Fidesz;Szabolcs-Szatmár-Bereg megye;Helmeczy László;jogosulatlan gazdasági előny megszerzése;Simon Miklós;

2014-03-24 06:02:00

Van Simon, akit védenek

Miközben a Fidesz Simon Gábor ügye miatt naponta a szocialisták felelősségét firtatja, a kormánypárti Simon Miklóst védik, sőt mindent megtesznek annak érdekében, hogy győzzön a választáson és a mentelmi jog mögé bújva továbbra se állíthassák bíróság elé - fogalmazott lapunknak Helmeczy László, a kormányváltó erő képviselőjelöltje. A fideszes Simont már 2008-ban kikérte a parlamenttől az ügyészség, de mert pártja nemmel szavazott, megmaradt a mentelmi joga. Nyírbogát kormánypárti polgármestere április 6-án a Fidesz színeiben ismét rajthoz áll.

Szabolcs megye 6-os számú választókerületében Orbán Viktor mellett Kövér László, Balog Zoltán, Rétvári Bence és több más vezető fideszes is megfordult az elmúlt hetekben, hogy a kormánypárti Simon Miklós mellé állítsa a választókat. Az ellenzéki Helmeczy László szerint azért, mert a Fidesz fél, hogy ha Simon nem győz a választáson és megszűnik a mentelmi joga, akkor felelnie kell abban az ügyben, amely miatt még 2008-ban kikérte a mentelmi jogát az akkori legfőbb ügyész. Ha pedig az igazságszolgáltatás tehetné a dolgát, a Fidesz elveszíthetné "hamvasságát", vagyis, hogy makulátlannak állíthassa be magát - tette hozzá Helmeczy, aki ebben a körzetben a kormányváltó erő képviselőjeként küzd a parlamentbe jutásért.

A Központi Nyomozó Főügyészség évekkel ezelőtt jogosulatlan gazdasági előny megszerzése vádjával indított nyomozást Simon és társai ellen. A szocialista Harangozó Tamás még 2011-ben a parlamentben arról kérdezte a Legfőbb Ügyészt, kéri-e újra a szabolcsi fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztását, miután sajtóértesülések szerint az egyik közeli település polgármesterét az ő ügyéhez "kísértetiesen hasonló tényállás alapján, jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte" a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság.

Polt Péter akkor elmondta, hogy bár Simon Miklóst 2008-ban valóban kikérték, ám ezt a Ház elutasította, így a büntetőeljárást meg kellett szüntetni.

Simon már 2002-ben is vitatható körülmények között nyert az országgyűlési választáson, egyes források szerint ugyanis a képviselői poszt elnyerése érdekében a szavazók befolyásolásától sem riadt vissza.

A lapunk birtokában lévő dokumentumok szerint a képviselő és felesége, Simonné Rizsák Ildikó - aki a háromezer lelkes Nyírbogát egyetlen háziorvosa - büntetőügybe is keveredett azért, mert Simon kampányát a két választási forduló között a helyi választóknak juttatott ételcsomagok, a második fordulóban pedig szervezettnek tűnő szavazószállítás "segítették". Noha az ügy később különös fordulatot vett, így a Simon házaspárt nem érte retorzió, a választás rendje elleni bűntettet a bíróság is megállapította.

Nemcsak korábbi kampánymódszerei, de a tavaly novemberi események is megkérdőjelezhetik, hogy megfelelő embert választott-e Orbán Viktor a nyírbátori körzet fideszes jelöltjének. Sajtóhírek szerint ugyanis novemberben neonáci portál cikkével akarta lejáratni a baloldali választási szövetség képviselőjelöltjét. Helmeczy ma is azt állítja, hogy a Fidesz helyi politikusa állt az akció hátterében, amit azonban Simon Miklós többször tagadott.

A szórólapon gyalázott ellenzéki politikus mindenesetre november 21-én feljelentést tett Simon ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó, aljas indokból és célból elkövetett rágalmazás miatt, de Helmeczy szerint azóta sem történt semmi az ügyben.

A napokban Kövér László Balkányban Simon ellenfeleire utalva azt mondta: "Miklós politikai teljesítményét többféleképpen is lehet mérni, de hogy a Jóisten mindig ilyen hétpróbás gazemberekkel hozza össze, mint akikkel összehozta, az azért azt mutatja, hogy sokra tartja az ő képességeit".

A kormányváltó erő képviselőjelöltje szégyenteljesnek, sértőnek nevezte a kijelentést. Annál is inkább, mert korábban a Fidesz megyei elnöke volt. Az ellenzéki jelölt arra figyelmeztetett, hogy miközben a Fidesz Simon Gábor ügye miatt naponta a szocialisták felelősségét firtatja, a kormánypárti Simon Miklóst védik, sőt mindent megtesznek annak érdekében, hogy győzzön a választáson és a mentelmi jog mögé bújva továbbra se állíthassák bíróság elé.