Volt malévos dolgozók tüntettek a pénzükért

Publikálás dátuma
2014.03.29. 18:23
FOTÓ: MTI, Kallos Bea
Volt malévos dolgozók és szimpatizánsok tüntettek szombaton Budapesten az egykori nemzeti légitársaság alapításának 68. évfordulóján. Arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a két éve elkezdődött felszámolás alatt még mindig nem kapta meg minden munkavállaló a neki járó pénzt.

A mintegy 250 demonstráló először a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Pozsonyi úti székháza előtt tüntetett. Az egybegyűltek előtt Demeter Csaba, a HUNALPA Magyar Közforgalmi Pilóták Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy az állami vállalat nem foglalkozik saját munkavállalóival, csak egymásra mutogatnak az állami felelősök. Ezért azt követelik, hogy oldják meg a helyzetet, és "mindegy, hogy hogyan", de fizessék ki a törvény szerint járó pénzt a dolgozóknak.
Hangsúlyozta: nem igaz, hogy a bérgarancia alap minden költséget fedez, és mindaddig demonstrálni fognak, amíg nem teljesítik a követelésüket.

Az egyesület elnöke a rövid beszéd után átadott egy petíciót a vagyonkezelő munkatársának. Ebben a járandóság kifizetése mellett azt követelik, hogy a kormány ismerje el felelősségét a Malév "tönkretételében". Követelik emellett a 75 százalékos különadó eltörlését, továbbá magyarázatot kérnek arra, hogy hova tűnt a nemzeti légitársaság vagyona, és miért csak 3 milliárd forint volt az üzem beszüntetésekor. Törvénymódosítást is követelnek, hogy a bérgarancia alapból minden dolgozó megkaphassa a teljes összeget.

A demonstráció résztvevői ezt követően átvonultak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fő utcai épülete elé, ahol szintén átadták ugyanezt a petíciót.
A megmozdulás résztvevői között többen a Malév egykori pilóta és stewardess egyenruháját viselték. A rendezők kék zászlókat osztottak ki, amelyek egyik felén a Malév felirat, a másikon pedig piros-fehér-zöld színű kérdőjelek és egy felkiáltójel voltak. A demonstráció békésen zajlott le.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a demonstrációra közleményben reagált, amelyben hangsúlyozta: a vállalat felélte saját tőkéjét, az értékes vagyonelemeket kiárusították, így a cég értéke jelentős mértékben csökkent. A munkavállalók a bérgarancia alapból juthatnak hozzá pénzükhöz, ennek terhére 2012-ben és 2013-ban összesen bruttó 1,36 milliárd forintot fizettek ki. A dolgozói bérek kifizetésének ütemére a felszámolónak nincs befolyása - mutatott rá közleményében a szaktárca.
A Malév 2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után. Felszámolásának befejezésére a bíróság legutóbb a június végét szabta határidőül.

A Malév felszámolója, a Nemzeti Reorganizációs Zrt. ugyanakkor nemrégiben azt közölte az MTI-vel, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárások és a vagyontárgyak értékesítésének nehézségei miatt a cég felszámolása tovább csúszhat.
A felszámoló tájékoztatása szerint a jelenleg még fennálló követelés bruttó 9,1 milliárd forint, ebből 2,6 milliárd a nettó munkabér. A felszámolási vagyon a dolgozói követelések mintegy 27 százalékára nyújtana fedezetet, a 2,5 milliárd forint vagyonból mintegy 700 milliót lehetne a dolgozóknak átutalni, 1,5 milliárd forint az államkasszába kerülne adók és járulékok formájában.

Szerző

Orbán Viktor: Még négy évet kérünk!

Publikálás dátuma
2014.03.29. 17:32
Orbán Viktor a Hősök terén mond beszédet. FOTÓ: MTI, Szigetváry Zsolt.
Összeért, ami összetartozik. A „békemenet Magyarországért” beletorkollott a Fidesz Hősök terei választási nagygyűlésébe.

A szervezők nem bíztak semmit a véletlenre: a Himnuszt Majorosi Marianna (Csík zenekar) énekelte, majd a Vastag-fivérek lelkesítették a tömeget az „Őrizd az álmot, míg élsz” című dallal. „Az összetartozás ennek a napnak az üzenete” – kiáltotta Vastag Csaba a rajongóknak.

Ezután jött „a magyarok barátja és tisztelője, aki soha nem hagyta magukra az Európai Parlamentben a magyarokat”: az Európai Néppárt elnöke, Joseph Daul. A francia politikus méltatta az Európa Parlament magyar néppárti frakciójának „emberi és szakmai kvalitásait”.  „Kedves Viktor, soha nem felejtem el, hogy politikai karrieredet ezen a téren kezdted el 25 évvel ezelőtt” – mondta Daul – bátorság kellett ahhoz, hogy az idegen csapatok távozását követelted. Te magad vagy a bátorság.” „Orbán azon európai politikusok közé tartozik, aki nemcsak elnyerni, hanem megtartani is képes a választók bizalmát” – hangsúlyozta Daul és felszólította az egybegyűlteket: április 6-án alkalmuk lesz arra, hogy támogassák a kormányt és Orbán Viktort.

A tömegben feltűnt egy tábla: „A legnagyobb hungarikum: Orbán Viktor”.

Hazafias húrokat pendített meg a Csík zenekar 1848-as dalokkal – a Gábor Áron rézágyúja a „békemenetben” is többször elhangzott – majd a „történelmi sikert elérő” Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökét szólították a színpadra. „Magyaroknak adom át a magyarok üdvözletét” – mondta, és köszönetet mondott a Fidesz-kormánynak azért a „történelmi döntésért”, amely révén megtörtént a magyarság „közjogi egyesítése.” „Magyarnak lenni nem hátrányt jelent, hanem érvényesülési esélyt” – tette hozzá, utalva a vajdasági magyarok választási sikerére és szavazásra szólította fel a határon túliakat - „Április 6. arról szól, hogy milyen erősek leszünk, hogy a nemzeti érdekegyesítés erős lesz-e. Támogassák a kiszámítható nemzeti erőt.”  

A Balkán Fanatik etno-rockja jelentette a következő intermezzót, majd megérkezett ütemes „Viktor, Viktor!” kiáltások közepette Orbán Viktor, aki a tömegbe benyúló színpadnyelv végére állva, mint a legnagyobb sztároknál szokás, a nézők sűrűjéből szólt híveihez.

„Véget ért, úgy reméljük, kormányzásunk első négy esztendeje. Elmondjuk az országnak és a világnak: még négy évet kérünk” – mondta, és háláját fejezte ki, hogy négy évig „szolgálhatta a hazáját”. (Újabb ütemes „viktorozás”). „Átalakítottuk, korszerűsítettük és áramvonalasítottuk az országot”, amely szerinte visszanyerte önbecsülését. „Jövő vasárnap egy szabad országban adjuk le a szavazatunkat. Ez nem volt mindig így – emlékeztetett -  25 évvel ezelőtt itt, e téren kezdődött el Magyarország felszabadítása. Kimondtuk, hogy megvetjük azokat, akik megszálló idegenek zsoldjába állnak. A hely szelleme erőt ad és kötelez”.

Orbán a 2010-es választási győzelmet „alkotmányos forradalomnak” nevezte. „Amit nem volt erőnk 20 évig elvégezni, azt négy év alatt elvégeztük. Néha úgy éreztem, még annál is többet”. Eredményei között megemlítette a „méltányos közteherviselést”, amely a bankokra is vonatkozik, a szolid gazdasági növekedést, és miként március 15-én, ismét méltatta a sikeres harcot a nemzetközi pénzvilág és az árvíz ellen. Orbán úgy vélte, hogy amit tettek, „nem egyszeri felvillanás volt, hanem megvilágosodás”. „Van egy közös szenvedélyünk: Magyarország” – mondta elcsukló hangon – a mi szívünket csak hazánk képes rabul ejteni. Részesei vagyunk egy nagy, nyílt összeesküvésnek, hogy Magyarországot magyar országnak tartsuk meg.” Figyelmeztetett: ha nem áll erős, nemzeti kormány az ország élén, bármikor kifoszthatják, bárkit földönfutóvá tehetnek. Magyarországot a világ legszebb országának, a kereszténység védőbástyájának láttatta hallgatóságával. „Magyarnak lenni azt jelenti, hogy hazád mindig többre képes, mint amit teljesít” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „a lehetetlen szót bátran kihúzhatjuk a szótárból”.

Orbán Viktor is óva intette híveit az elbizakodottságtól, felidézte 2002-t. „Nincs olyan esély, amit nem lehet eljátszani – mutatott rá - Aki egységet bont, hazaáruló. Egy a tábor, egy a zászló, csak a Fidesz” – harsogta egyre rekedtebben, idézve az Egy szög miatt egy patkó elveszett című verset, mielőtt 20 perces beszéde végén elhangzott szájából a szokásos Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok csatakiáltás, és az ünneplők nála egy szinttel lejjebb lévő sorfala között mosolyogva távozott a színpadról.

 

Szerző

A Jobbik ellen demonstráltak fiatalok Budapesten

Publikálás dátuma
2014.03.29. 17:31
FOTÓ: MTI, Szigetváry Zsolt
Tüntetést tartott a Szavazz a Jobbik ellen! nevű Facebook-csoport szombaton a budapesti Kossuth téren.

A narancssárga pólót viselő fiatalok az Arany János utca elejétől a Szabadság téren át vonultak a Kossuth térre, ahol zöld pólót öltöttek, a téren található medencébe zöld kishajókat, a levegőbe pedig zöld lufikat engedtek.
Tábláikon a következő feliratok voltak olvashatók: "Szavazz a Jobbik ellen!", "Ha szeretnél biztonságban, békében élni", "Ha eleged van a gyűlöletkeltő politikai bűnözőkből".
A fiatalok ezután újból átvették a narancssárga pólót, és csatlakoztak a békemenethez, majd részt vesznek a Fidesz nagygyűlésén.

Szerző