Előfizetés

Választás -Tilos a választókat busszal szállítani a szavazóhelyiséghez

 A választópolgár más ember segítségét ugyan igénybe veheti a szavazókörbe történő eljutáshoz április 6-án, de a szavazókat nem lehet szervezetten, busszal a szavazóhelyiséghez szállítani.

A választási eljárási törvény rendelkezése szerint a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más ember segítségét jogosult igénybe venni, ám a törvény szerint mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, és szavazóhelyiséghez történő autóbuszos szállítás sem végezhető.

A választási eljárásról szóló törvény indokolása szerint "D" vagy "D1" kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel (amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van) személyszállítás nem végezhető.

A módosítás így kizárja a visszaélést (vagyis azt, hogy tömegesen buszoztattak választókat a szavazókörbe), a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlást azonban elősegíti.

Választási irodák sem végezhetnek buszos szállítást. Korábban (amikor jogszabály még nem tiltotta) több választási iroda is szervezetten, busszal szállította a szavazóhelyiségekhez a szórványtelepüléseken élőket, így könnyítve meg eljutásukat a szavazókörbe.

Elment Vezér Éva, a magyar film odaadó népszerűsítője

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2014.03.29. 16:11
Vezér Éva FOTÓ: Magyar Filmunió
Életének 57. évében, március 28-án hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Vezér Éva, a Magyar Filmunió Kft. volt ügyvezető igazgatója, a Magyar Filmszemle Szervező Bizottságának és a Magyar Filmművészek Szövetségének tiszteletbeli tagja. A Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Nem csinált filmet, nem is szerepelt filmen, de az élete a film volt. A magyar film külföldi népszerűsítése, az alkotók fesztivál megjelenésének minél tökéletesebb működtetése, a szakmai kapcsolatok ápolása és tágítása Európa- és világszerte, ezt vallotta munkájának. Nála lelkiismeretesebb, odafigyelőbb, gondosabb intézőjét a nemzetközi filmügyeknek keresve sem lehetett találni. Amikor átvette a magyar filmek és alkotók külföldi szereplését intéző és népszerűsítő Magyar Filmunió vezetését 2001-ben, szívós munkával építette ki széleskörűvé a filmes kapcsolatait Európa-szerte.

Tagja lett az Európai Filmakadémiának, majd szakmai felkészültsége és elismerést kiváltó odaadása révén hamarosan több nemzetközi filmszakmai szervezet választotta tagjai, illetve vezetői körébe. Ezek között a legjelentősebb a 32 ország filmes szervezetét magába tömörítő European Film Promotion, amelynek igazgatósági tagjai közé választották, s 2011-es távozását megelőző három évben az elnöki posztját töltötte be. A Magyar Mozgókép Közalapítvány 2010-es megszüntetéséig egy évtizeden át, mialatt tehetséges, új filmes nemzedékek jutottak szóhoz a magyar filmiparban, Vezér Éva a Magyar Filmunió vezetőjeként fáradhatatlan támogatója, hozzáértő népszerűsítője, nemzetközi kapcsolatait latba vető képviselője volt nemzetközi színtéren az új magyar filmeknek, a külföldi elismertetésnek, a nemzetközi fesztiválszerepléseknek, a világszerte tartott filmes események megrendezésének. A Magyar Mozgókép Közalapítvány megszüntetésével úgy ítélte meg, az új filmes szervezeti formációban nem adódik lehetősége az addigi munkáját az addigi hatékonysággal és kreativitással ellátni, ezért nem vállalt munkát a filmszakmai vezetés új szervezetében.

Hiányzott neki a munka, hiányzott, hogy a szaktudását nem hasznosíthatja, mert feladatot sehol sem kapott. Olykor egy-egy nemzetközi fesztivál kérte fel zsűrizésre, legutóbb a Lux Díj bíráló bizottsága hívta tagjai közé.
Az utolsó egy-két éve valójában a betegséggel folytatott kemény harcban telt. Hittük, hogy mint annyi emberpróbáló nehézséget a munkája során, győzni fogja ezt is. Az utóbbi évtized magyar filmjeinek sok szép nemzetközi sikere és fesztiválszereplése őrzi az emlékét, meghúzódva, mint életében is, a névtelen háttérben.

Átriumklorid - Parti Nagy Lajos ősbemutató

 Átriumklorid (avagy a színész ötször) címmel ősbemutatót tartanak április 2-án az Átrium Film-Színházban: Parti Nagy Lajos darabját a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében láthatja a közönség.

Parti Nagy Lajos új szövege öt kétszereplős jelenetből áll, amelyben egymástól teljesen független történeteket mesél el. Nagy virtuozitást igénylő feladat ez a két színész, Bíró Kriszta és Hevér Gábor számára, hiszen egyetlen este alatt számos különböző szerepbe kell belehelyezkedniük, könnyedén ugrálva a stílusok között. A színészi bravúrt segíti a minimalista térkoncepció, a rugalmas, játékosan alakítható díszlet - áll a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az előadásban öt jelenet látható átlagos emberek legkevésbé sem átlagos életéből. A szereplők: a búcsúzkodó szerelmesek, a rejtélyes rituáléra készülő cinkostársak és a meghasonlott külvárosi házaspár soha nem találkoznak egymással. Sőt, senki mással sem, hiszen a jelenetek anyaga a magánélet legintimebb szféráiból származik. "Hogy mégis mi közük van a figuráknak egymáshoz, önmagukhoz, hozzánk; hogy párhuzamosan élt magányos életeink valahogy összekapcsolódnak-e - erre keresi a választ az előadás" - olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, az Átriumklorid című produkció gondolata először 2011 őszén merült fel és azóta folyamatosan alakul, formálódik. A játékos, szellemes, eredendően színészközpontú előadás, amely az Átrium Film-Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál koprodukciójaként született, első alkalommal április 2-án látható, a premiert követően pedig április 4-én és április 17-én tűzik műsorra.
"Ez egy elképesztően szabad projekt, a résztvevők lelkesedése és a közös gondolkodás viszi előre. Minden egyes jelenetet és karaktert együtt találtunk ki, benne van a szívünk. Parti Nagy szövegében mégis újabb és újabb rétegeket fedezünk fel, az eredeti gondolatokon túl folyamatosan egyéb értelmezési lehetőségek bukkannak fel, ez rendkívül inspiráló. Na meg nagyon jó két ilyen remek színésszel dolgozni, ahogy a csapat többi tagjával is" - idézik a közleményben Néder Panni rendezőt.