Előfizetés

Gálaest, díjátadás, nyilvános próba

Publikálás dátuma
2014.03.27. 08:12
Fotó: Bielik István/Népszava
Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező fogalmazott meg.

Az 52. színházi világnapon számos programmal várják a közönséget országszerte és szakmai elismeréseket adnak át.

Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják.

A gálaesten szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.

A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából.

A Békéscsabai Jókai Színházban az esti előadás előtti sorsolással megkezdődik a vasárnapig tartó XIX. Magyar Drámaíró Verseny, amelyen az idén három bábdarab is születik a már hagyományosan egy éjszaka alatt elkészülő három színdarab mellett.

A budapesti Katona József Színház művészei a világnapra olyan - a www.gifszinhaz.hu oldalon elérhető - animgifeket készítettek, amelyekkel üzeneteiket, kommentjeiket színesíthetik az internetezők. Csütörtökön 33 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni az áprilisi és májusi előadásokra, a jegypénztárban pedig a társulat művészeivel találkozhatnak a nézők.

A Bárka Színházban miniegyetemet és nyílt próbát tartanak az Odüsszeusz szemeteslapáton című készülő produkcióból csütörtökön, a programra a gyerekeket is várják. Az Óbudai Társaskör felolvasószínházi estet tart a 100 éve született cseh író, Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből, a Pinceszínház pedig színfalak mögötti bejárást tart.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

Közelkép - Éljen a szabadság!

Olasz vígjáték, politikával megbolondítva és némi őrülettel átgyúrva, ez az Éljen a szabadság! című olasz mozi. Ügyes kitaláció arról, hogyan erősödhet meg egykettőre az ellenzék akkor, amikor éppen a béka feneke alá kezd süllyedni a népszerűsége, sőt, még a vezére is lelép nyom nélkül.

Ehhez a komédiák egyik örökbecsű alaphelyzetét, a személycserét húzza elő a cilinderből az író-rendező Roberto Ando, kombinálva egy másik örökbecsűvel, az ikertestvérek összetévesztésig érvényes hasonlóságával.

Ando nem az egykori, a hatvanas-hetvenes évekbeli olasz politikai filmek mezsgyéjét kaparta elő az idő ráhullott avartakarója alól, bármennyire is csábítóan visszfénylik is a régiek dicsősége.

Ez a film nem ás le a társadalmi szennyvizek folyásáig, nem leplez le, hanem kellemesen szórakoztat. Emellett bebizonyítja, az emberi szó, a formaságok nélküli természetesség, a szívbéli jó szándék még az olyan különös állatfajtát is emberformájúvá alakítja, mint a politikus.

Ando ötlete attól működik ragyogóan, hogy a bukásra álló ellenzéki politikust nyom nélkül kiszökteti Párizsba, egykori szerelméhez, helyébe pedig a bolondokházából imént kiengedett ikertestvérét, a nagy tudású, bolondos humorú filozófiaprofesszort állítja. És bizony mindenkinek leesik az álla, hogy az addig karót nyelt pártvezér milyen elbűvölő bolondságokra képes.

Okos, szellemes, emberséges, együtt érző, őszinte, lelkesítő, akivel biztos a győzelem. És bár a néző tudja, hogy a győzelemhez nem elég bújócskázni meg mezítláb táncolni államférfiakkal-asszonyokkal, a film jól megírt szövegei és szellemesen pergő jelenetei mégis valamiféle mesebeli illúzióba ringatják arról, hogy politikusi szerepben is az emberség számít mindenek előtt.  

Ehhez egy olyan fantasztikus clown kell, mint Tony Servillo, akit nemrég láttunk az Oscar-díjas A nagy szépségségben. Egymaga felér egy egész társulattal - duplázva is megunhatatlan. Még triplán sem lenne sok.  (Éljen a szabadság! ****)

Mozgóképes üzenetek a világnapra

A mai 52. színházi világnapon számos programmal várják a közönséget a színházak és a színházi szervezetek. Az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet, melyet idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező írt. 

Az 1967-ben született művész üzenetében arról ír, hogy ebben az egyenlőtlen világban, amelyben a legfőbb hatalom birtokosai arról akarnak meggyőzni minket, hogy létezik egyetlen nemzet, egyetlen faj, egyetlen nem, egyetlen szexuális preferencia, egyetlen vallás, egyetlen ideológia, egyetlen kultúra, amely felsőbbrendű az összes többinél, védhető-e az a gondolat, mely szerint a művészetek és a politika szétválasztható.

Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják. Az idei gálán főként a három tagozatú szegedi színház művészei szerepelnek, házigazdaként pedig Király Levente, a nemzet színésze lép színpadra.

A gálaesten szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.

A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. Budapesten a Thália Színházban a Katonák című darabot mutatják be, mely a száz éve kitört első világháborúra emlékezik.

Meglepetéssel készül a világnapra a budapesti Katona József Színház is: az elmúlt napokban a társulat tagjai több tucat olyan pár másodperces mozgóképet, vagyis animgifet készítettek, melyekkel nem csak a színház rajongói színesíthetik kiválóan üzeneteiket, kommentjeiket, internetes kommunikációjukat, hanem az internetezők szélesebb rétege is.

Ha nehéz egy-egy érzelmet, reakciót szavakba önteni, a www.gifszinhaz.hu weboldalon Nagy Ervin, Pálmai Anna, Kulka János, Ónodi Eszter, Jordán Adél és a többiek egy pillanat alatt megoldják.

Ha pedig valamilyen érzelem, szituáció, reakció vagy izgalmas arckifejezés kimaradt volna a közel száz animgif közül, nézőik kérései alapján pótolják azokat: Facebook-oldalukon lehet majd kérni konkrét helyzetet, a társulat tagjai pedig a színházi világnapon leforgatják a legérdekesebb ötleteket.