Megtiltaná a kormányzati propagandát az LMP

Az LMP hétpontos korrupcióellenes programot valósítana meg kormányon – mondta a párt társelnöke sajtótájékoztatóján. Schiffer András közölte: többek között automatikus és rendszeres vagyonosodási vizsgálatot vezetnének be a politikusok és az állami, önkormányzati cégek vezetői esetében.

 Schiffer András szerint a vagyonnyilatkozat-tételi rendszer könnyen kijátszható, ezért mindenkit rendszeresen átvilágítana, aki közhatalom birtokosa, vagy állami, önkormányzati cég vezetője. Az LMP listavezetője elmondta: megtiltaná a kormányzati propagandát. Hozzátűzte: csak olyan kommunikációs tevékenységet lenne szabad folytatnia a kabinetnek, amely az állampolgárok jogainak gyakorlásához vagy kötelezettségük teljesítéséhez elengedhetetlen. 

Emellett a kampányidőszakban politikai hirdetéseket közzétevő civil szervezeteket is arra kötelezné, hogy számoljanak el költéseikkel és tegyék közzé, mely párt érdekében kampányoltak. Schiffer András egyben felszólította a Civil Összefogás Fórumot, haladéktalanul számoljon el azzal, "mennyi pénzből kampányol a Fidesz-KDNP mellett".   Az LMP azt is vállalja, hogy "kiűzi az offshore lovagokat az országból" – mondta. Úgy módosítanák a polgári törvénykönyvet, hogy csak az átlátható tulajdonosi háttérrel rendelkező cégek vehessenek részt az üzleti életben. „Szeretnénk azt is kimondani, hogy offshore cégek semmilyen állami, önkormányzati pályázaton nem vehetnek részt” – hangsúlyozta. 

A koncessziós és közbeszerzési pályázatokat teljes egészében átláthatóvá teszik – fogalmazott meg egy újabb vállalást a politikus, hozzátéve: munkajogi védelmet adnának a korrupciógyanús ügyek bejelentőinek és nyilvánossá tennék az egykori állambiztonsági aktákat. Kijelentette: a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai, és hangot adott azon meggyőződésének, hogy azért alakulhattak ki a korrupt viszonyok az országban, mert nem tudható, hogy a túlélő állambiztonság hogyan hálózta be az új politikai, gazdasági vagy éppen médiarendszert. 

A politikus közölte azt is: haladéktalanul kivizsgálná a Horváth András egykori adóhivatali munkatárs által felvetett, ezermilliárdos adócsalások ügyét.   Schiffer András fontosnak ítélte az elszámoltatás ügyét is, amely szerinte huszonöt éve nem valósult meg, és közölte azt is: ezzel kapcsolatos ígéretét a Fidesz sem tartotta be. A többi pártot is olyan intézményes megoldások kidolgozására buzdította, amelyek lehetetlenné teszik vagy jelentősen csökkentik annak esélyét, hogy "a politikusok az oligarchák kijáróemberei legyenek" – fogalmazott.

Szerző

Sok napsütés, kevés felhő, igazi tavasz

Publikálás dátuma
2014.03.20. 13:52
Fotó: Sean Gallup, Getty Images.
Sok lesz a napsütés, kellemes tavaszi idő várható, eső nem lesz. Délután 17 és 22°C közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. A délnyugati, nyugati szél több helyen megélénkülhet, helyenként északkeleten megerősödhet, de viharos széltől már sehol sem kell tartani.

Pénteken is tavaszias időre számíthatunk, szinte az egész országban zavartalan lesz a napsütés. Nyugaton, északnyugaton erős lehet a délies szél. 18-22°C közé melegszik a levegő délutánra.

Szombaton már változóan felhős időre van kilátás, de eső nem várható. Szeles napnak nézünk elébe, a nyugati tájakon egy-egy viharos lökés is előfordulhat. 18-22°C közötti hőmérsékletekre számíthatunk.

Vasárnap a Dunántúlon és északon lesz több felhő az égen, ezeken a tájakon kisebb eső, egy-egy zápor is kialakulhat, valamint itt pár fokkal visszaeshetnek a maximumok. Hétfőn egy hidegfront hozhat, esőt, záporokat és többfelé hűvösebb időt.

Szerző

Liberálisok: Vona hagyja ki a gyerekeket a kampányából!

Vona Gábor hagyja békén a gyerekeket, és az óvodákat ne használja kampánycélokra! Egyetlen gyermekintézményben sincs helye oktatási idő alatt a Jobbik kampányának és semmilyen politikai rendezvénynek - írják közleményükben a Liberálisok.

A Liberálisok megdöbbenve látták Vona Gábor facebook oldalán azokat a fotókat, melyek egy óvodai kampányrendezvényen készültek Gyöngyösön. A Jobbik vezetője büszkén számol be arról, hogy óvodások között járt, és ezeket a pillanatokat fotókon is megörökítette, majd közzétette.

A Liberálisok megdöbbentek a látogatásról készült beszámoló láttán, hiszen sem Vona Gábornak, sem a Jobbiknak, és semmilyen kampányrendezvénynek nincs helye az óvodákban a gyerekek között. Súlyosan vét a kampányetika ellen az, aki ezt az íratlan szabályt megszegi és az is, aki partnerként ezt hagyja, illetve támogatja. Vajon Gyöngyösön tudták-e a szülők, hogy gyermekeik milyen rendezvényen vesznek részt, hozzájárultak-e gyermekeik kampánycélú fotózásához és a fotók közzétételéhez? Hogyan engedélyezhette mindezt az óvoda fenntartója, az intézmény igazgatója, a város polgármestere?

A mostani választási kampányban sok minden történt már, de amit Vona Gábor művelt, s ami a gyöngyösi óvodában történt, annál a Liberálisok szerint aligha van lejjebb - olvasható a párt közleményében.

Szerző