Előfizetés

Döbbenetes brutalitással raboltak ki időseket

Rablás, rablási kísérlet, személyi szabadság megsértése, lopás és lopási kísérlet bűntettében, valamint magánlaksértés vétségében mondott ki bűnösnek a Berettyóújfalui Járásbíróság hat vádlottat, köztük három fiatalkorút, aki 2012-ben kirabolt több idős embert Komádiban - közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője.

A tájékoztatás szerint a vádlottak a tető megbontásával, a padlásfeljárón át jutottak be a házakba. Az elkövetők 2012. március 6-án egy idős házaspárt - az egyik sértett 81, a másik 89 éves volt - nadrágtartóval, nadrágszíjakkal megkötöztek, kényszerítve őket arra, hogy árulják el, hol tartják értékeiket. Azzal fenyegették őket, hogy ha nem adják át a pénzt, akkor felkeresik a lányukat és levágják az ujjait. Az éjjeliszekrényben talált pénztárcából kivették az abban lévő százezer forintot, egy fiókból egy aranyláncot, egy medált, valamint régi, forgalmon kívüli pénzérméket, majd elhagyták a helyszínt. Az idős férfinak sikerült magát kiszabadítania, telefonon kért a hozzátartozóitól segítséget. 

A vádlottak 2012. július 20-án egy másik házaspár komádi házánál jelentek meg. Ketten bemásztak a padlásra, az egyik vádlott a padlásfeljárón át a spájzba ment, és ott rátámadt a zajra megjelenő idős férfira. A feleség megpróbált a férjének segíteni, közben lerántotta a támadó fejéről a maszkot, a rabló erre ököllel megütötte őt. Ezt követően a feleség kinyitotta az ajtót, ezen át a vádlott kirohant a házból. A padláson várakozó másik vádlott a tetőn át távozott, szintén üres kézzel.

A bíróság a most 17 éves elsőrendű vádlottat 3 év, a szintén 17 éves másodrendű vádlottat 2 év 6 hónap javítóintézeti nevelésre, a harmadrendű, jelenleg 19 éves vádlottat 2 év 6 hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte. A csoport felnőttkorú tagjai közül a negyedrendű vádlott 6 év fegyházat, az ötödrendű 4 év fegyházat, a hatodrendű pedig 9 év fegyházat kapott, ő különös visszaesőként feltételesen sem kerülhet majd szabadlábra. A bíróság indoklásából kiderült, hogy a három fiatalkorú a javítóintézetben általuk eddig eltöltött csaknem két év alatt élenjáró tanuló lett, ők ma az intézmény legszorgalmasabb diákjai. A bíróság szerint az ő esetükben van esély arra, hogy hasznos tagjai lehetnek majd a társadalomnak.

Az ítélet részben jogerőre emelkedett, miután az első- és a másodrendű vádlott esetében mindenki tudomásul vette a döntést, két vádlott esetében az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, két vádlott esetében a vádlottak és azok védői fellebbeztek. A bíróság a három fiatalkorú előzetes letartóztatását megszüntette, a három felnőtt vádlott viszont továbbra is előzetesben marad. A döntés ellen csak az ötödrendű vádlott jelentett be fellebbezést - ismertette a törvényszéki szóvivő.

Ráfázhat a hidegháborúra Oroszország

P. M.
Publikálás dátuma
2014.03.26. 16:11
Fotó: Getty Images/Pool
Egyszerűbbé válhat a cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja, ha létrejön az Európai Unió és az Egyesült Államok között kötendő transzatlanti kereskedelmi és befektetési partnerségi (TTIP) megállapodás, amely ledönti a kereskedelmi gátakat a két kontinens között - jelentette ki Barack Obama Brüsszelben, az EU-USA csúcstalálkozót követően. Az amerikai elnök rámutatott, ez elősegítheti Európa függésének csökkentését az orosz földgázellátástól. Obama jelezte, annyi földgázt, amennyit Európa felhasznál, már most is lehet exportálni az Egyesült Államokból, de egyelőre ez a gáz nem közvetlenül Európába érkezik, hanem a szabadpiacon értékesítik.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szégyennek nevezte a Krím-félsziget orosz annektálását, melyet “az EU nem ismer, s nem is fog elismerni”. Barack Obama úgy vélte, Moszkva épp azon alapelveket sértette meg, amelyekre az európai béke és biztonság rendszere épül. Ha Oroszország ezen az úton halad tovább, az gazdaságára nézve is súlyos következményekkel fog járni, figyelmeztetett. Oroszország magára maradhat, ha az EU és a NATO egységet alkot, mondta az Egyesült Államok elnöke.

Az EU és az Egyesült Államok helyett Keleten kereshet “külpolitikai és gazdasági alternatívát” Moszkva, írta a Vedomostyi szerdai számában az orosz vezetéshez közeli tisztségviselőkre és politológusokra hivatkozva. Az orosz napilap ugyanakkor felteszi a kérdést, mennyire kiszámítható az orosz politika, s milyen előnyökre számíthat, aki Oroszországgal köt szövetséget. S vajon ezek az előnyök nem ellentétesek-e, nem múlja-e felül a a nyugati kapcsolatokból származó haszon, teszik hozzá.

Barack Obama szerda délelőtt az első világháborúban elesett amerikai katonák emléke előtt tisztelgett. Az amerikai elnök a belga királlyal és miniszterelnökkel közösen koszorút helyezett el a waregemi temetőben, amely az egyetlen hely Belgiumban, ahol amerikai katonák nyugszanak. Obama arról beszélt, a két ország szövetsége az első világháború óta kitart, az akkori fiatalok áldozatának köszönhetően ma békében és jólétben élhetünk, melyről a száz évvel ezelőttiek nem is álmodhattak. Elio di Rupo belga kormányfő arra figyelmeztetett, le kell vonni a száz évvel ezelőtti háború tanulságait, s meg kell akadályozni újabb konfliktusok kirobbanását. A két ország közösen vesz részt a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében. “Azt hittük, ezen fegyvereket, melyeket a harcmezőn is bevetettek, a történelemkönyvekbe száműztük” - tette hozzá az amerikai elnök.

Népszavazást terveznek a krími tatárok

Népszavazást rendezhetnek a krími tatárok arról, Oroszországhoz, vagy Ukrajnához kívánnak-e csatlakozni. Mindezt a térség legfőbb tatár-gyűlésének elnöke, Refat Csubarov jelentette be. A gyűlés 250 tagja szombaton tárgyal majd a referendum megtartásának részleteiről. A félszigeten 300 ezer tatár él. Sztálin 1944-ben kiűzte őket a Krímről, sok család azonban 1991 után visszatért a térségbe. Jelenleg a tatárok adják a félsziget népességének 15 százalékát. A kisebbség bojkottálta a krími népszavazást, melyen a megkérdezettek az Oroszországhoz való csatlakozásról döntöttek.

Mind a 193 krími, korábban az ukrán hadsereghez tartozó laktanyára és katonai létesítményre kitűzték már az orosz zászlót - jelentette be Valerij Geraszimov, az orosz hadsereg vezérkari főnöke. A krími kormány adatai szerint az ukrán hadsereg több mint 15 ezer tisztje, illetve katonája kérvényezte, az orosz hadseregben kívánja folytatni a szolgálatot. A további mintegy 6,5 ezer ukrán katona az ideiglenesen felállított regisztrációs irodákban veheti magát nyilvántartásba, hogy családjával, szervezetten elhagyhassák a félszigetet.

Az Air France légitársaság Sanghajból Párizsba tartó járata útirány-változtatásra kényszerült, s le kellett szállnia Hamburgban, miután Oroszország lezárt légtere egy részét hadgyakorlatra hivatkozva, s ezért nem maradt elegendő üzemanyag az eredeti táv megtételére. A jelentésből nem derült ki, van-e összefüggés az ukrajnai határon megnövekedett orosz katonai jelenlét és a hivatkozott hadgyakorlat között.

A bezárt szevasztopoli konzulátus feladatait átvevő lengyel követségre látogatott Odesszában a lengyel külügyminiszter, miután Kijevben folytatott tárgyalásokat ukrán kollégájával és az ukrán kormányfővel. Radoslaw Sikorski azon reményét nyomatékosította, Ukrajna nem fecsérli el az esélyt, melyet az Európai Unióval aláírt társulási megállapodással kapott. "Hatalmas lehetőség Ukrajna korszerűsítésére" - mondta.

Kijev az ENSZ Közgyűlés támogatását akarja megszerezni. Az ország határozatot terjesztett a grémium elé a krími népszavazás érvénytelenné tételéről. Várhatóan ma szavaz a Közgyűlés 193 országa a határozatról. A grémium döntései nem kötelező érvényűek. 

Újabb botrány Obama testőrségében

Fegyelmi eljárást indítottak a Barack Obama amerikai elnököt védő Secret Service három ügynöke ellen, írta szerdai számában a Washington Post. Ed Donovan, a testület szóvivője elmondta, három ügynököt hazaküldtek Hágából, a kedden zárult nukleáris csúcstalálkozó helyszínéről. Az amerikai lap úgy értesült, az ügynökök hétfőn, Obama érkezésének előestéjén ittas állapotban tértek vissza amszterdami szállodájukba. Egyikükre részeg és öntudatlan állapotban találtak rá másnap reggel a hotel alkalmazottai. Az esetet jelentették az amerikai nagykövetségen.

A másik két ügynököt vélhetően bűnrészesség miatt marasztalják el. Az elit egység hírneve még nem állt helyre az előző botrány óta: tavaly két ügynököt elbocsátottak, miután szexuális zaklatással és hivatali kötelezettségszegéssel vádolták meg őket. Két éve pedig tizenegy ügynököt függesztettek fel, s további öt katona ellen indult eljárás, miután sajtóhírek szerint prostituáltakat vittek fel hotelszobájukba, s alkohol fogyasztottak a kolumbiai Cartagenában. Az ügy beárnyékolta Obama látogatását. A testület élére új igazgatót neveztek ki.

Határidő előtt lezárta kampányát a kormányfő

Bár a negyedik közvetlen szlovák elnökválasztás második fordulójának hivatalos kampánycsendje csak csütörtökön reggel lép életbe, a második fordulóba továbbjutott jelöltek, Robert Fico kormányfő és Andrej Kiska független jelölt már szerdán lezárták kampányukat az elmúlt néhány nap fejleményeit értékelő sajtótájékoztatóikon Pozsonyban.

A kampányzáró sajtótájékoztatókon mindkét jelölt a szombati voksoláson való részvétel fontosságára mutatott rá, ám egyikük sem nyilatkozott arról, hogy milyen támogatottságra számít. Míg azonban Andrej Kiska azt hangsúlyozta: személyében független és pártok felett álló jelöltet támogathatnak a választók, addig Robert Fico azt emelte ki, hogy a polgárok a szombati voksolás során két lehetőség közül választhatnak majd, melyek közül az egyik a jövőbeli konfliktusok lehetőségét hordozza magában, a másik viszont a tapasztalatokra épít.

Kampányzáró sajtótájékoztatóján Andrej Kiska azt mondta: olyan pártoktól független jelöltként indult, aki maga finanszírozta a kampányát. Hozzátette: amennyiben államfővé választják, célja az lesz, hogy visszaadja az elnöki tisztség tekintélyét, visszahozza a tisztességet a politikába, illetve, hogy emlékeztesse a politikusokat választási ígéreteikre. Arra az újságírói kérdésre, hogy esetleges kudarca után folytatni kívánja-e politizálást, Kiska nem adott egyértelmű választ.

Robert Fico a kampányzárón azt hangoztatta: a nyugalom, a szociális megbékélés és az együttműködés elnöke szeretne lenni. Elmondta: az államfőválasztás kampánya megítélése szerint a kormánypárti többség és az ellenzék klasszikus versenyének bizonyult, abba senki sem hozott "új minőséget", mivel Andrej Kiska már nem független jelölt, mivel ugyanaz az "ellenzéki tákolmány" támogatja, amelynek kormánya két évvel ezelőtt megbukott. A szombati voksolás eredményeit firtató kérdésre Fico azt mondta: kormánya nélküle is folytatni tudná az elkezdett munkát, s a munka ütemén nem változtat majd a szombati voksolás eredménye, bármilyen legyen is az.

A szlovák államfőválasztás második fordulóját megelőző 48 órás kampánycsend hivatalosan csütörtökön reggel hét órakor kezdődik. Bár addig a jelöltek elvben még kampányolhatnak, ilyen jellegű érdemi esemény már nem várható. Ugyancsak nem lehet számítani újabb, a jelöltek támogatottságát mutató felmérés eredményeinek közzétételére sem, ugyanis a legnagyobb közvélemény-kutató ügynökségek jelezték, hogy a második forduló előtt nem készítettek új felméréseket. Az elnökválasztás első fordulójában Robert Fico az érvényes voksok 28, Andrej Kiska pedig 24 százalékát szerezte meg.

A Magyar Közösség Párt egyik jelöltet sem támogatja

A szlovák elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt - Robert Fico és Andrej Kiska - egyikét sem támogatja, s ezzel a szombati voksoláson a döntést a választókra bízza a Magyar Közösség Pártja (MKP) - közölte  a felvidéki magyar párt vezetése szerdán. Az MKP vezetése ezt a döntést a felvidéki magyar párt elnökségének szerda délutáni ülésén hozta meg.

Döntésüket azzal indokolták, hogy Robert Ficót "az elmúlt évek tapasztalatai alapján" nem kívánják támogatni, mint ahogy Andrej Kiskát sem, mivel nem élt azzal a lehetőséggel, hogy konkrétumok szintjén felvállalja a felvidéki magyarság megmaradását célzó, az MKP által megfogalmazott lépéseket. Ez utóbbit Berényi József, az MKP elnöke az első forduló eredményeinek nyilvánosságra hozatalát követően szabta bármelyik jelölt támogatásának feltételéül.