Előfizetés

MSZP - Újabb atrocitás

Atrocitás érte Csókakőn Herczog Edit EP-képviselőt. Négy, feketébe öltözött fiatalember támadt rá a kormányváltó erő Fejér megyei képviselőjelöltjére és az őt kísérőkre. Az egyik támadó kitépte a kezükből a Nők a változásért feliratú molinót, majd magával vitte. Ez két nap alatt a második eset, hogy a baloldali ellenzék békésen kampányoló tagjaira támadnak - olvasható az MSZP közleményében.

Az MSZP elvárja a hatóságoktól, hogy minél hamarabb vizsgálják ki az esetet és biztosítsák a közterületek rendjét, a jelöltek és az aktivisták biztonságát.

MSZP

LMP: a CÖF számoljon el a kampányköltéseivel!

Az LMP arra szólította fel a Civil Összefogás Fórumot (CÖF), hogy a kampány végén számoljon el, milyen forrásból mennyit költött a Fidesz támogatására.

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke vasárnap azt közölte, hogy az LMP a következő ciklusban azért fog dolgozni, hogy "korlátok közé szorítsa a kormányzati propagandát, valamint, hogy a civil szervezetekbe kiszervezett politikai kampányok lehetőségét korlátozza és a szereplőket elszámoltathatóvá tegye".

A párt álláspontja szerint a CÖF-nek kötelessége elszámolni a kampányköltéseivel. A párt társelnöke azt írta: világossá vált, hogy a Fidesz a CÖF-höz szervezte ki negatív kampányát és kampányvégi demonstratív mozgósítását is.

Schiffer András közleményében jelezte: az LMP korlátozná annak lehetőségét, hogy politikai pártok "álcivil szervezetek mögé bújva" folytassanak kampányokat, megkerülve ezzel a kampányfinanszírozási szabályokat. Hozzátette: szigorú korlátok közé szorítanák a kormányzati kampányokat is.

Választás -Tilos a választókat busszal szállítani a szavazóhelyiséghez

 A választópolgár más ember segítségét ugyan igénybe veheti a szavazókörbe történő eljutáshoz április 6-án, de a szavazókat nem lehet szervezetten, busszal a szavazóhelyiséghez szállítani.

A választási eljárási törvény rendelkezése szerint a választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más ember segítségét jogosult igénybe venni, ám a törvény szerint mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, és szavazóhelyiséghez történő autóbuszos szállítás sem végezhető.

A választási eljárásról szóló törvény indokolása szerint "D" vagy "D1" kategóriájú vezetői engedélyhez kötött járművel (amelyben a vezető ülését is beleértve kilencnél több ülőhely van) személyszállítás nem végezhető.

A módosítás így kizárja a visszaélést (vagyis azt, hogy tömegesen buszoztattak választókat a szavazókörbe), a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlást azonban elősegíti.

Választási irodák sem végezhetnek buszos szállítást. Korábban (amikor jogszabály még nem tiltotta) több választási iroda is szervezetten, busszal szállította a szavazóhelyiségekhez a szórványtelepüléseken élőket, így könnyítve meg eljutásukat a szavazókörbe.