Jobboldali politikusok útlevelei, és Welsz Tamás gyanús halála

Miért hallgat még mindig a Fidesz-kormány és a magyar rendőrség Welsz Tamás gyanús halálának valódi okáról? Igaz-e az a sajtóértesülés, hogy a fontos koronatanú halálát egy olyan egzotikus afrikai méreg okozta, amely csak akkor hat, ha közvetlenül a véráramba juttatják? Ki adhatta be a mérgező anyagot a rendőrautóban ülő Welsz Tamásnak? Összefüggésben áll-e a gyanús haláleset azokkal a bizonyítékokkal, melyeket a férfi a hatóságoknak átadott? Mi köze van a történteknek azokhoz az útlevelekhez, amelyeket Welsz Tamás szerzett jobboldali politikusoknak? - teszi fel a kérdéseket közleményében az MSZP.

A Fidesz-kormány nem teheti meg, hogy továbbra is sunyin hallgat Welsz Tamás gyanús halálának körülményeiről! Felszólítjuk a kormánypártok vezetőit, hogy utasítsák a hatóságokat: haladéktalanul tegyék közzé az összes szakértői jelentést, amely megmagyarázhatja WelszTamás gyanús halálát! Követeljük, hogy Kocsis Máté bizottsági elnök azonnal hívja össze az országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését! Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Harrach Péter KDNP-frakcióvezető pedig nyilatkozzanak arról, hány kormánypárti képviselő rendelkezik a magyar útlevélen kívül más ország úti okmányával!

MSZP

Szerző

Elfelejtették átvenni? Külképviseleteken dekkolnak a szavazási levélcsomagok

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) a külképviseletekről érkezett jelzések szerint sok az olyan, levélben szavazásra regisztrált választópolgár, aki még nem vette át a szavazási levélcsomagját - mondta az NVI elnöke egy sajtóbeszélgetésen. Pálffy Ilona figyelmeztetett arra is, hogy pénteken 16 órakor lezárul a névjegyzék.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra: a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak, ha felvetették magukat a választói névjegyzékbe. A levélben szavazók választhattak, hogy postán kérik a szavazási levélcsomagot, vagy külképviseleten személyesen kívánják átvenni. 

Az NVI-nél több külképviselet is jelezte, hogy még sok az át nem vett szavazási levélcsomag. Úgy tűnik, az emberek elfelejtették, hogy regisztráltak, illetve, hogy hová kérték a levélcsomagjukat - mondta Pálffy Ilona. Elképzelhető - tette hozzá -, hogy többen arra számítanak, a szavazás napján veszik át a szavazási levélcsomagot, és akkor le is adják. A szavazási levélcsomag átvételére azonban csak munkanapokon van lehetőség, péntek este a külképviseleteknek össze kell számolniuk az át nem vett szavazási levélcsomagokat, és jelenteniük kell, hány ilyen csomagról van szó. Ezt követően pedig már senki nem veheti át a szavazási levélcsomagját - magyarázta az NVI elnöke.

Megjegyezte: több országból, például Kanadából és Ausztráliából kaptak értesítést, hogy a választópolgárok még nem kapták meg a postán kért szavazási levélcsomagot. Ugyanakkor például Kanadából már a múlt héten, pénteken kaptak vissza szavazatot tartalmazó válaszborítékot, így nem tudja, mi lehet a késés oka - mondta Pálffy Ilona.

A Nemzeti Választási Iroda azt kéri, hogy aki az országgyűlési választáson nem lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen kíván szavazni, ne hagyja az utolsó pillanatra a kérelem benyújtását.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke jelezte: az átjelentkezők száma elérte a 71 ezret, a kérelmet legkésőbb péntek 16 óráig lehet benyújtani. Mint mondta, azokat, akik online kérik az átjelentkezést, a helyi választási iroda a lakóhelyük szerinti címre is kiértesíti, hogy a választópolgár értesüljön róla, ha valaki a nevében nyújtotta volna be az átjelentkezési kérelmet. Tájékoztatása szerint a postával szerződést kötöttek, hogy azokat, akik szerdán és csütörtökön jelentkeznek át, azonnali postázással kiértesítik. Azoknak, akik pénteken jelentkeznek, a helyi választási irodák tagjai kézbesítik a határozatokat.
Az NVI azt kéri a választópolgároktól, hogy lehetőleg pénteken délig nyújtsák be kérelmüket online vagy levélben, utána pedig csak személyesen.

Pénteken 16 órakor lezárul a névjegyzék

Pálffy Ilona elmondta: azok a kettős állampolgárok, akiknek van magyarországi lakcímük - körülbelül 82 ezren vannak -, a magyarországi lakóhelyük szerinti szavazókörben voksolhatnak, és nem szavazhatnak levélben. Azok a választópolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, levélben szavazhatnak az országgyűlési választáson. Ha azonban még a szavazás előtt lakcímet létesítenek, akkor szavazhatnak a magyarországi szavazókörben. Ám ez esetben - a kettős szavazás kizárása érdekében - akkor, amikor felveszik őket a szavazóköri névjegyzékbe, egyúttal rögzítik azt is, hogy a választó csak egyéni választókerületi szavazólapot kaphat - mondta az NVI elnöke. 

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár ugyanis két szavazatra jogosult: egy országos listásra és egy egyéni választókerületire, azonban mivel a határon túli választópolgár már regisztrált a levélben szavazásra és elvileg megkapta az országos listás szavazólapot, így a szavazás napján csak egyéni választókerületi jelöltre szavazhat

Szerző
Frissítve: 2014.04.01. 19:50

Csak segédmunkásnak alkalmas a magyar diákok harmada

Publikálás dátuma
2014.04.01. 19:28
Képünk illusztráció Fotó: Chung Sung-Jun/Getty Images
A Pisa-felmérés során a matematika után újabb területen szenvedtek súlyos vereséget a  magyar diákok, ezúttal a kreatív problémamegoldásban kerültünk a lista utolsó harmadába - írja az origo.hu.

Magyarország a 44-es lista 33. helyén szerepel, az első három helyezett: Szingapúr, Dél-Korea és Japán. A magyar gyerekek több mint egyharmada olyan rossz teljesítményt ért el, ami nem teszi őket alkalmassá a betanított segédmunkánál bonyolultabb feladatok elvégzésére.

Szerző