Előfizetés

Megint hazudtak: aláírták a paksi hitelt

Publikálás dátuma
2014.04.01. 12:17
Fotó: Neven Milinković/Thinkstock/Getty Images
Aláírta a két ország az atomerőmű-építésre szánt 10 milliárd euró hitelről szóló kormányközi megállapodást - közölték orosz források. A bejelentést utólag Lázár János államtitkár is megerősítette. Az ellenzéki pártok egymás után adnak hangot felháborodásuknak.

Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást - közölte a Vedomosztyi című orosz napilap kedden, Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökségnek adott nyilatkozatára hivatkozva.

Az orosz kormány március 10-én hagyta jóvá a kormányközi megállapodás tervezetét és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítást adott több tárcának, valamint a Vnyesekonombanknak és a Roszatomnak, hogy folytassanak tárgyalásokat az egyezmény aláírásáról. Az utasítás és az egyezmény-tervezet március 13-án jelent meg a hivatalos közlönynek számító orosz állami jogi információs portálon.

   A Vedomosztyi és az Interfax közlése megerősítette az orosz kormány által március 10-én jóváhagyott egyezménytervezetben szereplő adatokat. A dokumentum harmadik cikkelye szerint a magyar fél az orosz állami hitel ténylegesen felhasznált összegét 21 év alatt fizeti vissza. Az első hiteltörlesztést a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának működésbe lépéséhez közelebbi március 15-én, vagy szeptember 15-én kell eszközölni, de nem később, mint 2026. március 15-én.

Az orosz lapban és a hírügynökségi jelentésben egyaránt az szerepel, hogy a magyar fél az idei évtől (2014-től) évi 3,95 százalékos kamatot fizet az orosz állami hitelért az atomerőművi blokkok működésbe lépéséig, de nem később, mint 2026. március 15-ig. A hiteltörlesztés első 7 évében 4,50 százalékos, a második 7 évben 4,80 százalékos, az utolsó 7 évben pedig 4,95 százalékos lesz a kölcsön kamata.

Az egyezménytervezet szerint a mintegy 10 milliárd euró értékű orosz állami hitelt Magyarország 2014 és 2025 között használhatja fel a paksi atomerőmű 5-ös és 6-os energiablokkjának megépítésére és azt euróban fizeti vissza.

Lázár János  kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megállapodást az Országgyűlés elé terjesztik, a megalakuló parlament tárgyalhatja meg azt. Hozzátette: a dokumentumot Brüsszel számára is rendelkezésre bocsátották.  Az államtitkár emlékeztetett: a kormány két megállapodás aláírását tervezte az orosz féllel. Az első a nemzetközi nukleáris együttműködésről szólt, amelyet már korábban aláírt a kabinet, és azt be is nyújtotta az Országgyűlésnek.


 - A Ház ezt megtárgyalta, jelenleg végszavazásra vár, ami az új parlament feladata lesz. Ez a szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha Magyarország a pénzügyi megállapodást is megköti az orosz féllel, és a parlament azt is elfogadja - hangsúlyozta Lázár János.

Március közepén a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a kormány az Országgyűlés elé fogja terjeszteni az új paksi blokkok építésével kapcsolatos hitelmegállapodást, miután azt az orosz kormány elfogadja.

Az LMP felszólítja a kormányt: adjon tájékoztatást arról, hogy mikor és milyen feltételekről szóló hitelmegállapodást írt alá a magyar és az orosz fél a paksi erőmű bővítéséhez kapcsolódóan - mondta az MTI-nek a párt társelnöke. Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy az esetről az orosz sajtóból értesült a magyar közvélemény. Kijelentette, hogy a kormányoldalnak be kell fejeznie a "bujkálást és a félrevezetést". Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor történelmi hibát követ el, mert Magyarországnak még akkor is fizetnie kell majd a hitelt, amikor már rég nem ő lesz a miniszterelnök.

Az Együtt-PM azt követeli a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra a paksi hitelmegállapodás magyar nyelvű szövegét - nyilatkozta Jávor Benedek. A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke szintén elképesztőnek nevezte, hogy az orosz sajtóból kellett megtudni a fejleményeket, elfogadhatatlannak és precedens nélkülinek tartotta, hogy egy kormány öt nappal a választás előtt ír alá egy háromezer milliárd forintos, három évtizedre nyúló hitelmegállapodást. A politikus szerint külön probléma, hogy a szerződés hiteles magyar szövegét eddig nem lehetett megismerni.

A hitelszerződéssel Orbán Viktor több mint harminc évre Oroszországhoz láncolja Magyarországot - mondta Tiszanánán Bajnai Gordon. Ezzel a szerződéssel beteljesedik az Orbán-kormány négyéves műve, amelynek eredményeként 20 ezer milliárd forintról 29 ezer milliárd fölé emelik az államadósságot. Huszonegy éven keresztül minden magyar család évente 100 ezer forint "atomadót" lesz kénytelen fizetni – tette hozzá az ellenzéki politikus.

A magyar kormány az országgyűlés felhatalmazása, valamint a nyilvánosság tájékoztatása nélkül, sunyin, titokban évtizedekre eladósította az országot és annak minden állampolgárát. Orbán Viktor megkötötte a paktumot Putyinnal, és ezzel kiszolgáltatottá tette hazánkat egy olyan ország vezetésének, amely ha érdekei úgy kívánják, a tartozást erőszakos úton hajtja be  - áll a Magyar Liberális Párt közleményében.  A liberálisok választ várnak a kabinettől arra, hogy miért hallgattak a szerződés létrejöttéről, miért hazudtak a hitel kamatairól, miért nem terjesztették, mint ígérték, a hitelmegállapodás tervezetét az országgyűlés elé.

A szocialisták szerint ez az igazi oka annak, hogy Orbán Viktor gyáván megfutamodik a Mesterházy Attila által felajánlott vita elől. "Pedig ha lenne mersze Orbánnak vitázni, arra is válaszolhatna: ugye az orosz hitel 3000 milliárd forintos összegét nem magán- vagy pártcélokra költik, mint az ellopott magánnyugdíj-pénztári vagyont, vagy a fideszes offshore cégek által lenyúlt olcsó gáz hasznát?" - olvasható az MSZP közelében.

Új vasúti Tisza-híd uniós pénzből

A héten megkezdődik a Szolnok és Szajol közötti vasútvonal megújítása - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A 2015 decemberében befejeződő beruházás nettó értéke 20,6 milliárd forint. A felújítás a közlekedés operatív program (Közop) keretében európai uniós források felhasználásával valósul meg

Teljesen átépítik a 6,4 kilométer hosszú pályát a hozzá tartozó felső vezetékkel, biztosítóberendezéssel valamint útátjárókkal együtt, építenek egy új Tisza-hidat, öt ártéri hidat felújítanak és korszerűsítik a Zagyva-hidat.

A felújítás és az ETCS 2 vonatbefolyásoló rendszer kiépítése után a pályasebesség 160 kilométer per órára emelhető. A kivitelezést a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., a Strabag Vasútépítő Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft. alkotta Tisza-2013 Konzorcium végzi.

Költöző trafikok

Már javában keresik a lehetséges új bolthelyiséget azok a trafikosok, akiket egy tavalyi kormányrendelet-módosítással május 30-tól kitiltanak a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzletekből és a benzinkutakról - írja a vg.hu.

Nehéz lesz forgalmas helyszínt találni, ugyanis új szabályként dohánybolt nem működhet másik dohánybolt bármely bejáratától számított 200 méteres távolságon belül. Ez a már működő trafikokra nem vonatkozik.

A szabály betartására a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyel. A NAV szerint a dohányboltok távolságát célszerű előzetesen egy gyalogos útvonaltervező program segítségével ellenőrizni. A legrövidebb útvonal ezenkívül saját méréssel is meghatározható.

Azt a körülményt, hogy abban az építményben, amelyben dohányboltot szándékoznak nyitni, 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű eladótérrel rendelkező üzlet működik-e, avagy sem, a dohánytermék-kiskereskedelmi engedély iránti kérelmet előterjesztő személynek kell megvizsgálnia - derül ki az adóhatóság közleményéből.