Előfizetés

Mellár: A szocializmusban jobban működött a piacgazdaság, mint most

Publikálás dátuma
2014.03.28. 17:05
FOTÓ: K 2 PRESS
  A magyar gazdaság egyenlőre nem találja a "gyorsító sávot" - ez derült ki azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Hungarian Bussiness Leaders Fórumon rendeztek.

Törékeny a magyar gazdasági növekedés, mert nem történt meg a szerkezeti váltás, maradt a gazdaság duális szerkezete és a régi államháztartási struktúra, de eközben elmaradt a munkaerőpiac valódi átalakítása is - állapította meg Mellár Tamás közgazdászprofesszor. Lehangoló áttekintése szerint a potenciális növekedés továbbra is a 0-1 százalékos sávban maradt. Eközben az MNB szép csendben feladta az inflációs célkövetés politikáját, a jelenlegi, 2,6 százalékos alapkamat ugyanis a gyakorlatban negatív reálkamatot jelent a 2,8 százalékos maginflációval együtt - mondta Mellár Tamás, aki megjegyezte, hogy nem szocialista beállítottságú, nem is fog az MSZP-re szavazni, de a szocializmusban rendezettebb gazdasági viszonyok uralkodtak, mint a jelenlegi Fidesz-kormányzás alatt.

A Magyarországgal foglalkozó londoni elemzők ugyanakkor a konferencián optimista hangot ütöttek meg, Megjegyezték nem kell sietnie Magyarországnak az eurózónába, az MNB monetáris politikájának igazi tesztje pedig csak most következik. A világ helyzete sokkal jobban néz ki, több az optimizmus a fejlődő piacok kapcsán, mint fél vagy egy évvel ezelőtt - fogalmazott Timothy Ash, a Standard Bank vezető elemzője, aki elismerte, hogy "jó brit euroszkeptikusként" ő is hiába temette korábban az eurót. Európa kezd fellendülni, idén és jövőre 1,5-2 százalék GDP-bővülés várható, de még óriásiak a kihívások. A fejlett piacok sokkal egészségesebben néznek ki, innen nem éri fenyegetés a feltörekvőket.

Nem mondhatjuk, hogy új feltörekvő piaci válság előtt állunk, de vannak olyan országok, amelyek nem végeztek el elég reformot - Törökország és Dél-Afrika ide tartozik, Magyarország nem. Fenyegető tényező viszont az európai nacionalizmus - vélte Ash, aki szerint Nagy-Britanniának is vannak kihívásai ezen a téren, elég csak a skót függetlenségi törekvésekre, a brit függetlenségi pártra gondolni. Az ukrajnai orosz intervenció nem csak Magyarországra, teljes Európára nagy hatással lehet.

Nah, neh, nah! Veszprémben a Vaya Con Dios - Videó

Többek között a Vaya Con Dios lép fel a július 15. és 20. között megrendezendő VeszprémFesten. 

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató ismertetése szerint a fesztivál nyitó napján a nagyszínpadon Roberto Fonseca kubai zenész és a mali származású, Franciaországban élő, kortárs világzenét játszó Fatoumata Diawara lép fel.

Második nap Katie Melua grúz származású brit énekesnő, a harmadikon a Vaya Con Dios, a negyediken pedig a The Brand New Heavies londoni acid dzsessz zenekar ad koncertet.

Megrendezik a magyar dzsessz napját is, hagyományteremtő szándékkal. 

Emlékező és éltető kövek

Publikálás dátuma
2014.03.28. 12:27
Az óbudai zsinagóga - Fotó: Népszava, Göbölyös N. László
"Egyszerre megéreztük, alkalmunk volt megérezni, hogy jóvátehetetlen botrányt hagytunk magunk mögött. S ha a legszebb jövő állna is előttünk, a legszebb jövő is morális sivataggá válnék, ha nem éreznénk felelősséget azért, ami megtörtént. A szégyenért, a szörnyű szégyenért” – idézte Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere Pilinszky Jánost a Holokauszt 70. évfordulóján induló Óbudai Kövek programsorozat sajtótájékoztatóján.

Az egész évben tartó megemlékezésekből és kulturális programokból kiderül, hogy nem csupán a tragikus emlékek felelevenítése a cél, hanem annak bemutatása is, hogy Óbudán élt egykor Magyarország egyik legjelentősebb zsidó közössége. A 18. századtól a Zichy grófoktól kapott kiváltságoknak köszönhetően vált Óbuda fontos gazdasági és szellemi központtá: itt létesült 1784-ben az első magyarországi világi zsidó iskola, majd a 19. században a Goldberger, a Spitzer és a Freudiger-család révén világhírű textilipari központ alakult ki. Ezért is került sor a sajtótájékoztatóra a Goldberger Textil Múzeumban.

Mint a polgármester elmondta, Óbuda-Békásmegyer önkormányzata is pályázott e rendezvény-sorozathoz a „Civil Alap – 2014”-re, de a kértnél jóval kevesebbet, 3,7 millió forintot kapott, ezért a megvalósításhoz 7, 5 millió forintot különített el saját költségvetéséből. Bús Balázs megemlékezett a Holokauszt 3000 óbudai áldozatáról, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Óbuda hosszú időn át olyan „multikulturális” város volt, amelynek különböző etnikai, vallási közösségei tudtak békében együtt élni.   

A programok közül kiemelkedik az Óbudai Múzeum április 24-én nyíló, október 31-ig látható időszaki kiállítása, amely bemutatja az óbudai zsidóság történelmi gyökereit, intézményrendszerét, kulturális hagyományait, de betekintést nyújt a két világháború közötti, sokszor ma is élő, zsidókkal kapcsolatos „sztereotípiák” hátterébe is. A múzeum őszi tervei között szerepel egy tudományos konferencia is, amit általános iskolások számára rendeznének.

Az Óbudai Nyár keretében július 4-én a Muzsikás együttes mutatja be a Fő téren a Szól a kakas már című koncertjét, a Platán könyvtárban novemberben Bálint András lép fel Radnóti Miklós estjével. Az Óbudai Társaskörben májusban és júniusban játsszák a Rose című monodrámát, Vári Éva főszereplésével. Október 17-én Snétberger Ferenc adja elő a Liszt Ferenc kamarazenekarral Népem emlékére című művét, november 9-én Radnóti-emlékest lesz, míg decemberben a Szent Efrém férfikar Liszt Ferenc Dávid-zsoltárait és  19. századi bécsi zsidó zsoltárokat énekel Fekete László főkántor közreműködésével. Tervezik a deportálások gyűjtőtábora, az egykori óbudai téglagyár körüli emlékpark létrehozását is.

A Népszavának arra a kérdésére, hogy e „multikulturális hagyomány”, ami a mai napig él Óbudán, példát mutathat-e napjaink békétlen országának, Bús Balázs így válaszolt: „Követjük a múltbeli mintát. Ezt ma szokták emlegetni óbudai modellként is, aminek a lényege, hogy a helyi problémákra koncentrálunk. Óbuda valamikor nagyon szegény volt, és sajátos módon éppen ez alakította ki az együttműködést. Szeretnénk, ha Óbuda ma is olyan élő közösség lenne, amelyben mindenki megtalálja a maga szerepét. És örülünk, ha ezzel példát mutatunk”.