Bemutatták az új magyar tűzoltóautót

Publikálás dátuma
2014.03.31. 18:45
FOTÓ: MTI, Kovács Tamás
Magyar gyártású tűzoltóautó prototípusát mutatta be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Pintér Sándor belügyminiszter a bemutatón elmondta: a fejlesztésről 2010-ben, azt követően döntöttek, hogy tapasztalták, mennyire eltérő műszaki színvonalon működnek az ország tűzoltóságai, ami befolyásolja beavatkozóképességüket is.
Mint mondta, azt tapasztalták, hogy a jobb technikával felszerelt gazdagabb önkormányzatok jobb tűzbiztonságot tudtak biztosítani, mint a szegényebb települések.
Volt, ahol több mint 34 éves eszközt használtak, illetve egyes tűzoltóautók kora elérte a 30 évet, ami már nem felel meg a kor követelményeinek - fűzte hozzá.
Ebben a helyzetben egy olyan fejlesztés megindítása mellett döntöttek - folytatta -, ami elősegíti a foglalkoztatást, a tűzoltók munkáját és növeli a tűzbiztonságot.

A munkában természetes partnernek tekintették a Rábát, amely már 1920-ban is ellátta gépjárművekkel a hazai tűzoltóságokat.
Ezt a hagyományt élesztették fel, amelynek eredménye a most bemutatott korszerű tűzoltóautó - mondta Pintér Sándor.

Bakondi György, az OKF főigazgatója hangsúlyozta, hogy a most bemutatott tűzoltóautó a jelenlegi 15 éves átlagéletkorú, 43 típusból álló járműállományt hivatott kiváltani. Ettől azt is várják, hogy a járműállomány egységesítése révén hatékonyabbá és olcsóbbá válik a flotta fenntartása, szervízelése.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legjobb felkészültségű személyi állomány sem tud hatékonyan dolgozni, ha nem rendelkezik a munkájához szükséges eszközökkel.
Ezért nemcsak a tűzoltóautók cseréje történik meg, hanem számos új eszközzel látják el a tűzoltókat, a többi között konténerszállítóval, minihelikopterrel és mobil laboratóriumokkal - fűzte hozzá.

Arról is szólt, hogy az elmúlt évben, a korábbi időszakhoz képest már 50 százalékkal csökkent a tűzesetek száma. Ugyanakkor a következő négyéves ciklusban megtörténik a tűzoltóautók cseréje, amitől a beavatkozási képesség további javulását várják - mondta Bakondi György.

Az új négyezer literes víztartállyal rendelkező tűzoltóautó prototípusa a katasztrófavédelem irányítása alatt álló BM HEROS Zrt. és a Rába Járműipari Holding Nyrt. együttműködésében készült el. A sorozatgyártás a tervek szerint 2015 első negyedévében kezdődhet meg.

A HEROS AQUADUX-X 4000 típusú járművet egy összkerékhajtású RÁBA-alvázra építette a BM HEROS Zrt. amely egy évtizede gyárt tűzoltóautó-felépítményeket a magyar tűzoltóság számára. Eddig kizárólag külföldi gyártók alvázait használták.
A RÁBA a Renault-val együttműködve alakította ki az új tűzoltóautó alvázat - hangzott el a járműbemutatón.

Szerző

Bajnai: 9000 milliárddal nőtt az államadósság négy év alatt

Az Együtt-PM véleménye szerint Magyarország tényleges államadóssága 9000 milliárd forinttal több, mint 2010-ben volt, amikor a "válságkezelő" kormány leköszönt hivataláról - írta a választási szövetség vezetője a közleményében.

Bajnai Gordon úgy számol, hogy a 9000 milliárd forint három, közel egyenlő részből tevődik össze. Eszerint 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíj-megtakarítást "kobozott el Orbán Viktor" a magyar polgároktól, amit aztán "mindenféle tartós eredmény nélkül égetett el" - közli. Hozzáteszi, hogy a kabinet további 3000 milliárd forinttal emelte az adósságot "saját jogán", pusztán a rossz kormányzással, miközben 3000 milliárd forintnyi "többletterhet rakott az ország nyakába" a paksi bővítésről szóló "titkos, moszkvai paktummal".

A volt kormányfő azzal folytatja, hogy ha Orbán Viktor "tisztelte volna a magántulajdon szentségét" és nem államosítja a polgárok nyugdíjcélú megtakarításait, akkor ma a hiány nemhogy nem lenne a maastrichti kritériumoknak megfelelő három százalékos szint alatt tartható, de közelebb lenne a négy százalékhoz.

Bajnai Gordon közleményével a nemzetgazdasági miniszter szavaira reagált, aki egy hétfői sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy az előzetes adatok szerint a GDP 2,2 százaléka volt az államháztartás európai uniós módszertan szerinti hiánya tavaly. Varga Mihály azt mondta, hogy Magyarország ezzel az Európai Unió élmezőnyében szerepel, és a kormányzati prognózisnál - amely alapján 2,3 és 2,7 százalék közé várta a deficitet a kabinet - kedvezőbb hiányszám alakult ki.

Szerző

Hét év a pedofil nagybácsinak

Visszaesőként 7 év fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki még 2004-ben molesztált egy rokon kislányt Nyíradonyban. Az ügyben azért született több mint 10 évvel később ítélet, mert az esetre csak 2012-ben derült fény, amikor a már 18 éves sértett elszólta magát a történtekről a szülei előtt, majd a szülők rábeszélésére feljelentést tett.

A vádirat szerint az akkor 10 éves kislány a nyári vakáció idején töltött el néhány napot rokonainál, ahol a nagybátyja négy estén is szexuálisan molesztálta. A gyerek éveken keresztül nem beszélt a vele történtekről, így a szülők nem fogtak gyanút, még annak ellenére sem, hogy a sértett, aki addig második apjaként tekintett a vádlottra, az eset után soha többé nem fogadta el a család szünidei meghívását. A történtekre azt követően derült fény, hogy a lány először az iskolapszichológusnak mondott pár szót az esetről, amikor az a magatartászavarai miatt kezelte, majd 18 évesen a szülei előtt is elszólta magát. A sértettet ugyan a bíróság a vádlott távollétében hallgatta meg, de a ma 20 éves lány még így is nagyon megviselten nyilatkozott a gyermekkori zaklatásról.

A vádlott végig tagadta a bűncselekmény elkövetését, de a sértett, a szakértők és a tanúk vallomásai is rendre cáfolták a vádlott védekezését. Kiderült az is, hogy a férfinak volt más hasonló ügye is: 2012-ben hasonló módon zaklatott egy másik tizenéves kislányt - felesége unokáját - is, aki gyámhivatali döntés alapján került az ő gondozásába; ezen ügy miatt épp idén februárban ítélte 9 év 10 hónap fegyházbüntetésre a Debreceni Járásbíróság. A mostani esetben a bíróság felügyelete alatt álló, 12. életévét be nem töltött sértett sérelmére, erőszakkal és folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszakban mondta ki bűnösnek a férfit, aki 7 év szabadságvesztést kapott. A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős, mert az ügyész, a vádlott és védője is 3 nap gondolkodási időt kért.

Szerző