Előfizetés

Christian Bale lehet Steve Jobs a vásznon

Publikálás dátuma
2014.03.21. 20:19
Christian Bale a 64. Berlinálén, az Amerikai Botrány sajtótájékoztatóján. Fotó: Ian Gavan / Getty Images
Az Oscar-díjas Christian Bale alakíthatja Steve Jobs Apple-alapítót David Fincher készülő filmjében, amelynek forgatókönyvét Aaron Sorkin írta.

A The Wrap filmes portál értesülése szerint Fincher a napokban találkozott Amy Pascallal, a Sony filmvállalat társelnökével, és jelezte neki, hogy csak akkor vállalja a rendezést, ha Bale játszhatja el a számítógépgurut. Hollywoodi források szerint Fincher és Pascal között feszült volt a viszony A tetovált lány című film forgatása során, de Pascal hisz Fincher rendezői képességeiben. Ráadásul a stúdiófőnök az Amerikai botrány kedvező fogadtatása miatt kedveli Bale-t. A Batman-színész javára hajtja a vizet, hogy hasonlít Jobsra, ezért már a kezdetektől a szerepre esélyesek között emlegették a nevét.

Sorkin a forgatókönyvet Walter Isaacson Steve Jobs-életrajzára alapozta, amelyet a szerző több mint 40, Jobsszal, valamint barátaival, családjával és kollégáival készített interjú alapján írt meg. A produkció forgatása még az év vége előtt megkezdődhet, bár a 2015 elejei kezdés valószínűbb, mert addig Bale és Fincher is nagyon be lesz fogva hamarosan moziba kerülő új filmjeik, az Exodus, illetve a Gone Girl promóciójával. Az Ashton Kutcher főszereplésével bemutatott Jobs című Open Road-produkció mindössze 35 millió dollárt keresett a jegypénztáraknál, a Sony ugyanakkor bízik a Jobs iránti lankadatlan érdeklődésben és az A-kategóriás tehetségben.

Gyurcsány: "Orbán átkozni fogja a pillanatot"

Téved a miniszterelnök, amikor azt hiszi, "lesz neki még egyszer kétharmada, egyszerű többsége sem lesz" - jelentette ki Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken Zalaszentgróton.

Gyurcsány Ferenc a baloldali összefogás választókerületi jelöltjével közös lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatóján azt mondta: kiélezett küzdelem lesz a választásokig hátralévő két hétben. Hozzátette: Orbán Viktor "átkozni fogja a pillanatot, amikor nem arra használta fel a kétharmadot, hogy konszolidálja az országot", nyugalmat teremtsen, hogy "középről politizáljon, ne pedig jobbszélről". 

A miniszterelnök "megmaradt radikális politikusnak", ahelyett, hogy mérsékelt európai lett volna, ami "az országért kár, mert sokkal nehezebb négy évünk lett, mint lehetett volna" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Nem öngyilkosság volt Welsz Tamás halála

Publikálás dátuma
2014.03.21. 19:41
Fotó: charitymarch.com
Nem találtak külsérelmi nyomot a csütörtökön meghalt Welsz Tamáson az igazságügyi orvos szakértők jelenlétében elvégzett boncolása során; a férfi együttműködött a rendőrökkel, és nem alkalmaztak semmilyen kényszerítő eszközt, így bilincset sem vele szemben - hangzott el az ORFK péntek esti budapesti sajtótájékoztatóján.

Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője elmondta: Welsz Tamás maga jelentkezett a rendőrségnél annak érdekében, hogy önként átadjon "birtokában lévő dolgokat". Erről azonban a rendőrség nem ad részletesebb tájékoztatást - fűzte hozzá.

A szóvivő hangsúlyozta: a rendőri eljárás során a férfi végig együttműködő magatartást tanúsított, az eljárásban részt vevő rendőrök pedig nem észlelték, hogy a később elhunyt férfi bármilyen idegen anyagot, élelmiszert, gyógyszert vett volna magához. Kovács Viktória azt mondta: a sajtótájékoztatóval "a városi legendákat szeretnék eloszlatni". 

A vizsgálat eddigi eredményeit ismertetve közölte: a rendkívüli haláleset körülményeinek parancsnoki kivizsgálása során már megállapították, hogy az eljárásban részt vevő rendőrök a férfival korábban egyeztetett időpontban, csütörtökön 12 óra 5 perckor érkeztek "a budapesti tartózkodási helyére".

A budapesti címről a férfi érdi lakóhelyére mentek, itt folytatták az eljárást és innen 14 óra 55 perckor indultak vissza Budapestre. A szolgálati gépjárművel Budapest felé haladva 15 óra 3 perc körül tűnt fel a rendőrök számára, hogy a férfi beszéde akadozik, majd szemei felakadnak, elveszti eszméletét. A férfit a rendőrök az általuk ismert legközelebbi egészségügyi intézménybe szállították, ahová 15 óra 17 perckor érkeztek. Az egészségügyi intézményben azonnal megkezdték a férfi ellátását, újraélesztését, ez azonban nem járt sikerrel, 15 óra 55 perckor a férfi meghalt. 

A szóvivő hangsúlyozta: azokkal az ismeretlen eredetű, Welsz Tamásnak tulajdonított, egészségi állapotára, esetleges szándékaira vonatkozó, az interneten megjelent mondatokkal kapcsolatban a rendőrség leszögezi, azok az eljárás egésze alatt nem hangoztak el. Elmondta ugyanakkor azt is, hogy "végleges szakértői véleményt valamennyi vizsgálat elvégzése után adnak a rendkívüli haláleset körülményeit vizsgáló hatóságnak".

A Simon-üggyel összefüggésbe hozott vállalkozó csütörtökön halt meg. Az ügyben betöltött szerepéről hivatalosan keveset tudni. Sajtóhírek szerint egy házkutatás során Welsz Tamás lakásából került elő Simon Gábornak, az MSZP volt elnökhelyettesének Gabriel Derdak névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevele is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak. 

Sajtóhírek szerint a férfi lakásában olyan papírokat is találtak a nyomozók, amelyeket Simon 240 milliós osztrák számlája "fedősztorijának" alátámasztásához készítettek. A házkutatáson a nyomozók tucatnyi afrikai útlevélre bukkantak, ezek között volt kitöltött, de úgynevezett biankó okmány is.