január elsejétől lehetőséget ad a pénzügyőröknek arra, hogy akár közúti ellenőrzéskor is, az adótartozását ki nem egyenlítő adósoktól ingóságokat foglaljanak le.

A sajtóreferens az esetekről elmondta: a pénzügyőrök közúti ellenőrzés során az országba belépő áruszállítók és az áru címzettjeinek adó- és vámhátralékát vizsgálták. Ennek során, Nagylak térségében megállítottak egy magyar tehergépjárművet. Az adóigazgatóság munkatársainak segítségével a vizsgálat megállapította, hogy a gépjárművet üzemeltető Csongrád megyei vállalkozásnak közel félmillió forintos adótartozása van. A törvény adta lehetőséggel élve a pénzügyőrök - az adótartozás beszedésének biztosítása érdekében - a Volvo vontatót lefoglalták.

Szintén a törvény adta új lehetőséget használták ki a pénzügyőrök, mikor Gyula térségében ellenőriztek egy román rendszámú tehergépjárművet. A vizsgált okmányok alapján a jármű több mint 20 tonna tűzifát szállított egy magyar magánszemély részére. A pénzügyőrök ellenőrizték a címzettet, akiről kiderült, hogy végrehajtható adótartozása van. A magyar címzett, értesülve a pénzügyőrök eljárásáról, az adótartozást a helyszínen, nyugta ellenében megfizette.

Szerző

Szerdára virradóra is megdőlt a melegrekord a fővárosban

Szerdára virradó éjjel is megdőlt a napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták: mostanáig március 19-én 1951-ben Budapest belterületen volt a legmelegebb. Akkor 10,6 Celsius-fokot mértek.
Most azonban Budapest belterületen 12,2 fokig, hűlt csak le a levegő, így ez utóbbi számít új napi rekordnak.
Az előrejelzés szerint szerdán több órás napsütés várható, a kora délutáni órákig szórványosan alakulhat ki eső, zápor, északkeleten zivatar sem kizárt. Estig erős, többfelé viharos lesz a szél, de estétől jelentősen mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet délután 14 és 19, késő este 8 és 13 fok között valószínű.
Legutóbb hétfőre virradóra dőlt meg a legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord. Akkor több helyen a leghidegebb órákban sem csökkent 12 Celsius-fok alá a hőmérséklet.

Szerző

Orosz tüzérségi hadgyakorlat a Krím-felsziget határán

Nagyszabású orosz tüzérségi hadgyakorlat kezdődik napokon belül nyolc orosz körzetben, köztünk a Krím-félsziget határán lévő Novorossziszk mellett – közölte az Interfax hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a manőverek legalább 45 napig, de akár két hónapig is eltarthatnak. A hadgyakorlaton 5000 katona és több mint ezer harcjármű vesz részt.

Szerző