Ki is az a Mata Hari?

Publikálás dátuma
2014.03.26. 06:45
Táncosnő, titkokkal terhelve FORRÁS: MÜPA
Két ősbemutatóval is készül a Művészetek Palotája a Budapesti Tavaszi Fesztiválon. A Mata Hari című kém-musicalben a párizsi lokálokban fellépő táncosnő ügynökmúltja kerül előtérbe, míg a Somnakaj című roma etnoballadában a roma sorsról mesélnek.

Mata Hari is gerjesztette a róla szóló mítoszokat, nemcsak a korabeli bulvár - meséli Várkonyi Mátyás, a Mata Hari kémopera író-rendezője. Az április 1-jén a Művészetek Palotájában bemutatandó kétrészes musical főszereplője a rejtélyes, párizsi mulatókban fellépő táncosnő ugyanis maga volt a titok.

Romákról modernül
Megszületett az első roma sorsjáték, a Somnakaj. A darabban egy fiatal roma lány, Somnakaj meséli el kalandos utazását, melyben az egyes állomások zenés-táncos formában elevenednek meg.  A darab, akárcsak a Mata Hari musical egy összművészeti előadás, melyben egyaránt szerepet kap koncert, színház, tánc, irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és a modern  formák. Az autentikus roma népdalok tradicionális és modern átiratokban is megszólalnak: Marko Markovic balkáni behatásokat tükröző roma szerzeményeivel készül, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz dallal érkezik, a Romano Drom együttes pedig rappelve és slammelve mesél a roma identitásról. A darabban többek között fellép a Duna Művészegyüttes, Falusi Mariann, Mező Misi, a Magna Cum Laude rockegyüttes énekese és Szirtes Edina Mókus énekesnő, aki egyben a Somnakaj zenei rendezője is. A darabot Müller Péter Sziámi írta Mészöly Gábor azonos című drámája nyomán, a rendezésért Szabó Máté felel. Az április 4-én, este 7 órakor bemutatandó produkció fő célja a roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és európai kultúra része, és a pozitív szemléletváltás beindítása a társadalomban.

Az egyik gyermeke a férjével való jávai tartózkodása alatt meghalt, máig nem derült fény arra, hogy a gyereket megölték vagy fertőzést kapott. Ugyancsak nem tudni, hogy a Hollandiában született Mata Hari vajon tényleg indiai származású volt vagy csak kitalálta az egészet. Várkonyi és Béres Attila költő darabja mégsem ezekre a kérdésekre keresi a választ, hanem a legfontosabbra: a csábos táncosnő tényleg kettős ügynök volt-e avagy sem?

A homályos életrajz nagy szabadságot biztosított Várkonyinak, mikor megteremtette a musicalbéli Mata Hari személyiségét, akit Kecskés Tímea alakít. - A mi Mata Harink az életében mindenek fölé helyezi a táncimádatát, ezért áldozatnak kiválóan alkalmas - vallja az író-rendező, aki szerint annak a művésznek, aki önző módon csak a művészetével foglalkozik, idővel bűnhődnie kell. A darab is ezt az időszakot dogozza fel: 1905-től a táncos karrier kezdetétől indul, és a halálig, 1917-ig tart.

Hemingway is szerepet kapott a musicalben, ő meséli el a táncosnő bukásának történetét. Az amerikai író és Mata Hari valószínűleg sosem találkoztak, de Várkonyi szerint Hemingway akár egy regényt is írhatott volna a táncosnőről. Mindez akár meg is történhetett volna, hisz Hemingway tényleg dolgozott Párizsban 1918-ban, mint a Washington Times tudósítója.

Ebben az időben már írt novellákat és regényeket, amelyek azonban egy pályaudvari csomagmegőrzőből elvesztek. - Hemingway első alkotói periódusa hiányzik, innentől a fantáziánkra volt bízva, hogy írhatott-e Mata Hariról - így Várkonyi. Bár a Müpa Nemzeti Hangversenyterme nem egy színház, a darab mégis számos szcenikai elemet tartalmaz.

A Mata Hari egy "gesamtkunstwerk" Várkonyi szerint, melyben a táncnak, az éneknek, a falra vetítésnek és a zenének is fontos szerep jut. A musicalben a jávai-indiai táncvilág esztétikuma jelenik meg, a dívát ráadásul három fő hindu istenség is segíti táncával: Siva, Visnu és Brahma.  

A magyar bemutató azért is különleges, mert idáig nem sokan próbálkoztak Mata Hari életének bemutatásával. - A hetvenes években Amerikában volt egy musical, de az hamar megbukott, egy hetet sem élt meg - mondja Várkonyi.

Emellett kamaraoperai kísérlet is született Prágában, de a magyar rendező szerint az eredmény szegényes volt. De Várkonyit ez nem csüggesztette el: - Mindez arra inspirált, hogy meg kell rendeznem a saját változatomat - magyarázza.

A főhősnőt alakító Kecskés Tímea mellett a darabban még számos tehetséges előadó lép fel, úgymint Kováts Kriszta, Egyházi Géza, Szemenyei János, Miller Zoltán és Szolnoki Tibor, a zenei aláfestésben közreműködik a Czettner Vonósnégyes és a Talamba Ütőegyüttes is.

Mata Hari igazi kiléte viszont továbbra is rejtély marad.  Múltjáról a leplet ugyanis csak 2017-ben rántják le. Ekkor bontják fel a száz éve titkosított aktákat.

Ukrán visszavonuló

Publikálás dátuma
2014.03.26. 06:42
Az orosz külügyminiszter bőrén érezhette országa egyre erősödő elszigeteltségét Hágában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Fegyverzettel együtt kivonja csapatai a Krím-félszigetről Ukrajna. Erről állapodott meg tegnap a területet múlt héten bekebelező Oroszországgal. A védelmi miniszter benyújtotta lemondását, miközben az új kormány többi tagja letette az esküt Kijevben.

Fegyverzettel együtt távoznak az ukrán katonák a Krím-félszigetről, erről sikerült megállapodnia Ukrajnának és Oroszországnak, jelentette tegnap be Ukrajna megbízott védelmi minisztere, akinek lemondását végül elfogadta a Verhovna Rada. Mint Ihor Tenyuh elmondta, kész a terv a mintegy 6,5 ezer katona, és hozzátartozóik, illetve a becslések szerint 11 milliárd hrivnya értékű fegyverzet, haditechnikai eszközök és hadihajók kivonására.

Japán mentőcsomag
A hágai atom-csúcstalálkozó kapcsán döntött Japán arról, hogy 150 milliárd jennel (átszámítva több mint egymilliárd euróval) támogatja Ukrajnát. Sikeres tárgyalásokat folytat Kijev a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is egy újabb hitelről. Az ukrán pénzügyminiszter reményét fejezte ki, az IMF már jövő hónapban folyósítja az első részletet. Az ukrán nemzeti össztermék (GDP) idén három százalékkal zsugorodhat. A hágai csúcstalálkozón az Európai Tanács elnöke kijelentette, az Európai Unió egységesen kiáll a legmagasabb szintű nukleáris biztonság szavatolása mellett, és ennek a területnek az egyik kulcsszereplőjévé vált globális szinten. A nemzetközi tanácskozás zárónapján Herman Van Rompuy-höz hasonlóan fogalmazott José Manuel Barroso, aki emlékeztetett, a legalapvetőbb cél a béke és jogállamiság megőrzése. Az Európai Bizottság elnöke ismertette, a találkozón a részt vevő 53 ország közül 35 vállalta, hogy átveszi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) biztonsági előírásait. Többek közt Oroszország, Kína, India és Pakisztán nem vállalt ilyen kötelezettséget.

Tegnap a kijevi törvényhozás plenáris ülésén a kinevezett kabinet képviselői hivatalosan is letették az esküt. Olekszandr Turcsinov kormányfő közölte, katonáikat folyamatosan provokálták az orosz egységek, mivel állítása szerint így kívántak jogot szerezni a további, főként kelet-ukrajnai megyék elfoglalására.

A védelmi miniszter lemondását másodszori nekifutásra a jelenlévő 264 képviselő közül 228 támogatta. Mint az Udar (Ütés) párt elnöke, Vitalij Klicskó fogalmazott, jelen helyzetben egy nagyobb tapasztalattal rendelkező szakembernek kell betöltenie a védelmi tárca vezetői pozícióját, ez ügyben megkezdődtek a tárgyalások a frakciók között. Ideiglenes védelmi miniszterré Mihajlo Kovalt választották.

Meggyilkolták a Jobboldali Szektor ultranacionalista szervezet egyik vezetőjét a nyugat-ukrajnai Rivnében, adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. Halálának körülményeiről egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, két gépkocsi vágott be Olekszandr Muzicsko autója elé, kirángatták a férfit a volán mögül, s elhurcolták. Kezét hátrabilincselték, egyszer lábon, kétszer szíven lőtték, majd kidobták az autóból, értesült a tsn.au hírportál.

A Rivne1.tv online adásában azt közölte, Muzicskót az ukrán biztonsági szolgálat akciója során lőtték le, öt másik személy tűnt el a művelet során. Míg a TSzN televízió azt állította, a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat lőtte le, mikor őrizetbe akarták venni egy kávéházban, de szökni próbált.

Muzicsko március 16-án, az interneten közzétett videofelvételen “megjósolta” meggyilkolását, mikor egy ellene készülő, lehetséges merényletről beszélt. Mint fogalmazott, az ukrán ügyészségi hivatal rendeletben kérte fel a belügyminisztériumot egy speciális egység létrehozására, amely a politikai ellenfeleket távolítaná el. Muzicsko úgy vélte, ő lesz az első áldozat, akit kivégeznek, vagy elfognak, s átadnak az orosz speciális erőknek.

A Szasko Bilij náven ismertté vált politikus botrányos és félelemkeltő megnyilvánulásai miatt a vezető hírek állandó szereplője volt. Tevékenyen részt vett Viktor Janukovics elnök megbuktatásában, mint a párt nyugat-ukrajnai koordinátora. Az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellene a csecsenföldi háborúban való részvétele miatt.

Szerző
Frissítve: 2014.03.25. 22:05

Ukrán visszavonuló

Publikálás dátuma
2014.03.26. 06:42
Az orosz külügyminiszter bőrén érezhette országa egyre erősödő elszigeteltségét Hágában FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Fegyverzettel együtt kivonja csapatai a Krím-félszigetről Ukrajna. Erről állapodott meg tegnap a területet múlt héten bekebelező Oroszországgal. A védelmi miniszter benyújtotta lemondását, miközben az új kormány többi tagja letette az esküt Kijevben.

Fegyverzettel együtt távoznak az ukrán katonák a Krím-félszigetről, erről sikerült megállapodnia Ukrajnának és Oroszországnak, jelentette tegnap be Ukrajna megbízott védelmi minisztere, akinek lemondását végül elfogadta a Verhovna Rada. Mint Ihor Tenyuh elmondta, kész a terv a mintegy 6,5 ezer katona, és hozzátartozóik, illetve a becslések szerint 11 milliárd hrivnya értékű fegyverzet, haditechnikai eszközök és hadihajók kivonására.

Japán mentőcsomag
A hágai atom-csúcstalálkozó kapcsán döntött Japán arról, hogy 150 milliárd jennel (átszámítva több mint egymilliárd euróval) támogatja Ukrajnát. Sikeres tárgyalásokat folytat Kijev a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) is egy újabb hitelről. Az ukrán pénzügyminiszter reményét fejezte ki, az IMF már jövő hónapban folyósítja az első részletet. Az ukrán nemzeti össztermék (GDP) idén három százalékkal zsugorodhat. A hágai csúcstalálkozón az Európai Tanács elnöke kijelentette, az Európai Unió egységesen kiáll a legmagasabb szintű nukleáris biztonság szavatolása mellett, és ennek a területnek az egyik kulcsszereplőjévé vált globális szinten. A nemzetközi tanácskozás zárónapján Herman Van Rompuy-höz hasonlóan fogalmazott José Manuel Barroso, aki emlékeztetett, a legalapvetőbb cél a béke és jogállamiság megőrzése. Az Európai Bizottság elnöke ismertette, a találkozón a részt vevő 53 ország közül 35 vállalta, hogy átveszi a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) biztonsági előírásait. Többek közt Oroszország, Kína, India és Pakisztán nem vállalt ilyen kötelezettséget.

Tegnap a kijevi törvényhozás plenáris ülésén a kinevezett kabinet képviselői hivatalosan is letették az esküt. Olekszandr Turcsinov kormányfő közölte, katonáikat folyamatosan provokálták az orosz egységek, mivel állítása szerint így kívántak jogot szerezni a további, főként kelet-ukrajnai megyék elfoglalására.

A védelmi miniszter lemondását másodszori nekifutásra a jelenlévő 264 képviselő közül 228 támogatta. Mint az Udar (Ütés) párt elnöke, Vitalij Klicskó fogalmazott, jelen helyzetben egy nagyobb tapasztalattal rendelkező szakembernek kell betöltenie a védelmi tárca vezetői pozícióját, ez ügyben megkezdődtek a tárgyalások a frakciók között. Ideiglenes védelmi miniszterré Mihajlo Kovalt választották.

Meggyilkolták a Jobboldali Szektor ultranacionalista szervezet egyik vezetőjét a nyugat-ukrajnai Rivnében, adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. Halálának körülményeiről egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg.

Az Ukrajinszka Pravda azt írta, két gépkocsi vágott be Olekszandr Muzicsko autója elé, kirángatták a férfit a volán mögül, s elhurcolták. Kezét hátrabilincselték, egyszer lábon, kétszer szíven lőtték, majd kidobták az autóból, értesült a tsn.au hírportál.

A Rivne1.tv online adásában azt közölte, Muzicskót az ukrán biztonsági szolgálat akciója során lőtték le, öt másik személy tűnt el a művelet során. Míg a TSzN televízió azt állította, a Szokil (Sólyom) különleges rendőri alakulat lőtte le, mikor őrizetbe akarták venni egy kávéházban, de szökni próbált.

Muzicsko március 16-án, az interneten közzétett videofelvételen “megjósolta” meggyilkolását, mikor egy ellene készülő, lehetséges merényletről beszélt. Mint fogalmazott, az ukrán ügyészségi hivatal rendeletben kérte fel a belügyminisztériumot egy speciális egység létrehozására, amely a politikai ellenfeleket távolítaná el. Muzicsko úgy vélte, ő lesz az első áldozat, akit kivégeznek, vagy elfognak, s átadnak az orosz speciális erőknek.

A Szasko Bilij náven ismertté vált politikus botrányos és félelemkeltő megnyilvánulásai miatt a vezető hírek állandó szereplője volt. Tevékenyen részt vett Viktor Janukovics elnök megbuktatásában, mint a párt nyugat-ukrajnai koordinátora. Az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki ellene a csecsenföldi háborúban való részvétele miatt.

Szerző
Frissítve: 2014.03.25. 22:05