Előfizetés

Végre! Jobb áron kelhetnek el az ingatlanok

Publikálás dátuma
2014.03.24. 17:15
Képünk illusztráció. Fotó: Oli Scarff/Getty Images
Az idén már emelkedő árakra számítanak a fejlesztők és a szakértők az európai ingatlanpiacokon, az optimizmus a válság előtti szintekre nőtt - derül ki a világ legnagyobb ingatlanfórumán, a Cannes-i MIPIM ingatlan szakvásáron készült felmérésből. A CBRE ingatlan tanácsadó közölte, hogy a fórumon megkérdezett 300 szakértő 85 százaléka vélte úgy, hogy idén drágulnak az európai ingatlanok, egy évvel ezelőtt még csak a megkérdezettek 77 százaléka számolt az árak emelkedésével. 

A piaci hangulat sokat javult: arra a kérdésre, hogy hogyan ítélik meg a kilátásokat a 2007-es évhez képest, az ingatlanszakértők 53 százaléka válaszolta azt, hogy hasonlóan, vagy pozitívabban. Az is kiderült a felmérésből, hogy a Magyarországra visszatérő befektetőket főleg az irodák és kiskereskedelmi ingatlanok érdeklik. Jonathan Hull, a CBRE európai tőkepiacokért felelős vezetője a közlemény szerint azt mondta, hogy az optimizmus kézzelfogható volt az idei MIPIM-en; kevésbé az óvatosság, mint inkább a bizalom dominált. 2013 első felében a befektetők a központi piacokra és a legjobb ingatlanokra koncentráltak, 2014-ben már a növekedést tartják szem előtt.

"Távolodunk a válságtól és a befektetőknek már sokkal jobb a véleménye az eurózónáról, mint korábban, amikor jelentős szakadék volt Európa északi és déli része között. Ma már a fellendülés és a növekedés jelei látszanak" - tette hozzá. A kutatásban részt vevő szakembereket arról is kérdezte a CBRE, hogy melyik ingatlantípust részesítik előnyben vásárláskor 2014-ben. Legtöbben az irodákat (40százalék) jelölték meg, de sokan a kiskereskedelmi (32 százalék) és az ipari ingatlanokat (28 százalék) preferálják.

Míg az egyértelmű, hogy jelentős a kereslet a központi piacok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország) ingatlanjai iránt - ezeket az országokat a válaszadók 40 százaléka jelölte az első helyen, de sokakat a fellendülő (34 százalék) és felzárkózó (26 százalék) piacok érdeklik, ami szintén a befektetői bizalom emelkedését és a kockázatvállalás erősödését vetíti előre 2014-ben - jegyzi meg a CBRE. A jelentés szerint jelentős elmozdulás tapasztalható a földrajzi preferenciák között is: ma a befektetők 19 százaléka voksol Spanyolországra - a tavalyi arány csak 6 százalék volt és ma Madrid a második legkedveltebb európai város London után, illetve Barcelona szintén szerepel a legjobb 10 befektetési célpont között. A "fellendülő piacok" befektetési lehetőségeire is jelentős az érdeklődés, amit Amszterdam és Dublin szintén az első 10 piac közötti helyezése is bizonyít. 

"A befektetői bizalom javulásával a felzárkózó piacok, így Magyarország iránti érdeklődés is nő. A befektetők újra megvizsgálják a helyi üzleti lehetőségeket és készek befektetni a magyar ingatlanpiacon. A bizalom alakulásával párhuzamosan a budapesti iroda- és kiskereskedelmi piac lesz a Magyarországra visszatérő befektetők célkeresztjében." - mondta Tim O'Sullivan, a CBRE budapesti ingatlanbefektetési vezetője a közlemény szerint.

Befejezi a kamatcsökkentést az MNB?

Publikálás dátuma
2014.03.24. 16:45
A Goldman Sachs bankcsoport londoni épülete. Fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden valószínűleg még végrehajt egy mérsékelt, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést, de jelentős az esélye annak, hogy ezzel befejezi az enyhítési ciklust, és ezt be is jelenti, vagy legalábbis erőteljes utalást tesz erre - jósolták a keddi kamatdöntő ülés előtt londoni pénzügyi elemzők.

A kamatcsökkentési folyamat keddi befejeződése mindazonáltal nem teljesen konszenzusos - bár többségi - előrejelzés a City elemzői közösségében. Az ettől eltérő várakozások között van olyan is, amelyik 2,25 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot valószínűsít. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői prognózisukban közölték: alapeseti várakozásuk az, hogy az MNB - elsősorban a gyorsuló gazdasági növekedés ellenére is mérsékelt inflációs kockázatokra hivatkozva - kedden 0,10 százalékponttal 2,60 százalékra csökkenti alapkamatát, de ehhez az eddigieknél sokkal óvatosabb hangvételű közleményt fűz.

A GS elemzői szerint jó esély van arra, hogy a monetáris testület be is jelenti az enyhítési ciklus végét, azzal az indokkal, hogy a 2,60 százalékos új alapkamat a célszint felé várhatóan lassan ismét elinduló inflációs rátának és a növekedésösztönzés célkitűzésének egyaránt megfelel. Makroszempontból - főleg az alacsony infláció miatt - az MNB folytathatná a kamatcsökkentést. A magyar jegybank azonban egyelőre nem engedheti meg magának, hogy tisztán inflációkövető pénzügypolitikát folytasson, a magyar gazdaság ugyanis változatlanul függ a külső finanszírozástól.Ezért az MNB-nek oda kell figyelnie a reálkamat-differenciálra, és arra is, hogy kamatpolitikai iránymutatása, valamint monetáris politikájának alapállása mennyire tér el a piaci várakozásoktól - hangsúlyozták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az általuk keddre várt 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést még egy hasonló mértékű enyhítés követi, és így az MNB monetáris enyhítési ciklusa 2,50 százalékon fejeződik be. A ház szakértői szerint ugyanakkor van esély arra, hogy a keddi lesz az utolsó MNB-kamatcsökkentés. A kedvező inflációs környezet alapján folytatható lenne az enyhítés, de a megnövekedett piaci volatilitás és az ukrajnai válság az eddigieknél szigorúbb alapállásra késztetheti az MNB monetáris tanácsát - vélekedtek a JP Morgan elemzői.

A ház várakozása szerint az MNB az új inflációs jelentésben lefelé módosítja 2014-re szóló előrejelzését; a JP Morgan 0,8 százalékos idei átlagos inflációt vár Magyarországon. A cég szerint azonban a 2015-re valószínűsíthető infláció már közelebb lesz a 3 százalékos célhoz; a ház jövőre 2,9 százalékos átlagos inflációs rátát valószínűsít. A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai közölték: eredeti várakozásuk az volt, hogy az MNB már a múlt havi kamatcsökkentéssel - vagyis a jelenlegi 2,70 százalékos alapkamaton - befejezi az enyhítési ciklust, ám az akkori kamatdöntést követő monetáris tanácsi közlemény nyitva hagyta a további csökkentések lehetőségét.

Az infláció jóval elmarad a céltól, és valószínű az is, hogy a monetáris testület a választások előtt még egy növekedésserkentő lépést kíván tenni. Mindezek alapján a Capital Economics elemzői keddre várnak egy 0,10 százalékos MNB-kamatcsökkentést, de véleményük szerint jó esély van arra, hogy ez már valóban az enyhítési ciklus végét jelenti. A kamatcsökkentési sorozat folytatódását váró házak közé tartozik ugyanakkor az HSBC. A mérlegfőösszeg szerint legnagyobb londoni székhelyű befektetési bankcsoport elemzői hétfői előrejelzésükben kifejtették, hogy saját becsléseik alapján a magyarországi infláció 1 százalék alatt marad az idei év jelentős részében, és 2015-ben is a célszint alatti, 2,6 százalékos átlagos infláció várható.

Ez jelentősen lefelé módosított előrejelzés: a ház decemberben még 3 százalékos átlagos inflációt várt 2015-re. Az HSBC az idei decemberi tizenkét havi inflációra szóló prognózisát is lefelé korrigálta, az eddigi 3 százalékról 2 százalékra. A cég saját számításai szerint az újabb közműdíj-csökkentés 0,5 százalékpontot farag le a 2014 végére vérható éves összevetésű inflációból. Mindemellett a belső fogyasztás is - jóllehet most már növekszik - 2013 végén még mindig 13 százalékkal elmaradt a 2008-ban mért értéktől. Mindezek alapján a ház londoni elemzői 2,45 százalékig folytatódó MNB-kamatcsökkentést valószínűsítenek, és várakozásuk szerint a magyar jegybank erről a szintről kezdi meg a fokozatos monetáris szigorítást 2015 első negyedében, amikor az éves összevetésű inflációs ütem várhatóan jelentősen emelkedni kezd a jelenlegi alacsony szintekről. Az HSBC távlati előrejelzése 2015 második negyedévére 2,95 százalékos MNB-alapkamattal számol.

Ennél is meredekebben lefelé, majd felfelé ívelő kamatpályát jósolnak a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai. Prognózisuk szerint az MNB egészen 2,25 százalékpontig csökkenti alapkamatát a második negyedévben, de 2015 első negyedévére a cég már 3,50 százalékig visszaemelkedő MNB-kamatszintet vár. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői hétfői előrejelzésükben 2,50 százalékig folytatódó MNB-kamatcsökkentéseket jósoltak. Szerintük a monetáris tanács az igen alacsony infláció jellemezte környezetben "elszántan" folytatja az enyhítést. A forintra nehezedő nyomás ugyanakkor a ház szerint annak jele lehet, hogy az MNB monetáris politikája esetleg máris "túl laza".

Az MNB holnap befejezheti az enyhítést

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden valószínűleg még végrehajt egy mérsékelt, 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést, de jelentős az esélye annak, hogy ezzel befejezi az enyhítési ciklust, és ezt be is jelenti, vagy legalábbis erőteljes utalást tesz erre - jósolták a keddi kamatdöntő ülés előtt a londoni pénzügyi elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői előrejelzésükben közölték: alapeseti várakozásuk az, hogy az MNB - elsősorban a gyorsuló gazdasági növekedés ellenére is mérsékelt inflációs kockázatokra hivatkozva - kedden 0,10 százalékponttal 2,60 százalékra csökkenti alapkamatát, és ehhez az eddigieknél sokkal óvatosabb hangvételű közleményt fűz.

A GS elemzői szerint jó esély van arra, hogy a monetáris testület be is jelenti az enyhítési ciklus végét, azzal az indokkal, hogy az új alapkamat egyaránt megfelel a célszint felé várhatóan lassan ismét elinduló inflációs rátának és a növekedésösztönzés célkitűzésének.