Előfizetés

Fényképe alapján keresik Patrubány fenyegetőjét

Fényképe alapján, a lakosság segítségét kérve keresi a Magyarok Világszövetsége azt az ismeretlent, aki a közelmúltban halálosan megfenyegette Patrubány Miklóst, a szervezet elnökét. A Magyarok Világszövetsége korábbi közleménye szerint néhány napja egy - magát magyar személyi igazolvánnyal igazoló - férfi személyes meghallgatást kérve jutott be a szervezet székházában Patrubány Miklós elnökhöz, majd rövid beszélgetés után felszólította, hogy mondjon le elnöki tisztségéről, máskülönben meg fog halni.

A férfi ezt követően szóban, majd még ugyanaznap levélben is megismételte fenyegető jellegű, lemondató felszólítását. Levele végén a fenyegető egy videó internetes linkjét is közölte, amelyen a 180-185 centi magas, fehér bőrű, szemüveges férfi fényképe is látható volt, illetve kiderült a levélből az illető által használt e-mail-cím is. A szervezet közlése szerint a rendőrség még ennyi adat birtokában sem tudta megállapítani a fenyegető kilétét, a Magyarok Világszövetsége ezért a nyilvánossághoz fordult az illető azonosítása érdekében, közzétéve két, időközben róla beszerzett fényképet is.

Kérik, hogy ha bárki ezek alapján felismeri a férfit, vagy tud a hollétéről, jelentse azt a szervezet elérhetőségein.

Messi a "klasszikusok" legjobbja

Vasárnapi mesterhármasával Lionel Messi, az FC Barcelona labdarúgója lett az ősi rivális Real Madrid elleni párharcok történetének legeredményesebb játékosa.

A katalán klub honlapjának beszámolója szerint a négyszeres aranylabdás argentin támadó már 21 gólnál jár a madridiak ellen, ezzel megelőzte a legendás Alfredo Di Stefanót, aki korábban 18 alkalommal talált a Barca kapujába az El Clásicókon.

A még mindig csak 26 éves Messi a Santiago Bernabeu Stadionban 4-3-ra megnyert derbin nyújtott teljesítményével immáron 236 bajnoki találatnál tart pályafutása során, ezzel megelőzte a Primera División góllövőlistájának örökrangsorában a mexikói Hugo Sánchezt (234 gól), s így már csak Telmo Zarra (251) áll előtte.

Az egyenlőtlenségek megszüntetését ígéri a FIFA elnök-jelöltje

Az egyenlőtlenségek megszüntetését, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szervezeti átalakítását, imázsának javítását, valamint néhány praktikus szabályváltoztatást ígér Jérome Champagne abban az esetben, ha jövőre megválasztanák a FIFA elnökének.

A francia sportdiplomata, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója szerint az elmúlt húsz évben rengeteget változott a világ labdarúgása.

"Két évtizede még Bajnokok Ligáját nyerhetett a holland Ajax és a francia Marseille, vagy negyeddöntős lehetett a norvég Rosenborg. Ma mindez már elképzelhetetlen, mert a gazdag klubok egyre gazdagabbak, a szegények pedig egyre szegényebbek lesznek."

"A sztárcsapatok már nem nevelnek játékosokat, csak elviszik máshonnan a tehetségeket, mert van rá pénzük" - nyilatkozott az MTI-nek a fehérvárcsurgói "Sport, politika és történelem" elnevezésű nemzetközi konferencián Champagne, aki a legfőbb támogatónak Pelét is megnyerte az elnökválasztási küzdelemben.

Sepp Blatter FIFA-elnök egykori "jobbkeze" úgy látja, ezek a változások három fő okra vezethetők vissza: a Bosman-szabályra, a Bajnokok Ligája lebonyolításának, valamint a bevételek elosztásának a megváltoztatására. Ezek hatására az európai topklubok mára olyan erősekké váltak, hogy a Bayern München például 23 ponttal vezeti a Bundesligát, vagy Franciaországban a katari tulajdonú PSG, és az orosz tulajdonú Monaco annyira kiemelkedik a mezőnyből, hogy a többi 18 csapat legfeljebb a bronzéremért harcolhat.

"Kezelnünk kell ezeket az egyenlőtlenségeket. És ezt nemcsak én mondom, hanem például a Bundesliga vezérigazgatója is azt kérte az UEFA-tól, hogy ezeket a pénzeket másként osszák le. Többek között azért is jelöltetem magam, mert az elmúlt húsz évben azt tapasztaltam, hogy az az eredmény, ami a pályán születik, egyre inkább a pályán kívül dől el" - fogalmazott Champagne, aki szerint a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítási rendszere sem ideális.

"Mégiscsak furcsa, hogy ma egy magyar csapat júniusban bajnok lesz, augusztusban pedig már be is fejezi a nemzetközi kupaszereplését. Vagy említhetnem a Debrecen példáját is, amely pár éve egyszer feljutott a Bajnokok Ligája főtáblára. Ott kiadós vereségeket szenvedett, a BL miatt gyengébben szerepelt a hazai bajnokságban és nem tudott újra bajnok lenni, így összességében ebből semmit sem profitált a magyar futball." - vélekedett a francia sportdiplomata.

A korábbi nemzetközi igazgató szervezeti reformokat is végrehajtana a FIFA-ban.    

"Ma egy erős FIFA-ra van szükség. Az elnöknek ugyanis jelenleg nincs tényleges hatalma, mert a végrehajtó bizottságot nem ő választja, mint a demokráciákban, hanem a kontinentális szövetségek delegálnak bele embereket, amelyek nem tagjai a FIFA-nak. Ez olyan, mintha mondjuk Obama elnöknek a legyőzött riválisával, McKainnel kellett volna együtt dolgoznia a kormányban. Csodálkozunk, ha nem jutunk előbbre?" - mondta, hozzátéve: a FIFA-nak, az UEFA-nak és a nemzeti szövetségeknek újra kell gondolniuk a helyzetet, hogy a FIFA ténylegesen a világ futballjának irányítója lehessen.

"Ugyanakkor helyre kell állítani a FIFA imázsát is, mert ma sokszor olyan dolgokért is hibáztatják, amelyért nem is felelős, például az ázsiai konföderáció katari elnökének, Bin Hammam úrnak az esetében is. Pedig állítom, a FIFA nem egy korrupt szervezet!" - jelentette ki.

Jérome Champagne nem titkolja, hogy néhány szabályváltoztatást is bevezetne a futballban.

"Egyre többször látjuk mostanában, hogy a játékosok kiabálnak a bíróval. Ennek véget vetnénk, és a rögbihez hasonlóan csak a csapatkapitányok beszélhetnének a játékvezetővel. Ha a rögbiben ezt a szabályt megsértik, akkor tíz méterrel arrébbról végzik el a szabadrúgást, éppen ezért ott sosincs ilyen probléma..."

"Bevezetnénk az ötperces kiállítást az olyan esetekre, amikor a játékvezető azt mérlegeli, hogy sárga vagy piros lapot adjon, és megszüntetnénk, hogy az utolsó emberként elkövetett szabálytalanságért háromszorosan - tizenegyessel, kiállítással és a következő mérkőzésre szóló eltiltással - büntessék a védőket." - mondta Champagne, aki technikai újításokat is javasol:

"Haladjunk a korral, mert mégiscsak furcsa, hogy mondjuk egy modern, interneteléréssel rendelkező stadionban egy gólt megelőző leshelyzetet minden néző meg tud nézni az okostelefonján, egyedül a játékvezető nem!" - említett egy példát.

A FIFA-nál több mint tíz évet eltöltő sportvezető elnökké választásának Michel Platinivel, az UEFA elnökével és Blatterrel szembeni esélyeiről egyelőre nem nyilatkozik, mert mint mondja, jelenleg ő az egyedüli elnökjelölt.