Dés Magda - nem csak Dés Mihály, hanem Dés László zeneszerző nagymamája is -, aki unokái számára egyszerűen Sütimama néven volt ismert, 1923-ban Klingenberg Magdolnaként látta meg a napvilágot a Pest megyei Örkény faluban.
"Majdani szakácstehetségére nem lehetett következtetetni sem a születési körülményeiből, sem a családi hagyományaiból, sem pedig az életben való elindulásából. A főzéshez való különleges képességét nemcsak a saját gyerekkorában sikerült gondosan eltitkolnia, de - ami sokkal rosszabb - a miénkében is." - írja a szerző.
Sőt: " a szójátékokra hajló, kedves, szeleburdi Sütimamából se volt benne semmi. Gyerekként én egy örökké elfoglalt, szigorú, szép, számonkérő asszonyra emlékszem, akinek sohasem lehetett eléggé a kedvére tenni, és aki - ha úgy adódott és bizony néha úgy adódott, hogy adódott - minden gond nélkül lekevert nekünk egy frászt.
Nyoma se volt benne a mindent megértő és megbocsátó Sütinagyinak, aki az unokák kapcsán arra oktatta a már szülővé vált kölkeit, hogy nem szabad kiabálni, büntetni, mert a gyereknek mindig igaza van."
A könyv erről a metamorfózisról is beszámol, s természetesen megismerteti az olvasót a Sütimama legjobb receptjeivel, melyeket mi magunk is elkészíthetünk. Ugyanis szerzőjüknek egyik fő parancsolata a "ne vacakolj!" volt.
Az ételek egyszerűek, egészségesek, és amennyire a magyar konyha engedi, még könnyűek is. A jó étvágyat kívánság mellé a jó olvasást is érdemes hozzámondanunk.