Vége a barátkozásnak

Publikálás dátuma
2014.03.28. 06:57
Az ötletgazda Michel Platini csökkentené a különbséget a válogatott- és a klubfutball között. Fotó: K2 PRESS
Az UEFA 54 tagországának küldöttei egyhangú ítéletben mondták ki tegnap: a nemzeti válogatottak közötti barátságos meccsek ideje lejárt. Az Európai Labdarúgó Szövetség  asztanai kongresszusán elfogadták a Nemzetek Ligája versenysorozat alapötletét. A részletek kidolgozása még hátravan, de a döntéssel biztossá vált, hogy 2018-ban elrajtol új viadal, amely lehetőséget ad az Európa-bajnoki kvalifikációra is.

A mai futballban nincs helye a barátságos mérkőzéseknek! Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a kazahsztáni kongresszusán a küldöttek ezt elég határozottan kimondták, amint az 54 tagország mindegyike (!) úgy foglalt állást, hogy 2018-tól induljon útjára az úgynevezett Nemzetek Ligája.

Platini a vb után dönt jelöltségéről

Michel Platini UEFA-elnök asztanai nyitóbeszédében elmondta, nem tudja, indul-e a nemzetközi szövetség tisztújításán.
"Mivel ez elsősorban önökre tartozik, közösen fogjuk megvitatni - mondta Platini, aki szerint a kiemelt programokról szóló nyár utáni összejövetelen kellene terítékre kerülnie a témának. - Meghallgatom önöket, aztán közösen hozzuk meg a döntést, ahogy mindig tesszük" - szögezte le. Az 58 esztendős Platini később szűk körben újságíróknak elmondta: csak ő lenne képes legyőzni Sepp Blattert. Indoklásként megjegyezte, nemcsak Európában, hanem szerte a világban vannak támogatói, de megismételte, még nem döntötte el, indul-e a megméretésen.
"Ez nemcsak a FIFA-ra, hanem az UEFA-ra is tartozik. Ha az UEFA elnöke elmegy a FIFA-ba, az UEFA-nál is lépni kell. A vb után elmondom, miként határoztam. Addig egy rengeteg találkozóm lesz európai szövetségek illetékeseivel. Lehet, hogy 99 százalékuk azt mondja majd: szeretnénk, ha az UEFA-ban maradnál. Ez befolyásolhatja a döntésemet!" - szolgált példával.
A FIFA-elnökségre jelenleg az egyetlen hivatalosnak tekinthető jelölt a francia Jérome Champagne, a szervezet korábbi főtitkár-helyettese és nemzetközi igazgatója. Ugyanakkor nagy valószínűséggel a jelenlegi elnök, Joseph Blatter is versenybe száll, miként ott lehet a voksolásnál Platini is.

A válogatottak számára kiírt vetélkedéssorozat célja, hogy a nagy világesemények (vb, Eb) közötti időben is kellő ranggal rendelkező mérkőzéseket vívhassanak meg a nemzeti együttesek.

"Fontos lépést tettünk a nemzeti csaptok jövője szempontjából" - szögezte le Michel Platini, az UEFA első embere, s hasonlóan vélekedett Wolfgang Niersbach, a válogatottak versenysorozatait felügyelő UEFA-bizottság elnöke, kifejezve egyúttal reményét, hogy "a szurkolók elfogadják majd az új formátumot".

Előtte azonban a tagországoknak kell elfogadniuk magát a lebonyolításra tett javaslatokat, a részletek kidolgozása ugyanis még megoldandó feladat.

Ami biztos:
- az első Nemzetek Kupája 2018 őszén - az az évi, Oroszországban esedékes vb után - indul útjára
- a résztvevőket négy osztályba sorolják az UEFA-koefficiensük (kvázi: az erősorrend) alapján 

- az osztályokat további 3-4 csoportra tagolják, a csoportokban mindenki megmérkőzik mindenkivel

- a találkozókat 2018 szeptembere és novembere között bonyolítják le
- a legmagasabb osztály négy csoportgyőztese mérkőzhet majd a trófeáért egy négyes torna keretében

- a Final Fourt a rákövetkező év tavaszán rendezik
- a Nemzetek Ligáján keresztül négy egylet kijuthat a soron következő Európa-bajnokságra

- a további 20 Eb-helyet a szokványos selejtezősorozaton keresztül lehet majd elérni
- az Eb-pótselejtezőket a kontinenstorna évében ejtik meg (elsőként 2020 márciusában)
- a négy osztály között átjárás lesz: ki lehet esni, fel lehet jutni

Többek között az még nem tisztázott, miként sikerül az Eb-selejtezőket és a Nemzetek Ligáját összeegyeztetni, mely helyezettek és miként részesülhetnek az Eb-indulásban. Nem tudni, mi lesz a FIFA-játéknapokkal, mikor nyílik alkalom a további kontinensek legjobbjaival felkészülési meccseket vívni.

Ettől függetlenül a nemzeti szövetségek üdvözölték a lépést, függetlenül attól, hogy kicsikről vagy nagyokról van szó. Greg Dyke már a döntés előtt azt ecsetelte, hogy így rendre olyan kiváló csapatokkal mérheti össze erejét az angol válogatott, mint a spanyol, az olasz vagy a német.

Efféle partik nyilván a bevételek szempontjából sem elhanyagolhatóak. A Nemzetek Ligája az ötletgazda Platini vélekedése szerint csökkenti majd a különbséget a válogatott és a klubfutball között.

Szerző
Frissítve: 2014.03.27. 21:15

Sevillában is elbukott a Real Madrid

Öt nap alatt óriásit fordult a világ a Real Madriddal, hiszen az El Clásicó elbukása után Ronaldóék szerda este 2-1-re kikaptak Sevillában, ami akár a bajnoki címébe is kerülhet Carlo Ancelotti csapatának. A Real Madrid a 14. percben Cristiano Ronaldo varázslatos szabadrúgás góljával jutott előnybe: a portugál csatár 23 méterről csavart úgy a kapu bal oldalába, hogy a labda hulló falevélként esett be a bal alsó sarokba (0-1).

Öt perccel később Jose Antonio Reyes robogott el a jobb szélen, mellel maga elé vette a labdát, majd azonnal tekert középre, ahol a leshatárról kilépő Carlos Bacca helyezett a Real Madrid kapujába (1-1). Carlo Ancelotti csak a 67. percben cserélt először: Illarramendi helyére érkezett Isco.

Öt perccel később egy hazai kontra végén Ivan Rakitic ugratta ki Baccát, ki megpróbált Diego Lopez mellett a hálóba helyezni. A Real Madrid kapusa belekapott a labdába, de csak a jobb sarokba tudta segíteni a játékszert (2-1).

Hazai pályán Diego Costa egyetlen találatával nyert az Atletico Madrid, míg a Barcelona Neymar duplájával 3-0-ra verte a Celta Vigót. Rossz hír, hogy a mérkőzésen Victor Valdés megsérült, keresztszalag-szakadást szenvedett, s legalább fél évre kidőlt a sorból. Az Atletico 73 ponttal vezeti a bajnokságot a 72 pontos Barcelona és a 70 pontos Real Madrid előtt.

Angliában visszavette a tabella második helyét a Liverpool csapata, miután a Premier League 29. fordulójából elhalasztott mérkőzésen 2-1-re nyert hazai pályán a kiesés elől menekülő Sunderland ellen, s így már csak egy pont választja el a listavezető Chelseatől. A másik elhalasztott mérkőzésen West Ham United-Hull City 2-1 (1-0).

Itáliában a címvédő és listavezető Juventus hazai pályán 2-1-re verte a nagyszerű formában lévő Parmát az olasz bajnokság 30. fordulójának szerdai játéknapján. Antonio Conte együttese 22 forduló óta nem talált legyőzőre a Serie A-ban, ráadásul sorozatban a 15. hazai bajnokiján nyert.

A szezonban gyengélkedő Milan meglepetésre mindhárom pontot elvitte Firenzéből. Az olasz bajnokságot a Juventus vezeti 81 ponttal a 67 pontos Roma és a 61 pontos Napoli előtt.

Szerző
Frissítve: 2014.03.27. 21:24

Úszófellegvár létesül Győrben

A jövő Győrben épül - szól a város szlogenje, és erről személyesen is meggyőződhettek a Magyar Úszó Szövetség vezetői, akik Gyárfás Tamás elnök vezetésével, Borkai Zsolt polgármester meghívására megtekintették a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra elkészülő új uszodát.

A győri látogatás első órájában Borkai Zsolt a polgármesteri hivatalban fogadta Gyárfás Tamás MÚSZ-elnököt, Szabó Tünde főtitkárt és Kiss László szövetségi kapitányt. A megbeszélésen több téma is szóba került, először is az új uszodaberuházás, amelynek révén minden eddiginél nagyobb lendületet kaphat a győri úszósport.

Borkai Zsolt elmondta, hogy az elmúlt évben tanítványával, Jakabos Zsuzsannával Győrbe érkezett új vezetőedző, Petrov Iván gyakorlatilag nem tud olyat kérni, amit ne teljesítenének a kitűzött szakmai célok elérése érdekében. A város eltökélt szándéka, hogy egy olyan új bázis jöjjön létre, amelyre idővel illik majd a fellegvár minősítés is.

Gyárfás Tamás jelezte, FINA-alelnökként kész minden segítséget megadni, hogy a győriek a beruházás kapcsán - akár a budapesti uszodaépítőkkel együttműködve - a lehető legjobb kondíciókkal szerezhessék be a nemzetközi szövetség főtámogatóitól a különféle berendezéseket (időmérő-rendszer, startkövek, úszókötelek).

Borkai Zsolttal természetesen MOB-elnöki minőségében is megvitattak több témát a MÚSZ vezetői, így szóba került a szövetség új székházának kissé elhúzódó problémája, illetve az is, hogy az úszószövetség által indított forradalmian új kezdeményezés, a MÚSZ TV - élő internetes közvetítés profi felszereléssel gyakorlatilag minden fontos eseményről - esetleg a MOB égisze alatt működhetne.

Gyárfás Tamás elmondta, egyre több sportág érdeklődik a produkciós csapat "kölcsönkéréséről", ugyanakkor a MÚSZ nem kívánja mindezt vállalkozásként működtetni, ezért ajánlja fel a lehetőséget a magyar sport egészét felügyelő szervezetnek.Ezután következett a "terepszemle", az épülő új uszoda megtekintése.

A helyszínen már várta a látogatókat Simon Csaba, a Győr Projekt Kft. vezetője, valamint Petrov Iván, aki szinte naponta szemrevételezi, miként nő ki a földből a leendő úszóbirodalom. A munkálatok egyébként óriási tempóban haladnak: a fedett ötvenes medencét magában foglaló komplexum a tervek szerint őszre elkészül, és az első nagy úszóesemény a Jövő Bajnokai Program novemberi, összrégiós versenye lesz.

Az építkezés bejárása közben Borkai Zsolt elárulta, hogy még egy nyitott - de télen befedhető - 33-as medence is létesül hamarosan, aztán természetesen megmutatta a város másik leendő büszkeségét, a szintén javában épülő, és novemberben ugyancsak kulcsrakészen álló új, 5500 férőhelyes multifunkcionális csarnokot.

A meglévő és épülő létesítmények együtt tökéletes helyszínei lesznek a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak, ugyanakkor az új uszoda önmagában is alkalmas további nemzetközi események - akár rövid pályás Európa-bajnokság, netán Világkupa-viadal - megrendezésére, melyek elnyeréséhez a Borkai Zsolt vezette város garantáltan számíthat Gyárfás Tamás és a MÚSZ igencsak hatékony lobbitevékenységére.

Szerző