Ingatlan;Rogán Antal;Juhász Péter;vagyonbevallás;

2014-04-01 07:01:00

Egyre több a kérdés Rogán Antal vagyona körül

Két garázzsal is rendelkezik Rogán Antal a tulajdoni lapok szerint, holott a fideszes parlamenti képviselő és V. kerületi polgármester vagyonnyilatkozatába ezeket sem írta bele, ráadásul bevallása szerint csak egy autója van - jelentette be Juhász Péter a Belváros polgármesteri hivatal előtt. Az Együtt-PM társelnöke felháborítónak nevezte, hogy nem lehet tudni, milyen értékei és miből vannak Rogán Antalnak, ezért arra szólította fel a kormánypárti politikust, hogy vallja be, milyen vagyona van még, amit a választók elől eltitkol.

Korábban szintén az Együtt-PM hívta fel rá a figyelmet, hogy vagyonnyilatkozatában Rogán azt is "elfelejtette" megemlíteni: lakását 36 négyzetméterrel 185 négyzetméteresre bővítette, ez egy télikertet és a lépcsőház 6 négyzetméteres részét jelenti. Rogán tegnap emiatt ismét kijavította bevallását.

Az MTI egyébként nem tartotta tudósításra érdemesnek Juhász és a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs - Rogán egyik választókerületi kihívója - sajtótájékoztatóját - hívta fel a figyelmet az Index. Kérdésükre Lencsó Rita, az MTVA sajtófőnöke azt válaszolta, az MTVA nem áll kommunikációs kapcsolatban az Indexszel, amíg az egyik újságírójuk nyilvánosan meg nem követi az ő egyik műsorvezetőjüket, még akkor is, ha az ügyben indított pert az MTVA elvesztette. Az MTI által nem tudósított sajtótájékoztatón Kerék-Bárczy amúgy felszólította Orbán Viktort, vonja vissza Rogán képviselőjelöltségét.

Mint beszámoltunk róla, nem ezek az első "érdekességek" Rogán vagyonnyilatkozataiban. A 444.hu szerint a fideszes politikus a korábbi bevallásaiban 50 százalékos tulajdoni hányadot tüntetett fel egy, a II. kerületi Pasa Parkban 2009-ben vásárolt, a helyi árviszonyok szerint több mint 80 millió forint értékű ingatlannál, ami az ingatlannyilvántartás szerint 100 százalékban az övé. Állítólag ellenfelei ezt kiszúrták, ezért Rogán még március 21-én kézzel belejavított a 2013-as bevallásában. Indoklása szerint "az ingatlant házastársi közös vagyonnak tekintem, így valójában 50 százaléka a feleségem tulajdona.

Az ingatlannyilvántartásban azonban 100 százalékban sajátként szerepel". Rogán feleségének saját nevén is van egy lakása a lakóparkban, egy 141 négyzetméteres ingatlan 52 százaléka az övé. Mindkét ingatlant részben hitelből vásárolták, a tulajdoni lapok alapján a fideszes politikusnak 111 ezer euró, nejének 30 millió forint hitel van bejegyezve a lakásra. Rogán magyarázata szerint a második gyerek miatt vették a felesége lakrészét, hogy két új szobát alakítsanak ki, és azt nyitották össze saját lakásukkal. Ám Juhász Péter állítja, ez az összenyitás csak extrém módon lehjetséges. mert az egyik lakás a B lépcsőház 1. emeletén, míg a másik a C lépcsőház 3. emeletén van. Rogánné lakásának 48 százalékos tulajdonosa pedig nem más, mint Deák Annamária, aki Puskás András V. kerületi alpolgármester élettársa. Puskás pedig élettársával közösen is birtokol egy lakást a luxuslakóparkban.

Rogán havi jövedelme tavaly egyébként havi, bruttó 1 millió 698 ezer forint volt, amely képviselői, polgármesteri járandóságából és választókerületi pótlékából jött össze. A fideszes politikus Juhász Péter mai sajtótájékoztatójára úgy reagált: "Minden tisztességes és törvényes a lakásvásárlásunkban. Egyedül annyi hibát követtem el, hogy pontatlanul töltöttem ki a vagyonnyilatkozatomat, amit utólag teljesen jogszerűen kijavítottam". Ezen felül úgy vélte, az ügy egy "kétségbeesett lejáratási kísérlet", amellyel Simon Gábor ügyéről akarják elterelni a figyelmet.

Rogán anyagi helyzete és vagyonosodása először 2013-ban került a közfigyelem fókuszába, amikor az Országházban egy rendkívül értékes, Louis Vuitton márkájú táskával és egy Hublot márkájú luxusórával a csuklóján fotózták le. Utóbbit később újságírói kérdésre sem volt hajlandó bemutatni, de táskáját 1,1 millió forintért elárverezte, az összeget pedig jótékony célokra ajánlotta fel.