Sosem oldódik meg a 370-es járat rejtélye?

Talán soha nem oldódik meg a malajziai légitársaság MH370-es járatának rejtélye - mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Hálid Abu Bakar rendőrfőnök Kulala Lumpurban. A főrendőr szerint még hosszú ideig elhúzódhat a nyomozás.

A malajziai nyomozók több mint 170 embert kérdeztek ki, köztük a pilóta és a személyzet hozzátartozóit. Az érintett államok is elvégezték az utasok háttérvizsgálatát.

Sem gépeltérítésre, sem szabotázsra utaló szándékot, sem pszichológiai problémákat nem sikerült feltárni. Megvizsgálták, hogy nem volt-e bűncselekményre ösztönző rakomány a gépen, ellenőrizték, milyen élelmet vittek fel a fedélzetre. Sehol nem bukkantak gyanús jelekre.

Szerdán a nemzetközi kutatóexpedícióhoz egy brit tengeralattjáró, a HMS Tireless is csatlakozott. Egy brit felderítőhajó, a HMS Echo is bekapcsolódott a már negyedik hete tartó kutatásba.

Jelenleg az ausztráliai Perth városától mintegy két és fél órás repülőútra vizsgálódnak a felderítő gépek és a hajók. Kulcsfontosságú lenne találni egy roncsdarabot, tárgyat, amely a géphez köthető, hogy értelme legyen a fekete doboz lokátor bevetésének.

Malajziát a hozzátartozók és a nemzetközi mentőakció más résztvevői is bírálják a sok kapkodás, tévedés, bizonytalankodás miatt. A CNN összefoglalta, milyen hibákat követtek. Először is, nagy késéssel vették észre, hogy egy malajziai katonai radar fogta a Boeing 777-es jeleit, jóval azután, hogy eltűnt a polgári légiirányítás radarképernyőjéről.

A malajziai vezetés nem tisztázta az illetékességet, az első tájékoztatók kaotikusak voltak. Tévútra vezetett az információ a két hamis útlevéllel felszállt iráni utasról, akikről kiderült, nem terroristák, hanem menedékkérők lehettek. Előbb bejelentették, hogy a gép lezuhant és senki nem maradt életben, majd azt, nem adják fel a reményt, hogy lehetnek túlélők.

A hozzátartozók érthetően frusztráltak és válaszokat követelnek. Még a gépről érkezett utolsó üzenet ügyében is téves információt tettek közzé, más volt a szöveg, s nem tudták azonosítani a beszélőt. Képtelenek voltak eldönteni, hol keressék a repülőt, az Indiai-óceán déli része már a sokadik helyszín, ahol roncsok után kutatnak.

Szerző
Frissítve: 2014.04.02. 22:19

Visszatért Ségolène Royal

Publikálás dátuma
2014.04.03. 07:32
Ségolène Royal nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy bekerült a kormányba FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCK PREVEL
Bemutatták tegnap Manuel Valls francia kormányát. Mindössze két új arc tűnt fel a kabinetben, igaz, Ségolene Royal környezetvédelmi- és energiaügyi miniszterré való kinevezése annál érdekesebb. A szocialisták volt vezetője ugyanis Francois Hollande élettársa volt.

Ségolène Royal visszatérése annak a jele, hogy már teljességgel megszűnt Valérie Trierweilernek az elnökre gyakorolt befolyása. Közismert, hogy a két hölgy nagyon finoman fogalmazva nem kedvelte egymást. Amíg Trierweiler virított Hollande mellett, szóba se jöhetett volna, hogy Royal, aki 2007-ben a szocialisták színeiben indult az elnökválasztáson Nicolas Sarkozyval szemben, bármiféle fontosabb politikai szerepet vállaljon.

Miután azonban kiderült, hogy az elnöknek viszonya volt a szép színésznővel, Julie Gayet-val, Hollande kiadta Triereiler útját is, ezért nem kell többé figyelembe vennie az ő utasításait. A konzervatív Le Figaro kéjesen megjegyezte: a kormányüléseken, ha a külügyminiszter külföldi útja miatt nem vehet részt rajta, Royal ülhet Hollande jobbján.

A kormányátalakítás nem teljesen úgy zajlott, amint azt az új miniszterelnök, Manuel Valls remélte. Kedden arról győzködte a szocialisták partnereit, a Zöldeket, maradjanak a kabinetben. Ám ők nemet mondtak a felkérésre.

Ez a döntés nagyon megosztotta a környezetvédők tagságát, Daniel Cohn-Bendit, az Európai Zöldek európai parlamenti frakciójának társelnöke bírálta a vezetést az elutasítás miatt. Arra egyelőre a környezetvédők sem tudtak választ adni, hogy a párt frakciója bizalmat szavaz-e az új kormánynak.

Az új kabinet apróbb meglepetése, hogy nem változott az igazságügy-miniszter személye, pedig Valls és a tárcát irányító Christina Taubira között eddig nem volt felhőtlen a viszony. A pénzügyi- és költségvetési miniszteri kulcstárcát az eddigi munkaügyi tárcavezető, Michel Sapin kapta meg. Egyértelműen a szocialisták balszárnyának tett gesztus, hogy Arnaud Montebourgot a gazdasági- és ipari minisztérium élére nevezték ki.

Eddig Pierre Moscovici irányította a tárca munkáját. A belügyminiszter, vagyis Valls utóda az eddigi költségvetési tárcavezető, Bernard Cazeneuve lett. A francia diplomácia vezetője továbbra is Laurent Fabius, aki az előző kormány legnépszerűbb személyisége volt.

Nem történt változás a hadügyi tárca élén sem: Jean-Yves Le Driant kiváló szakembernek tartják, nem véletlen, hogy ő volt Francois Hollande első számú jelöltje a kormányfői székbe. A női jogok-, illetve ifjúsági- és sportminisztereként marad a kormányban a fiatal Najat Valaud-Belkacem. Marisol Touraine továbbra is a szociális tárca munkáját irányíthatja.

A francia közvéleményt egyelőre nem győzte meg Hollande elnök a kormányátalakítással. A Harris Interactive szerint a válaszadók 75 százaléka egyelőre nem bízik az elnök döntésében. 45 százalék nagyon nem, 30 százalék pedig inkább nem találta meggyőzőnek az elnök hétfői beszédét. Összesen 21 százalék találta nagyon, illetve inkább meggyőzőnek.

Manuel Valls kinevezését azonban kedvezően fogadta a lakosság, 50 százaléknyian támogatják a döntést. 45 százalék az elégedetlenek aránya, öt százalék nem adott választ. Az Ifop felmérése szerint 61 százalék véli jó ötletnek Manuel Valls kinevezését, de csak 33 százalék véli úgy, hogy az új kormány jobb munkát végez majd, mint Ayrault csapata.

Valls népszerűségi mutatója 77 százalékos, s még a konzervatív UMP szavazóinak nagy többsége, 63 százaléka is kedvezően vélekedik róla. A szélsőjobboldali Nemzeti Front szavazói megosztottak, nagyjából fele-fele arányban.

Szerző

Phenjan csodafegyvert fejleszt

Publikálás dátuma
2014.04.03. 07:30
Dél-Koreában a napokban ismét a phenjani rezsim ellen tüntettek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHUNG SUNG-JUN
Röpke nyugalom után Észak-Korea visszatért régi háborús retorikájához. Kim Dzsong Un tegnap azt közölte, "megsemmisítik" Amerika és más "ellenséges erők" politikáját, mert elutasították Phenjan békekezdeményezéseit. Hírek szerint Phenjan új csodafegyver kidolgozásán ügyködik.

Észak-Korea stratégiája bizonyos szempontból sikeres. Azzal, hogy bizonytalanságban tartja a világot, senki sem tudja megjósolni, mi lesz a rezsim következő lépése.  Ezt a bizonytalanságot mi sem jellemzi jobban, hogy amikor kedd hajnalban az Egyesült Államok földrengést észlelt a Koreai-félsziget partjainál, híre ment annak: ez már a Phenjan által beharangozott nukleáris teszt volt. Hamar kiderült azonban, hogy erről szó sincs.

Vizsgálják a kis vezér drónját
Szöul tegnap azt közölte, alapos vizsgálatnak vetik alá azt a drónt, amely egy a határ közelében lévő szigetre zuhant le. Az eddigi elemzések alapján biztosnak tűnik, hogy Phenjan készítette a repülő szerkezetet. Hasonló repülő tárgyat találtak március 24-én, a demilitarizált zónától északra. Nagyfelbontású kamerával látták el, s katonai objektumokat fényképeztek vele. Úgy tűnik tehát, Phenjan újfajta módszert is bevet a Dél-Koreával szembeni kémkedésre.

Észak-Korea az utóbbi hetekben változtatott békülékenyebbnek tűnő retorikáján, s újra fenyegetőzni kezdett.

Egyes vélekedések szerint Phenjan nemcsak azért hajtott végre az utóbbi hetekben több rövid- és hosszú hatótávolságú rakétakísérletet, mert így kíván tiltakozni az amerikaiak és a dél-koreaiak heteken át tartó közös hadgyakorlata ellen, hanem a phenjani rezsim úgy érezte, az ukrajnai, illetve krími válság árnyékában most sokkal kevésbé figyelnek rá.

Ez a számítása azonban csak részben vált be, hiszen a hétfői fejleményeket követően, amikor észak-koreai katonák egy hadgyakorlat

keretében lövöldözni kezdtek két dél-koreai sziget felé, majd Szöul viszonozta a tüzet, az Egyesült Államok és Oroszország szinte egy időben tiltakozott az aggasztó fejlemények miatt.

Szöul nem hiszi azt, hogy Phenjan fegyveres provokációt készítene elő. A hétfői sortűzzel inkább a déli szomszédot tesztelte, s azt, hogy hasonló helyzetben visszalő-e Dél-Korea. Egy 2010-es incidens során ugyanis számos bírálat érte Szöult amiatt, mert nem adott megfelelő választ Észak-Koreának.

Phenjani katonák akkor sortűz alá vették a dél-koreai hadsereg egyik támaszpontját, a Jonphjong-szigetet, két dél-koreai katonát megöltek és 16-ot megsebesítettek. Szöul azonban ezúttal nem teketóriázott, azonnal visszalőtt. Az eset azt mutatja, Észak-Korea erejét fitogtatja. Korábbi fellépéseivel szemben már az is jelentős előrelépésként értékelhető, hogy a lőgyakorlat előtt figyelmeztetést adott ki, függesszék fel a térségben a hajóközlekedést.

Ami az észak-koreai rakétakísérleteket illeti, a korábbi hasonló tesztekhez képest az az egyedüli újdonság, hogy a kilövéseket új állomásról, a Phenjantól 40 kilométerre északra fekvő Szukcsong város mellől hajtották végre. Szakértők rámutatnak, hogy ezeket a kísérleteket sem kell annyira komolyan venni.

Arról lehet szó, hogy Észak-Korea meg akar szabadulni régi, szovjet típusú rakétáitól.  Az ENSZ BT elítélte az észak-koreai akciót, amire Phenjan a tőle megszokott harcias hangnemben válaszolt.  A nagy kérdés az, hogy a közép- és kis hatótávolságú kísérletet követi-e teszt a hosszú hatótávolságú rakétával.

Egyesek szerint a Phenjan által beharangozott KN-08-as szuperrakéta csak blöff. Mások azonban műholdfelvételekre hivatkozva úgy vélik, hogy a tengerparti rakétakilövőnél nagy átalakítások zajlanak, s elképzelhető, hogy a csodarakéta kilövését készítik elő. A másik nagy kérdés, valóban küszöbön áll-e egy újabb, immár negyedik nukleáris kísérlet.

Feltételezések szerint Phenjan uránbombát robbantana, s a műholdfelvételekből az derül ki, hogy a Punggye-ri melletti nukleáris tesztközpontnál egy idő óta jelentős munkálatok zajlanak. Azt persze még az űrből sem lehet megállapítani, hogy tényleg robbantásra készülnek-e. Azért nem tartanak valószínűnek szakértők egy újabb nukleáris tesztet, mert korábban ilyen kísérletek előtt magas rangú vendégek sora jelent meg a helyszínen.

Jeffrey Lewis amerikai szakértő a 38 North internetes oldalon úgy vélekedett, hogy Phenjan inkább föld alatti alagútrendszer kiépítésén fáradozik, ahol a "kíváncsi mennyei szemek" elől elbújva kísérletezhet fegyvereivel. Ehhez hasonló alagútrendszerrel az Egyesült Államok és Kína is rendelkezik.

Észak-Korea egyébként eddig mindhárom, 2006-ban, 2009-ben és 2013-ban végrehajtott nukleáris kísérletét plutóniumbombával hajtotta végre. Igaz, a 2013-as tesztnek semmi környezeti nyoma sem maradt, pedig az Egyesült Államok, Oroszország és Dél-Korea is gépeket küldött a térségbe, hogy elemezze a robbantás következményeit.

Titkosszolgálati források nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy Phenjan 2010-ben is két titkos robbantást hajtott végre, ám értesüléseik szerint ehhez nem Irántól szerezték be az alapanyagot. A kísérlet - az azt követő földmozgásból kiindulva - valószínűleg nem is volt sikeres.

Akadnak olyan feltételezések, amelyek szerint Phenjan nem is a KN-08-as, hanem a KN-09-es mozgó rakétakilövőjét szánja igazi csodafegyverének. Ezzel ugyanis nukleáris töltetet is képes lenne célba juttatni 230 kilométeres távig. Ez például már elég lenne ahhoz, hogy elérjék vele Szöult. Ehhez hasonló fegyverrel eddig csak az Egyesült Államok, Oroszország és Kína rendelkezett.

Ha Észak-Korea valóban elő tudná állítani csodafegyverét, azzal hosszabb távon akár meg is változtathatja a katonai erőviszonyokat a Koreai-félszigeten. Ehhez persze Kínának is lenne egy-két szava. Peking már nagyon kezdi megelégelni Kim Dzsong Un féktelenségét.